Σε παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων ΦΠΑ οδηγεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία διαγράφηκαν σημαντικά ποσά φόρου και προστίμων επιχείρησης από το 2002.

Με βάση την απόφαση του ακυρωτικού δικαστηρίου το Δημόσιο δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει πρόσθετο φόρο και πρόστιμα πέραν της 5ετίας ούτε για τις υποθέσεις Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Ετσι, χιλιάδες επιχειρήσεις στις οποίες έχει γίνει έλεγχος και έχει διαπιστωθεί ότι δεν είχαν αποδώσει ΦΠΑ γλιτώνουν οριστικά τα σχετικά πρόστιμα και τους φόρους λόγω παραγραφής.

Σύμφωνα με το «Εθνος» η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση νέων οδηγιών από την ΑΑΔΕ προς τη φορολογική διοίκηση

Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση του ΣτΕ του 2017 που ξεκαθάρισε ότι ισχύει 5ετής παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων, παραγράφηκαν ήδη χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις, όπως για παράδειγμα πολλές υποθέσεις των λεγόμενων λιστών (Λαγκάρντ, εμβασμάτων κλπ)

Με βάση και τη νέα απόφαση του ΣτΕ κρίνεται ότι έχουν πλέον οριστικά παραγραφεί πλέον και φορολογικές υποθέσεις ΦΠΑ έως και το 2011, με την εξαίρεση όμως των υποθέσεων που προέκυψαν συμπληρωματικά στοιχεία που παραπέμπουν σε φοροδιαφυγή, οπότε η προθεσμία παραγραφής παρατείνεται στα 10 χρόνια.

Η απόφαση αφορά σε μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης με αντικείμενο την εμπορία τροφίμων και η οποία τηρούσε βιβλία τρίτης κατηγορίας του πρώην Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων κατά τη χρήση 2002 είχε ακαθάριστα έσοδα 939.007,44 ευρώ. Το 2004 προχώρησε στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης προσαυξάνοντας τα ακαθάριστα έσοδα της στα 1.486.239,25 ευρώ.

Το 2010 ζητήθηκε από την εταιρεία στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου να προσκομίσει τα βιβλία της για τη χρήση 2002 μαζί με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών- πελατών. Ωστόσο, δεν τα προσκόμισε και η ελεγκτική υπηρεσία προχώρησε το 2010 στον χαρακτηρισμό των βιβλίων των ανακριβώς και προσδιόρισε εξωλογιστικά τα ακαθάριστα έσοδά της σε 1.650.000 ευρώ.

Ωστόσο δεν τα προσκόμισε και η ελεγκτική υπηρεσία προχώρησε το 2010 στον χαρακτηρισμό των βιβλίων ως ανακριβών και προσδιόρισε εξωλογιστικά τα ακαθάριστα έσοδά της σε 1.650.000 ευρώ. Στη συνέχεια εξέδωσε πράξη επιπρόσθετου ΦΠΑ ύψους 207.072,87 ευρώ καθώς και προσαυξήσεις ΦΠΑ 621.218,61 ευρώ λόγω ανακρίβειας της αρχικής δήλωσης.

Στη συνέχεια εξέδωσε πράξη επιπρόσθετου ΦΠΑ ύψους 207.072,87 ευρώ καθώς και προσαυξήσεις ΦΠΑ 621.218,61 ευρώ λόγω ανακρίβειας της αρχικής δήλωσης.

Και ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα ψηφίστηκαν διατάξεις που παρέτειναν το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλλει πρόσθετους φόρους και πρόστιμα, όμως, αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με την απόφαση του ΣτΕ.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.