Οι εκδηλώσεις για τη γιορτή – θεσμό της Δημοτικής Κοινότητας Επανομής και κατ’ επέκταση ολόκληρου του Δήμου Θερμαϊκού, αυτή των Αργυρίων, συνεχίζονται και ταξιδεύουν τους επισκέπτες στην παράδοση του τόπου αυτού.

Στο ρυθμό της μουσικής και στα βήματα του χορού, κλασικού, σύγχρονου και παραδοσιακού, παρασύρθηκαν την Τετάρτη 9Μαΐου, όλοι όσοι παρευρέθηκαν στο Νέο Πάρκο της Επανομής.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επανομής, ο οποίος δήλωσε δυναμικά την παρουσία του και η συνεισφορά του οποίου στη διοργάνωση υπήρξε σημαντική, άνοιξε τη βραδιά, παρουσιάζοντας κλασικό και σύγχρονο χορό με τη συμμετοχή των παιδικών χορευτικών τμημάτων του, σε ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο με τίτλο «Χοροί, Χρώματα και Ελπίδα για να αλλάξει η σελίδα…».


Τους μικρούς χορευτές διαδέχτηκαν,μεένα «σεργιάνι στην παράδοση», οι μεγαλύτεροι,από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Επανομής, το Σύλλογο Φίλων Κρητικής Παράδοσης «ΞΑΣΤΕΡΙΑ» Θέρμης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Ηράκλειας «Πέρινθος», πραγματοποιώντας επίδειξη παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα, από την Ήπειρο, τη Θράκη και τη Φλώρινα μέχρι τη Χαλκιδική, το Αιγαίο και την Κρήτη, αλλά και την Κωνσταντινούπολη, με χορούς της οποίας έκλεισε η όμορφη βραδιά.


Οι επισκέπτες, πέραν του θεάματος απόλαυσαν, είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μία νοσταλγική βόλτα στην Επανομή των παρελθόντων χρόνων, μέσα από δύο εκθέσεις λαογραφικού χαρακτήρα, που έχουν στηθεί στο νέο πάρκο, με τη συνδρομή του Πολιτιστικού Συλλόγου Επανομής.

Η πρώτη, η οποία εκτίθεται σε περίπτερο στην είσοδο του εκθεσιακού χώρου,αποτελεί μια μικρή αναπαράσταση παλιού Επανομίτικου σπιτιού, συντεθειμένο από κρυμμένους στα σεντούκια μερακλήδων συνδημότες μας «θησαυρούς» και από την εκπληκτική συλλογή του κ. Βασίλη Μόκκα, ενώ η δεύτερη είναι έκθεση φωτογραφίας, που απεικονίζει την παλιά Επανομή, από το προσωπικό αρχείο του κ. Χρήστου Παπαχρήστου.

Για τις εκδηλώσεις, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, είπε :«Η τοπική μας παράδοση βρίσκει για άλλη μία χρονιά στέγη στη γιορτή των Αργυρίων και μας προσκαλεί όλους σε ένα ταξίδι στο χρόνο. Αυτό το ταξίδι, ωστόσο, θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αν δεν υπήρχε το μεράκι και η αγάπη των συντοπιτών μας για τον τόπο τους, ανθρώπων όπως οκ. Βασίλης Μόκκας, οκ. Χρήστος Παπαχρήστος, αλλά και όλα τα μέλητου Πολιτιστικού Συλλόγου Επανομής. Οι άνθρωποι αυτοί αξίζουν την ευγνωμοσύνη μας και τις ευχαριστίες μας, γιατί χάρη σε αυτούς διαφυλάσσεται η τοπική μας παράδοση και γίνεται γνωστή σε όλους». 
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.