Η ιστορία της έδρας του Δήμου Θερμαϊκού, της Περαίας,ξεκινάει το 1923, με 95 χρόνια να συμπληρώνονται φέτος από τότε που 204 προσφυγικές οικογένειες από τη Μικρά Ασία, μετά τον άγριο ξεριζωμό τους, αναζήτησαν καταφύγιο στην περιοχή, βρίσκοντας σε αυτήν μια νέα, φιλόξενη πατρίδα μακριά από τα πατρογονικά εδάφη.

Τιμώντας κάθε χρόνο τους ανθρώπουςαυτούς, που με πόνο ψυχής, με κακουχίες ατελείωτες, αλλά και με θάρρος και πείσμα ακλόνητο και άσβεστη την ελπίδα,έθεσαν το «θεμέλιο λίθο» για την ίδρυση του οικισμού της Περαίας, ο Δήμος Θερμαϊκού γιορτάζει τη γενέθλια μέρα του, με μια σειρά εκδηλώσεων, που λαμβάνουν χώρα το Σάββατο και την Κυριακή 22-23 και την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα για φέτος έχει ως εξής :

Σάββατο 22/9
  • 19:15 ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ - Έναρξη «Κοχύλι», επί της Κουντουριώτη, με κατεύθυνση προς την πλατεία Μνήμης παραλία Περαίας.
  • 19:30-20:00 Πλατεία Ελευθερίας, παραλία Περαίας - ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ., με μαέστρο τον Άγγελο Καραπινίδη,
ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΧΟΡ. ΤΜΗΜΑΤΩΝ - ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΗΣΗ ΚΑΪΚΙΟΥ.
  • 20:30 Πλατεία Μνήμης, παραλία Περαίας - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΒΡΑΔΙΑμε τους μουσικούς Τράκα Αστέριο και Αργύριο Κόκορη.

Κυριακή 23/9
  • 10:00 ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ Ι.Ν. ΠΕΤΡΟΥ & ΠΑΥΛΟΥ - Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα Μνήμης στην πλατεία Μνήμης.
  • 12:00 ΓΙΟΡΤΗ ΦΑΣΟΛΑΔΑΣ - Λαϊκό και Παραδοσιακό Γλέντι με το σχήμα «...λαϊκή απογευματινή…», στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής επί της Ανθέων, σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Οικολογικό Σύλλογο Περαίας.

Παράλληλα, διοργανώνεται από το Ναυτικό Όμιλο Ακτής Θερμαϊκού ο καθιερωμένος Ιστιοπλοϊκός αγώνας «ΚΥΠΕΛΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ 2018», ενταγμένος στο επίσημο πρόγραμμα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, με τη διεξαγωγή του να πραγματοποιείται στη θαλάσσια περιοχή μπροστά στην Περαία, το διήμερο 22-23Σεπτεμβρίου 2018.

Τετάρτη 26/9
  • 20:30 «Παράλληλοι Δρόμοι, Παράλληλες Ζωές» - Μουσικοθεατρική παράσταση από τον σύλλογο «ΑΓΑΠΗ», στο Πνευματικό Κέντρο Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Άνω Περαία.

Για τη Γενέθλια Ημέρα της Περαίας ο Δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης δήλωσε: «Το 1922είναιμια χρονολογία σταθμός για τον Ελληνισμό,η θύμηση της οποίας εξακολουθεί να προκαλεί ρίγη συγκίνησης. Η Μικρασιατική καταστροφήκατέληξε στην προσφυγοποίηση ενός τεράστιου αριθμού ανθρώπων, οι οποίοι εφοδιασμένοι με λιγοστά υπάρχοντα και έναν ανείπωτο καημό, διασκορπίστηκαν εντός της Ελλάδος, αναζητώντας μια γωνιά για να στήσουν μια νέα ζωή. Ανάμεσα σε αυτούς,740 πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή της Περαίας.Με αγώναυπεράνθρωπο κατάφεραν να πατήσουν γερά στα πόδια τους, να προκόψουν και με «λίπασμα» τον πολιτισμό τους, να ανθίσουν τα εδάφη τούτου εδώ του τόπου. Ο εορτασμός της Ημέρας Μνήμης της Περαίας δεν αποτελεί μόνο φόρο τιμής απέναντι σε αυτούς.Η αναφορά και η μνήμη στις ρίζες, στην ιστορία, στην παράδοσή μας, δυναμώνει τη συνείδηση και μας βοηθά να νιώθουμε κοντά και ανάμεσα στους προγόνους μας.Νιώθοντας χαρά και λύπη μαζί τους.Γιατί βλέπουμε σ΄ αυτούς τα ίδια αισθήματα, τις ίδιες συνήθειες, τις ίδιες αδυναμίες, τις ίδιες ανησυχίες, τους ίδιους στοχασμούς, που βρίσκουμε μέσα στους ίδιους τους εαυτούς μας.Εξάλλου … λαός χωρίς ιστορία, λαός που δεν θυμάται και δεν τιμά την ιστορία του, είναι λαός χωρίς μέλλον». 
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.