Μεγάλη είναι η καταστροφή στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη από το έντομο - φονιά των πεύκων, «Tomicus piniperda». Από το συγκεκριμένο έντομο έχουν προσβληθεί χιλιάδες δέντρα, με αποτέλεσμα τη νέκρωσή τους. Ενδεικτικό του μεγέθους της οικολογικής καταστροφής είναι ότι από τα 25 τμήματα του δάσους έχουν προσβληθεί τα 10, ποσοστό περίπου 20% - 30% της έκτασης.

Μάλιστα επέκταση της καταστροφής κωνοφόρων δέντρων παρατηρήθηκε και σε άλλες γειτονικές περιοχές και δήμους που είχε ως συνέπεια την κινητοποίηση δημοτικών αρχών.
Με επιστολή του προς το δασαρχείο Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης ζήτησε άμεση ενημέρωση για το αποκαλούμενο «έντομο φονιά» που νεκρώνει πεύκα καθώς και για την έκταση που έχει πάρει το πρόβλημα στο δάσος του Σέιχ Σου. 

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019, με εμπλεκόμενους στο πρόβλημα φορείς, στη Θέρμη που καλέστηκε από τον Θεόδωρο Παπαδόπουλο, δήμαρχο Θέρμης, προκειμένου να εκτιμηθούν τα δεδομένα και να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου εμφάνισης ξυλοφάγου εντόμου σε πευκόδενδρα σε δημόσιες και δημοτικές εκτάσεις του Δήμου μας. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια σχετικού ενημερωτικού εγγράφου του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε επιτόπια αυτοψία στις περιοχές όπου εμφανίστηκε το φαινόμενο και συγκεκριμένα όπου παρατηρήθηκαν ξηράνσεις κατά θέσεις, ατόμων Πεύκης τα οποία εμφανίζουν τρύπες στον κορμό τους και πολλά ξερά κλαδιά.

Πρόκειται για τις περιοχές – θέσεις πάνω από το Μοναστήρι Αγίας Αικατερίνης στη Θέρμη, στην περιοχή βόρεια του Φράγματος Τριαδίου, εκατέρωθεν του δρόμου από Φράγμα προς Ισενλή, στον Προφήτη Ηλία περιοχή βούζαρη Βασιλικών, στον Άγιο Ιωάννη, στο Μονοπήγαδο πριν την είσοδο από Άγιο Ιωάννη καθώς και στη θέση μετά τα κοιμητήρια, στις αναδασώσεις στα Λουτρά Θέρμης, στον Άγιο Αντώνιο στο κεφαλάρι πριν την είσοδο από Σουρωτή, στο κεφαλάρι στη Σουρωτή και τέλος στην Καρδία, τον Τρίλοφο και το Κάτω Σχολάρι.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Διευθυντής Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Παναγιώτης Κυριακίδης, εκπρόσωποι του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών και ο Τεχνικός Σύμβουλος του Δημάρχου κ. Στέργιος Διαμαντόπουλος.

Αναμένεται έκδοση σχετικής διοικητικής απόφασης του Δασαρχείου περί έκτακτης κάρπωσης και ακολουθεί η άμεση παρέμβαση στις περιοχές εμφάνισης του φαινομένου από συγκεκριμένο υλοτομικό Συνεταιρισμό που θα αναλάβει την υλοτόμηση των προσβεβλημένων Πευκόδενδρων. Η διαδικασία αντιμετώπισης του φαινομένου θα είναι σε εξέλιξη όλη την  εβδομάδα
.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.