Συγκροτήθηκε, προς στιγμή στο facebook, κίνηση πολιτών δήμου Θερμαϊκού ενάντια στην περιβαλλοντική ρύπανση.  Τις επόμενες μέρες μετά από συναντήσεις και επαφές με νομικούς, περιβαλλοντολόγους, επιστήμονες  όπως και με συμπολίτες μας που δεν ανέχονται πλέον την αδράνεια απέναντι στο οξυμένο και επαναλαμβανόμενο σχεδόν καθημερινά πρόβλημα της υποβάθμισης της ζωής μας από τις καύσεις πλαστικών και άλλων υλικών  θα ακολουθήσουν δραστικές ενέργειες.
Ήδη ζητείται η συμμετοχή μας σε ένα ψήφισμα (Petition) που ανέβηκε ήδη στο avaaz και απευθήνεται προς τον Δήμαρχο Θερμαϊκού, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Υπουργό Περιβάλλοντος.
Καλούναι όλοι οι δημότες τόσο του Δήμου Θερμαϊκού αλλά και του Δήμου Θέρμης (θα προσθέταμε) που επίσης πλήττονται από την αλόγιστη και αδικαιολόγητη από οικολογικής πλευράς καύση καλωδίων, ελαστικών και άλλων υλικών που συστηματικά γίνεται στον καταυλισμό των ρομά που βρίσκεται στα όρια των δύο Δήμων, να προσυπογράψουν το ψήφισμα και να παραβρεθούν στην πρώτη συνάντηση - κινητοποίηση κατοίκων που προβλέπεται να γίνει το προσεχές χρονικό διάστημα.

Το ψήφισμα:
Μπορείται να πατήσετε στο σύνδεσμο για να μεταφερθείτε και να το υπογράψετε. Απλά καταχωρείτε το μέηλ σας και αν θέλετε γράφετε τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά σας.

https://secure.avaaz.org/en/petition/DIMARHO_ThERMAIKOY_PERIFEREIA_KENTRIKIS_MAKEDONIAS_YP_PERIVALONTOS_KAYSI_KARKINOGONON_YLIKON_DIMOS_ThERMAIKOY/?fhrhndb&fbogname=Maruzzella+V.&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-574770-DIMARHO_ThERMAIKOY_PERIFEREIA_KENTRIKIS_MAKEDONIAS_YP_PERIVALONTOS_KAYSI_KARKINOGONON_YLIKON_DIMOS_ThERMAIKOY&utm_term=hrhndb%2Ben



ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ, ΠΕΡ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ , ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ: ΚΑΥΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

Στην περιοχή της Κάτω Περαίας του Δήμου Θερμαϊκού η υγεία των κατοίκων επιβαρύνεται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία 15 χρόνια. Κι αυτό γιατί η αδιαφορία των τοπικών αρχών να δώσει οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα της περιοχής που αφορά την συνεχή καύση καλωδίων και ελαστικών για την εξαγωγή χαλκού και άλλων μετάλλων, έχει ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα την διαρκή ατμοσφαιρική ρύπανση με καρκινογόνες και τοξικές ουσίες.

Η παράνομη καύση ακατάλληλων υλικών προκαλεί αέρια ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ενώ εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων του καταυλισμού (εντός του οποίου γίνονται οι καύσεις) των περιοίκων αλλά και για την Δημόσια Υγεία γενικότερα,λόγω έκλυσης επικίνδυνων ουσιών (όπως π.χ. διοξινών, φουρανίων κ.ά.).

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες μεμονωμένων κατοίκων αλλά και ομάδων πολιτών, προς τις αρμόδιες αρχές το πρόβλημα όχι μόνο παραμένει, αλλά και διογκώνεται σε συχνότητα και διάρκεια καύσεων! 

Είναι άκρως ενδεικτικό ότι το φαινόμενο είναι πολλές φορές ορατό στην πόλη της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται απέναντι στον κόλπο του Θερμαϊκού. Οι περιοχές που επιβαρύνονται είναι της Άνω και Κάτω Περαίας, Νέων Επιβατών, Αγίας Τριάδας, Πλαγιαρίου και Τριλόφου, ανάλογα της κατεύθυνσης του ανέμου. Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι οι καύσεις γίνονται πλησίον του χώρου του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και ότι το γεγονός αυτό μπορεί να εγκυμονεί επιπρόσθετα ζητήματα υγείας και ασφάλειας που δεν έχουν ερευνηθεί ακόμη.

Συνεπεία της καθημερινής καύσης ελαστικών και καλωδίων εκατοντάδων κιλών είναι όλο και περισσότεροι κάτοικοι να παρουσιάζουν προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, καθώς η ατμόσφαιρα κατά την διάρκεια των καύσεων είναι αποπνιχτική. Οι δε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών μετά από την πολυετή και διαρκή οικολογική καταστροφή του αέρα που αναπνέουν είναι ανυπολόγιστες, αφού η ακατάπαυστη καύση των ελαστικών και των καλωδίων είναι άκρως καρκινογόνα και παρουσιάζει πολλαπλους κινδύνους για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών.

https://secure.avaaz.org/en/petition/DIMARHO_ThERMAIKOY_PERIFEREIA_KENTRIKIS_MAKEDONIAS_YP_PERIVALONTOS_KAYSI_KARKINOGONON_YLIKON_DIMOS_ThERMAIKOY/?tyyQGhb
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.