Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, συνδημότισσες και συνδημότες. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ σε μια επίσημη τελετή, αυτή της ορκωμοσίας, λίγες μέρες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του το νέο δημοτικό συμβούλιο, την 1η Σεπτέμβρη του 2019, με την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου. Ξεκινάμε κουβαλώντας τα βαρίδια ενός πολυνομοσχεδίου, που αφορά και την τοπική διοίκηση. Αυτό που θέλει κάλπικες συνεργασίες με πρόθυμους και συνετούς, συμπράξεις με κορμό την παράταξη του εκάστοτε δημάρχου, συμπράξεις δηλαδή από τα πάνω με στόχο ισχυρές πλειοψηφίες, για να εφαρμόσουν όλα εκείνα τα μέτρα που καθιστούν τους δήμους και τις περιφέρειες επιχειρήσεις, με τη λογική κόστους οφέλους, με τη μετατροπή των εργαζόμενων σε ωφελούμενους, με τη μετατροπή των παροχών και των δικαιωμάτων σε εμπορεύματα προς πώληση και μάλιστα ακριβοπληρωμένα.

Από τον δικό μας χαιρετισμό δεν θα ακούσετε , αγαπητοί φίλοι, μεγαλοστομίες και συναισθηματικές εκρήξεις, αλλά έναν γόνιμο προβληματισμό και ένα κάλεσμα.

Ακούσατε από τις άλλες παρατάξεις, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεσμεύσεις, προτάσεις, κριτική. Αναλογιστείτε το μέγεθος της προσωπικής αντιπαράθεσης, που πολλές φορές έφτανε στα όρια του χυδαίου. Σήμερα ¨για το καλό του τόπου¨ μοιράζονται την εξουσία, είτε με τυπικές, είτε με άτυπες συμφωνίες, γιατί υπηρετούν όλοι τα ίδια συμφέροντα.

Γνωρίζουμε καλά ότι αυτά που ακούτε τώρα από μας, σίγουρα χαλούν την τάξη και την οργάνωση του μυαλού, γιατί ο όρος συνεργασία είναι τακτοποιημένος στον ανθρώπινο νου στη θέση των εύηχων και θετικών νοημάτων.

Αναρωτηθείτε όμως, συνεργασία γιατί; Μα γα να κυβερνηθεί ο τόπος. Να μια εύκολή απάντηση. Για να πάμε και ένα βήμα παραπέρα. Συνεργασία και κυβερνησιμότητα για ποιο σκοπό. Μήπως για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες με παροχές και φιλολαϊκά μέτρα; Μήπως για να έχει ο δημότης ασφάλεια και ποιότητα στην καθημερινότητά του, χωρίς εμπόδια στην πρόσβαση σε δομές υγείας, παιδείας, πρόνοιας, αθλητισμού και πολιτισμού; Ασφαλώς όχι. Οι συναινέσεις και οι συμφωνίες στοχεύουν στην καλύτερη εφαρμογή της πολιτικής για επιτελικό κράτος, απομακρυσμένο από υποχρεώσεις χρηματοδότησης σε δήμους και περιφέρειες μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίθετα οι δήμοι και οι περιφέρειες θα πρέπει να βρουν πόρους, που άλλωστε προβλέπονται, για την ενίσχυση των οικονομικών τους, στο όνομα της ¨αυτοτέλειας¨ και της ¨αυτονομίας τους¨. Και αυτό θα το πετύχουν στο σύνολό τους μέσα από την αύξηση τελών και φόρων, δηλαδή το χαράτσωμα, την ανταποδοτική λειτουργία, από τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Μετατροπή, με λίγα λόγια, της ΤΑ σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Έναν νόμο που απαγορεύει την αρνητική ψήφο, που δίνει υπερεξουσίες στις επιτροπές (ποιότητα ζωής και οικονομική) στις οποίες απαγορεύει να συμμετέχουν παρατάξεις ,μιας και δεν έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα. Με αυτά τα καινούρια που είναι μπροστά μας συν τα βαρίδια από προηγούμενους νόμους, δηλαδή το οικονομικό παρατηρητήριο, τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και την προσαρμογή στα μεσοπρόθεσμα προγράμματα, δομείται ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Με το καλημέρα σας πριν από λίγες μέρες σε γειτονικό μας δήμο πέταξαν στο δρόμο εννιά εργαζόμενους μετά το υποχρεωτικό κλείσιμο ενός από τους τρεις παιδικούς σταθμούς , με μια ευκολία και μια κυνικότητα δραματική.


Εμείς δεν θα συντελέσουμε στα δράματα, και σε αυτή τη δημοτική περίοδο θα δράσουμε, όπως άλλωστε κάνουμε δέκα χρόνια τώρα, με αυτήν την έδρα και με τις άλλες τρεις στα τοπικά συμβούλια του Αγγελοχωριού, της Επανομής και της Περαίας, να βάλουμε φρένο στα αντιλαϊκά μέτρα και να προασπίσουμε τα συμφέροντα των εργαζόμενων του τόπου μας ,οργανώνοντας την αντεπίθεση κινητοποιώντας φορείς και σωματεία. Κόντρα στο κράτος των λίγων και εκλεκτών για την πραγματική εξουσία, αυτήν του λαού, έχοντας τα μέσα παραγωγής στα χέρια του. Εμείς αυτήν την προοπτική δίνουμε και αυτήν θα υπερασπιστούμε. Με πολλούς από εσάς θα βρεθούμε στους δρόμους του αγώνα και του δίκαιου. Καλή αντάμωση λοιπόν, καλή δύναμη και υγεία σε όλους.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.