Με το βλέμμα στραμμένο στην αναπτυξιακή πολιτική, η δημοτική αρχή Θερμαϊκού συνεχίζει να δρομολογεί την ένταξη έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα υπέρ του γενικού συμφέροντος του Δήμου, με πιο πρόσφατες περιπτώσεις, δύο μεγάλα και ιδιαίτερης σημασίας έργα, τα οποία μετά από σχετική εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, έλαβαν την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, για υποβολή σε προγράμματα χρηματοδότησης.

Το πρώτο έργο αφορά στην κατασκευή Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και Θάλασσας στο κτίριο «Δίας» στη Ν. Μηχανιώνα, με τη δημιουργική επανάχρηση του εγκαταλελειμμένου και ανεκμετάλλευτου επί δεκαετίες δημοτικού κτιρίου. Το κτίριο «Δίας» είναι ένα επιβλητικό τριώροφο κτίσμα περίπου 1.800 τ.μ., που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της Ν. Μηχανιώνας, δίπλα στην ιστορική προβλήτα και το οποίο στέκει ανεκμετάλλευτο και εγκαταλελειμμένο επί δεκαετίες.

Τη δημιουργική επανάχρησή του, μέσω της ανάδειξής του σε μουσειακό χώρο και της επανένταξής του στον ιστό της πόλης επιδιώκει η Διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού με την ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του Άξονα Προτεραιότητας 03 «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας», με τίτλο «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Περιουσίας».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου κοστολογείται στα 2.500.000,00 ευρώ, ποσό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των συνολικών μελετών εφαρμογής (κτιριολογικές και μουσείου) και την υλοποίηση του έργου, μετά τη δημοπράτησή του με ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό.  

Το δεύτερο έργο στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση του χώρου του κολυμβητηρίου, στις εγκαταστάσεις του κέντρου αθλητισμού και πολιτισμού ΚΑΠΠΑ στην Περαία, ενός κολυμβητηρίου 1820 τ.μ., το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2005, καλύπτοντας ανάγκες των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) και όχι μόνο.

Για το εν λόγω έργο,  συνολικού προϋπολογισμού 650.000,00 ευρώ και υλοποίησης με δημοπράτηση, κατόπιν ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού, πρόταση υπεβλήθη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», Άξονας Προτεραιότητας 10, με τίτλο «Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων-Δράσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) και Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε Αθλητικές Εγκαταστάσεις».

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, ανέφερε : «Μετά τα δύο σχολεία, το 5ο Δημοτικό και το 9ο Νηπιαγωγείο Περαίας, συνολικού προϋπολογισμού 5.300.000,00 ευρώ, μετά το ποσό των 1.500.000,00 ευρώ που εξασφαλίστηκε για έργα ύδρευσης στο Μεσημέρι, την ολοκλήρωση του αποχετευτικού της Επανομής, την έγκριση από το ΕΣΠΑ για την ανάπλαση της Αγ. Τριάδας, προϋπολογισμού 2.500.000,00 ευρώ, την ολοκλήρωση της υδραυλικής μελέτης και την οριοθέτηση των ρεμάτων, ποσού 7.200.000,00 ευρώ, για τη διευθέτηση των 14ων ρεμάτων του Δήμου Θερμαϊκού και την κατάθεσή της για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, την έγκριση απόφασης για αποκατάσταση του παράκτιου μετώπου της Ν. Μηχανιώνας, ύψους 1.100.000,00 ευρώ και τόσα άλλα έργα που είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε υλοποιούνται, είτε βρίσκονται στη διαδικασία διαγωνισμού, η προσπάθεια συνεχίζεται.
Η Διοίκησή μας γοργά και μεθοδικά κινεί όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για ένταξη νέων έργων πνοής σε χρηματοδοτικά προγράμματα, με απώτερο στόχο να ωφεληθεί ο τόπος μας και οι δημότες από την αξιοποίηση χώρων και τη λειτουργία τους ως εστίες τουριστικής και πολιτιστικής δραστηριότητας, με συνακόλουθη τη συνολική αναζωογόνηση της περιοχής. Τα δύο αυτά νέα έργα της κατασκευής Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και Θάλασσας και της ενεργειακής αναβάθμισης του κολυμβητηρίου στο ΚΑΠΠΑ - επιτακτικό αίτημα των δημοτών – το επιδεικνύουν περίτρανα, ενώ οι προσδοκώμενες σημαντικές μελλοντικές ωφέλειες μας οπλίζουν με το σθένος να συνεχίζουμε».
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.