της Στέλλας Βαλάνη*


Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής γύρω από την Αμφίπολη, αγωνιούν δίκαια για την εξέλιξη των έργων και έχουν κάθε δικαίωμα σε πλήρη ενημέρωση για τους λόγους των καθυστερήσεων.

Την Τετάρτη 19 Απριλίου επισκεφτήκαμε, μαζί με τους υποψήφιους τοπικούς συμβούλους Ασπροβάλτας και εκπροσώπους του Ανεξάρτητου Συνδυασμού “Ασπροβάλτα SOS”, Λευτέρη Πατρώνη, Τάσο Θεοδωρίδη και Τριαντάφυλλο Μισόπαπα, το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και τους θεσμούς που φιλοξενεί, προκειμένου να ενημερωθούμε για την πορεία και την εξέλιξη του έργου στο πολυσυζητημένο αρχαιολογικό μνημείο του Λόφου Καστά, στην Περιοχή της Αμφίπολης.

Το μνημείο αυτό αποτελεί σημείο παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τα μοναδικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του. Προκαλεί επίσης το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την εξαιρετική πιθανότητα να αποτελεί ταφικό συγκρότημα μιας μεγάλης ιστορικής προσωπικότητας, ίσως της πιο μεγάλης για την ιστορία της Μακεδονίας!

Αυτό το συμπέρασμα βέβαια είναι αρμοδιότητα των ειδικών επιστημόνων που το παρακολουθούν και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται πεδίο μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων μεταξύ οποιασδήποτε παράταξης και οποιασδήποτε ιδεολογίας.

Αυτό για το οποίο μπορούμε όμως να είμαστε βέβαιοι σε κάθε περίπτωση, είναι ότι με την ολοκλήρωση του έργου που θα το κάνει προσβάσιμο στο ευρύ διεθνές κοινό, η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας θα αποκτήσει μια επιπλέον και απαραίτητη ώθηση στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξή της και κρίσιμο παράγοντα για την οικονομική επιβίωση πολλών επιχειρήσεων και κατοίκων της περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας.

Για αυτό και οι κάτοικοι της περιοχής αυτής, που δέχτηκαν και εξακολουθούν να δέχονται τα αποτελέσματα της κρίσης των τελευταίων ετών, αγωνιούν δίκαια για την εξέλιξη των σχετικών έργων και έχουν κάθε δικαίωμα σε πλήρη ενημέρωση για τους λόγους των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωσή τους.

Τονίζω ότι άλλες χώρες, με εξίσου σεβαστό πολιτικό πολιτισμό, έχουν επενδύσει στην αξιοποίηση μνημείων εξαιρετικά μικρότερης και αμφίβολης ιστορικής αξίας, προσθέτοντας όμως σημαντικά στην αξία των τόπων τους.

Η οποιαδήποτε προσπάθεια να καθυστερήσει το έργο, να σαμποταριστεί ή να παραχαραχτεί με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο η μελέτη και η αξιοποίησή του, είναι επιεικώς απαράδεκτη, και αποτελεί έγκλημα κατά της Ιστορίας και κατά των ανθρώπων που αγωνιούν για την διαφύλαξη της ιστορικής κληρονομιάς τους και για τη ανάπτυξη του τόπου τους.

Καλούμε λοιπόν τους σχετικούς φορείς να προχωρήσουν στην πλήρη ενημέρωση του κοινού για την πορεία των εργασιών και δεσμευόμαστε ότι θα επανελθόμαστε μέχρι αυτό το αίτημα, όπως και η παράδοση του έργου, να ολοκληρωθεί.

* Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
Πολιτεύτρια με τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. Κυρά μου "Πολιτεύτρια με τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ", εδώ "περιμένει" όλη η Ελλάδα πως θα γίνει ένα θαύμα, τα σουβλάκια και τα τσολιαδάκια που θα πουλάνε γύρω-γύρω από τον λόφο μας μάραναν; Δεν πα να "καλέσεις τους σχετικού φορείς" όσες φορές γουστάρεις, εδώ είναι ΕΛΛΑΔΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.