Η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, σύμφωνα με σημερινό της δελτίου τύπου γνωστοποιεί την χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη Διοικητική Αποβολή των Ρομά από τον χώρο που βρίσκονται εγκατεστημένοι την τελευταία 20ετία τουλάχιστον, στην περιοχή Τσαΐρια της Περαίας.

Η μάλλον αναγκαστική τροπή που παίρνει η επιχείρηση εκδίωξης των ρομά - μετά τις αρχικές συμφωνίες Τσαμασλή με εκπροσώπους τους επιδιώκοντας μείωση του αριθμού τους και μετακίνησή τους σε παράπλευρο χώρο, που φαίνεται δεν τελεσφόρησαν - περνά σ' αυτή τη φάση από τις δικαστικές αίθουσες.

Εξ όσων γνωρίζουμε η απόφαση θα κοινοποιηθεί στην Επιτροπή Ελέγχου και Νομιμότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από ένα νομικό σύμβουλο του Κράτους, ένα διοικητικό υπάλληλο, κλάδου ΠΕ και ένα υπάλληλο, με πτυχίο τοπογράφου μηχανικού καθώς και τους αναπληρωτές τους) η οποία θα συντάξει το Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής.

Μετά την γνωστοποίηση του Πρωτοκόλλου Διοικητικής Αποβολής στους ενδιαφερόμενους που θα τους καλεί να αποχωρήσουν από το χώρο που σύμφωνα με την απόφαση κατέλαβαν αυθαίρετα αναμένεται οι ρομά να ακολουθήσουν διαδικασία ανακοπής εντός προθεσμίας 30 ημερών που θα κριθεί στο Πρωτοδικείο, σύμφωνα με το νόμο 4061/12 - Άρθρο 19.

Κατά την εκτέλεση του πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής μπορεί να ζητηθεί η συνδρομή της αστυνομικής αρχής που υποχρεούται να συνδράμει.

Έναρξη της νέας δικαστικής τροπής υπήρξε η χθεσινή εισήγηση Τσαμασλή και η κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε μια συνεδρίαση με αρκετές τοποθετήσεις που φλέρταραν με ρατσιστικές αναφορές και κρίσεις, που δεν κατάφερε να επικεντρωθεί στην βάναυση βλάβη της δημόσιας υγείας από τις καύσεις και στην μετατροπή του καταυλισμού (εξ αντικειμένου) σε χώρο απόκρυψης παραβατικών δράσεων κλοπών και εγκληματικών πράξεων και δεν εκμεταλλεύτηκε (για άλλη μια φορά) την γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη για το θέμα με την προτεινόμενη συντεταγμένη μετεγκατάσταση.

Στην απόφαση της Διοικητικής Αποβολής των Ρομά μειοψήφησαν οι σύμβουλοι Μόραλη, Χατζηβαλάσης και Μήλιος, της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Δράσης Πολιτών.

Το δελτίο τύπου του Δήμου:


Τη Διοικητική Αποβολή, όσων αυθαίρετα κατέχουν τμήμα του αγροτεμαχίου 1158Α Περαίας (άτυπος καταυλισμός Ρομά - Τσαΐρια), αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θερμαϊκού κατά τη χθεσινή (16/10) συνεδρίασή του.
Το θέμα εισηγήθηκε ο Δήμαρχος, Γεώργιος Τσαμασλής, ο οποίος επεσήμανε πως «το ακίνητο αυτό ανήκει κατά χρήση, νομή και κατοχή στο Δήμο μας και κανείς δεν δικαιούται να το καταπατά».
Η απόφαση 277/2019 σημαίνει πως οι εναπομείνασες οικογένειες των Ρομά στην περιοχή θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.