Ένα αναγκαίο έργο που μετατρέπεται σε εφιάλτη.

Ένα έργο που με υπερβάλλοντα ζήλο υπερασπίζεται η διοίκηση του κου Μαυρομάτη και έχει ψηφιστεί και από την παράταξη του κου Τσαμασλή σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο των προεκλογικών συζητήσεων υποψήφιων δημάρχων που ορισμένοι από αυτούς το ψήφισαν στο ΔΣ ως δημοτικοί σύμβουλοι!! Ένα έργο που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των παρατάξεων στην Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. Ένα έργο που υποστηρίζει και η κυβέρνηση που το βρίσκει σύννομο όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των αρμόδιων υπουργείων σε 2 ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ.

Ένα έργο που βρήκε αντίθετη την πλειοψηφία των κατοίκων και ειδικά της περιοχής Αμπελοτοπος, όπου θα γίνει η εγκατάσταση της ΕΕΛ, παρά το κάλπικο ερώτημα της δημοτικής αρχής «θέλετε αποχέτευση τότε δεχτείτε και την ΕΕΛ». Κάτοικοι που ανέδειξαν το πρόβλημα που δημιουργείται στο ΔΣ και την ΜΕΘ, με πλήθος επιχειρήματα ακόμη και με μελέτη για τη δυνατότητα σύνδεσης με τον ΑΙΝΕΙΑ της ΕΥΑΘ με κόστος πολύ μικρότερο.

Επί τρία χρόνια έκλειναν τα αυτιά τους απέναντι σε παρατάξεις και κατοίκους δημοτικοί σύμβουλοι και σήμερα δείχνουν προβληματισμένοι για το έργο ως υποψήφιοι δήμαρχοι ζητώντας τη ψήφο από τους κατοίκους!

Η Λαϊκή Συσπείρωση σε δήμο και περιφέρεια ανέδειξε το πρόβλημα που δημιουργείται από την ΕΕΛ σε κατοικημένη περιοχή για την υγεία των κατοίκων και πρότεινε την σύνδεση του με τον ΑΙΝΕΙΑ της ΕΥΑΘ.

Ψεύδονται όταν επικαλούνται ότι η ΑΙΝΕΙΑ δεν μπορεί να δεχτεί άλλα λύματα και ότι απαιτείται αγωγός 40 χιλ και 8 αντλιοστάσια. Η ίδια η ΕΥΑΘ ΑΕ σε ερώτηση της ΛΑΣ και σε 2 ερωτήσεις του ΚΚΕ προς τα αρμόδια υπουργεία απαντά πως δεν της ζητήθηκε από την δημοτική αρχή η δυνατότητα σύνδεσης και από έναν πρόχειρο υπολογισμό υπολογίζει ότι θα χρειαζόταν 10 χιλ αγωγός μέχρι την Επανομή και 2 αντλιοστάσια κόστους 4 εκατομμυρίων.

Κρύβουν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, όπως προκύπτει από την ίδια τη μελέτη τους, που αναφέρει ότι θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα γιατί θα προσελκύονται τρωκτικά και έντομα στην μονάδα όπως και από τα υγρά απόβλητα που θα πηγαίνουν στο ξηρό ρέμα.

Το κέρδος των κατασκευαστικών εταιρειών πάνω από την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, όταν:
  • Το νομοθετικό πλαίσιο δεν ορίζει ελάχιστο όριο των ΕΕΛ από κατοικίες.
  • Η ύπαρξη και δημιουργία αποχετευτικού δικτύου εξαρτάται από την ένταξη του σε χρηματοδοτικά προγράμματα που προϋποθέτουν ΕΕΛ.
  • Η έλλειψη χρηματοδότησης και ολοκληρωμένου σχεδιασμού διαχείρισης των αποβλήτων από τις κυβερνήσεις ανοίγει το δρόμο στην εκχώρηση της κατασκευής και της λειτουργίας τους στους κατασκευαστικούς ομίλους. Λύση που προκρίνουν δημοτικές και περιφερειακές αρχές και παρατάξεις πιστοί στον ευρωμονόδρομο. ΄
  • Η μείωση του κόστους για μεγιστοποίηση του κέρδους αποτελεί κριτήριο για τις μεθόδους και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν (ξεπερασμένη αντιρρυπαντική τεχνολογία κλπ).
Κόστος που μεταφέρεται στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας μέσα από πανάκριβα τέλη σύνδεσης αλλά και μέσα από τα τέλη αποχέτευσης και συντήρησης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί απαραίτητο έργο την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου και ζητά να εξεταστεί η σύνδεση του με τον ΑΙΝΕΙΑ της ΕΥΑΘ.

Η αντίληψη μας βρίσκεται στον αντίποδα της λογικής και των κατευθύνσεων της ευρωπαϊκής ένωσης, των κυβερνήσεων και των παρατάξεων του ευρωμονόδρομου που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Βασίζεται:
  • Στην ολοκληρωμένη κρατική χρηματοδότηση της μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας των αποχετευτικών δικτύων και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων που θα σέβεται την υγεία και θα προστατεύει το περιβάλλον.
  • Στον αποκλεισμό των επιχειρηματιών από την κατασκευή και λειτουργία που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το λαϊκό νοικοκυριό.
  • Στον ενιαίο δημόσιο φορέα διαχείρισης στα πλαίσια ενός φιλολαϊκού προγράμματος και περιβαλλοντικού σχεδιασμού που θα αξιοποιεί τις επεξεργασμένες εκροές για άρδευση , πυρόσβεση κ.α. αξιοποιώντας την αφυδατωμένη λάσπη και το παραγόμενο βιοαέριο με ασφάλεια.

Όχι στη μεταφορά του κόστους κατασκευής και λειτουργίας στα λαϊκά νοικοκυριά.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.