Κάτι παραπάνω από ανησυχητική είναι η δημόσια καταγγελία που κάνει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Παναγιώτη Πολίτη.
Κι αυτό γιατί, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία του, υπάρχουν μηχανισμοί -ποιοί άραγε;- που χρησιμοποιούν μεθόδους για να μας παρακολουθούν, που αν δεν κάνουμε λάθος, δεν έχουμε ξανασυναντήσει. Και μάλιστα στοχοποιούν ένα άτομο που έχει μια απλή κοινωνική και ακτιβιστική δράση.

(Πρόχειρα θυμόμαστε ότι ο Π. Πολίτης έχει υπογράψει κείμενο συμπαράστασης σε δικαζόμενα μέλη του "Ρουβίκωνα", κείμενο ενάντια στην δημιουργία φυλακών τύπου Γ', έχει συμμετάσχει σε αποστολή του «Free Gaza», έχει ταχθεί υπέρ του Πανεπιστημιακού ασύλου, αποκαλεί τον Δημήτρη Κουφοντίνα "σύντροφο" και αντέδρασε δημόσια στην απόφαση να μην του δοθεί άδεια απ' τις φυλακές).

Ας δούμε τώρα την καταγγελία του. Ο ίδιος ανακάλυψε τυχαία, ότι στο αυτοκίνητό του συσκευή εντοπισμού θέσης, ώστε να παρακολουθούνται οι κινήσεις του και αποδίδει την ενέργεια αυτή σε κρατική υπηρεσία, ζητώντας επίσημες απαντήσεις από τους αρμοδίους.

Στην επιστολή που έστειλε στην "Εφημερίδα των Συντακτών" αποδίδει την παρακολούθησή του στην κοινωνική, ακαδημαϊκή του δραστηριότητα καθώς και στην πολιτική του ταυτότητα, καθώς είναι γνωστό μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.

Αναμένοντας να δούμε αν θα υπάρξει απάντηση από το υπουργείο του Χρυσοχοϊδη, και αν ναι, τι θα αναφέρει αυτή, παραθέτουμε την καταγγελία του Π. Πολίτη.



«Σχετικά με παρακολούθησή μου με συσκευή γεωεντοπισμού

Ονομάζομαι Παναγιώτης Πολίτης, είμαι αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (μέχρι 31/8/2019), κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (από 1/9/2019), επί σειρά ετών μέλος της διοίκησης της ΠΟΣΔΕΠ και μέχρι πρόσφατα αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.




Τη Δευτέρα 15 Ιουλίου πήγα το Ι.Χ. αυτοκίνητό μου για τακτικό service σε συνεργείο του Βόλου, της πόλης όπου εργάζομαι και διαμένω τα τελευταία 18 χρόνια. Οταν επέστρεψα για να το παραλάβω ο μηχανικός με ενημέρωσε ότι στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου μου, εξωτερικά και από κάτω, βρήκε τοποθετημένη συσκευή γεωεντοπισμού (GPS tracker).

Πρόκειται για συσκευή εντοπισμού θέσης, διαστάσεων 15x4,5x3,5 cm, σε αδιάβροχη θήκη χρώματος μαύρου, που φέρει 3 μαγνήτες για στερέωση. Δεν φέρει ένδειξη κατασκευάστριας εταιρείας, παρά μόνο την ένδειξη CELL μαζί με γραφικό σήμα αντένας, καθώς και διακόπτη on/off.

Επειτα από σχετική αναζήτηση στο διαδίκτυο η αρχική εικόνα που σχημάτισα για τη συσκευή επιβεβαιώθηκε. Οι συσκευές αυτές στέλνουν τα δεδομένα γεωγραφικής θέσης του ενσωματωμένου GPS σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και στη συνέχεια με τη χρήση κατάλληλης εφαρμογής εμφανίζεται σε πραγματικό χρόνο η ακριβής θέση του οχήματος που παρακολουθείται.

Οπως αντιλαμβάνεστε, έντονη ενόχληση, δυσφορία και αγανάκτηση με κατέλαβαν μετά την αρχική έκπληξη. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής αποτελούν, ως γνωστόν, θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και η παραβίασή τους στη συγκεκριμένη περίπτωση προφανώς δεν θα μπορούσε παρά να προκαλέσει την αντίδρασή μου.

Εκτιμώντας ότι πίσω από την παρακολούθησή μου βρίσκεται κρατική υπηρεσία, ήδη απεύθυνα σχετική επιστολή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κοινοποιώντας την τόσο στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα όσο και στον Συνήγορο του Πολίτη και περιμένω μια επί της ουσίας απάντηση.

Οι δραστηριότητές μου, με την ακαδημαϊκή μου ιδιότητα, είναι γνωστές. Η επιτιμοποίηση του Μανώλη Γλέζου πριν από περίπου έναν χρόνο, οι τακτικές παρεμβάσεις παιδαγωγικής υποστήριξης μαθητών απομακρυσμένων Δημοτικών σχολείων του Πηλίου, η διοργάνωση μαθημάτων ελληνικών για ενήλικες πρόσφυγες και δημιουργικών δραστηριοτήτων για τα παιδιά τους εντός του Πανεπιστημίου, τα μαθήματα Πληροφορικής για βαρυποινίτες κρατούμενους στην αγροτική φυλακή της Κασσαβέτειας είναι μερικές από τις δραστηριότητες που έχω αναπτύξει το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Αλλά και οι δραστηριότητές μου με την πολιτική μου ταυτότητα, αυτή του μέλους του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, είναι επίσης γνωστές. Η διοργάνωση των Αντιρατσιστικών Φεστιβάλ Βόλου, η ίδρυση και λειτουργία του Στεκιού Μεταναστών στην πόλη, η έμπρακτη υποστήριξη σε πρόσφυγες των δομών φιλοξενίας της περιοχής, η στήριξη σε αιτήματα κρατουμένων στις φυλακές, η διοργάνωση αντιφασιστικών εκδηλώσεων, η υποστήριξή μου στο κίνημα για το νερό στον Βόλο, η συμμετοχή μου σε διεθνιστικές αποστολές αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη είναι ενδεικτικά κάποια θέματα στα οποία δραστηριοποιούμαι ως ενεργός πολίτης, δραστηριότητα η οποία είναι πάντοτε δημόσια και διαυγής.

Βόλος 9/8/2019».


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. ..."Π. Πολίτης έχει υπογράψει κείμενο συμπαράστασης σε δικαζόμενα μέλη του "Ρουβίκωνα""...
    Γι΄αυτό σε παρακολουθούν καημένε και ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ κάνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.