Απονέμονται και φέτος από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης τα βραβεία αντιοικολογικής δράσης σε δημόσια πρόσωπα και φορείς, που έχουν διαπρέψει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς για πράξεις ή παραλείψεις σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Τα βραβεία έχουν συμβολικό χαρακτήρα και αποτελούν ύστατη άμυνα σε όλους αυτούς που κάθε 5η Ιουνίου πλέκουν εγκώμια σε ένα περιβάλλον που εξοντώνεται.

Βραβείο «ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ»

1. Στη πετρελαϊκή εταιρεία EXXON. Πριν 37 χρόνια, δικοί της επιστήμονες, με βάση την αναμενόμενη εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας και της χρήσης ορυκτών καυσίμων, είχαν προβλέψει με εντυπωσιακή ακρίβεια το πόσο θα έχει αυξηθεί το 2020 η συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα και πόσο θα έχει αυξηθεί η μέση παγκόσμια θερμοκρασία. Από τότε κατέβαλαν κοπιώδεις προσπάθειες για να πετύχουν τον στόχο και να εξασφαλίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της αύξησης!

2. Το δεύτερη βραβείο της κατηγορίας απονέμεται στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ετοιμάζεται να καταργήσει τους ομοσπονδιακούς νόμους για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που εισήγαγε ο Μπαράκ Ομπάμα, και εντείνει τις προσπάθειες για να επιβάλει τις πολιτικές αυτές και σε άλλα κράτη.

Βραβείο «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ»

1. Το πρώτο βραβείο απονέμεται στον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σταθάκη, για τα νομοσχέδια παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη «Θαλάσσια περιοχή 2, Ιόνιο Πέλαγος» και στις χερσαίες περιοχές «Άρτα-Πρέβεζα», «Αιτωλοακαρνανία» και «ΒΔ Πελοπόννησος», που εξασφαλίζουν χρήμα με ουρά για τις πολυεθνικές και αποστομώνουν όσους φοβούνται για το ρυπογόνο και επικίνδυνο για ανθρώπους και περιβάλλον μέλλον (βλ.έκκληση WWF Ελλάς και Greenpeace προς βουλευτές για καταψήφιση, τοποθέτηση 11 περιβαλλοντικών οργανώσεων, απόψεις τοπικών κοινωνιών και επιστημόνων). Επίσης, για την προεκλογική αλλά αναπτυξιακή ρύθμιση για αυθαίρετα σε δάση και δασικές εκτάσεις, για το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, με το οποίο εξασφαλίζεται η μαζική τακτοποίηση των αυθαίρετων στην παράκτια ζώνη και για την αναγνώριση του κυνηγιού ως διαχειριστικού περιβαλλοντικού εργαλείου, που βελτιώνει τα δασικά οικοσυστήματα.

2. Το δεύτερο βραβείο ανήκει στους αστυνομικούς της Λευκάδας, που διαφύλαξαν την τάξη και την ασφάλεια, με την ακαριαία αντιμετώπιση του επικίνδυνου οικολόγου διαδηλωτή Μιχάλη Μαραγκάκη, ο οποίος επιχείρησε να αναρτήσει πανό εναντίον των εξορύξεων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, την ώρα που ο πρωθυπουργός φρόντιζε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, εγκαινιάζοντας το νοσοκομείο του νησιού.

Βραβείο «ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ»

1. Πρώτο βραβείο απονέμεται στη ΔΕΘ, εφόσον με τον νέο σχεδιασμό για τον χώρο-φιλέτο της, που τέθηκε σε διαβούλευση, επιτείνει την τσιμεντοποίηση που τόσο χρειάζεται η πόλη, την επιβαρύνει πολεοδομικά, ενισχύει επιτέλους την υπερσυγκέντρωση των λειτουργιών της και εξασφαλίζει για χάρη των πολιτών ένα πάρκο «τσέπης».

2. Το δεύτερο βραβείο ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, που επιτέλους θέτει τις βάσεις για «αξιοποίηση» του Σέιχ Σου, ώστε να μπορέσουν να το εκμεταλλευτούν ευαίσθητοι επιχειρηματίες. Η ένταξη του περιαστικού δάσους της πόλης στην ΕΤΑΔ ΑΕ, η οποία έχει υπαχθεί στο υπερταμείο, αφήνει στην άκρη τις φλυαρίες ότι πρόκειται για άξιο προστασίας κοινό αγαθό και δίνει μια αποστομωτική απάντηση σε όσους κινδυνολογούν για την κλιματική αλλαγή, που έχει καταστρέψει 40.000 πεύκα του δάσους μέσω του «εντόμου -φονιά».



Βραβείο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ»

Το βραβείο απονέμεται στο υπουργείο Εσωτερικών, επειδή 10 ημέρες μετά τις εκλογές φρόντισε να αγνοείται η τύχη μερικών εκατομμυρίων ψήφων που αφορούσαν στις κοινοτικές εκλογές, κρατάει σε κατάσταση δημιουργικού άγχους τους υποψήφιους για το αν εκλέχθηκαν, αν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες κτλ και αποστομώνει όσους ανησυχούν για την έλλειψη ρυθμίσεων και αρμοδιοτήτων στα κοινοτικά συμβούλια. Η ανασυγκρότηση των γειτονιών, η διαχείριση των πάρκων η προστασία των ελεύθερων χώρων, η δημιουργία και η λειτουργία πράσινων σημείων κ.α. μπορούν να περιμένουν.

Βραβείο «Ο ΚΑΛΟΣ ΠΟΙΜΗΝ»

Το βραβείο απονέμεται στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ουδέτερη στάση της στο ζήτημα των επιστολών του Ιησού και του περιβάλλοντος. Η ΔΙΣ, που τοποθετείται επί παντός επιστητού, από το αν θα αναγράφεται στο θρήσκευμα στα δημόσια έγγραφα, το ποιες ταινίες θα παίζονται στους κινηματογράφους, το πως θα διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών μέχρι το ντύσιμο των νέων, εμφανίστηκε αμερόληπτη στο θέμα των επιστολών του Ιησού, τις οποίες η θεία πρόνοια αποκάλυψε στον εκδότη τους, μαζί με το φάρμακο της φαλάκρας, του αλτσχάιμερ κτλ. Το ίδιο αμερόληπτη εμφανίζεται και στο θέμα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, αφήνοντας τους πιστούς να επιλέγουν οι ίδιοι τη στάση τους, να ρυπαίνουν ελεύθερα αν το επιθυμούν ή το επιβάλλουν τα συμφέροντά τους, και χωρίς τους ηθικούς καταναγκασμούς περί περιβαλλοντικής προστασίας του Οικουμενικού Πατριάρχη.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.