Οι κορυφαίοι ηγέτες της Κίνας προειδοποίησαν αξιωματούχους χαμηλότερου επιπέδου να μην επιχειρήσουν να αποκρύψουν πληροφορίες για την  εξάπλωση του νέου κορονοϊού που έχει μολύνει περισσότερα από 300 άτομα.

Όποιος κρύβει νέες υποθέσεις θα "καρφωθεί στον πυλώνα της ντροπής στην αιωνιότητα", δήλωσε ο πολιτικός φορέας υπεύθυνος για το νόμο και την τάξη. Η προειδοποίηση ήρθε καθώς τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι έξι άνθρωποι έχουν πεθάνει ως τώρα από τον ιό, ο οποίος προκαλεί έναν τύπο πνευμονίας.

Έχει επιβεβαιωθεί ότι ο ιός μπορεί να περάσει από άτομο σε άτομο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) την Τετάρτη θα εξετάσει την περίπτωση να κηρύξει έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία σε σχέση με τον ιό - όπως συνέβη με τη γρίπη των χοίρων και τον Έμπολα.

Μια τέτοια δήλωση, αν γίνει, θα θεωρηθεί επείγουσα έκκληση για μια συντονισμένη διεθνή απάντηση.Η εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας τη Δευτέρα επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι η μόλυνση θα μπορούσε να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Είπε ότι δύο άτομα στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ έχουν μολυνθεί με αυτόν τον τρόπο.Σε ξεχωριστή δήλωση, η Δημοτική Επιτροπή Υγείας του Wuhan δήλωσε ότι τουλάχιστον 15 ιατροί στο Wuhan έχουν επίσης μολυνθεί από τον ιό και ο ένας εξ αυτών βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Οι εργαζόμενοι εικάζεται ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό λόγω επαφής τους με ασθενείς. Όλοι τους κρατούνται σε καραντίνα ενώ βρίσκονται υπό θεραπευτική αγωγή.

Πού έχει εξαπλωθεί ο ιός;

Συνολικά έχουν αναφερθεί 291 περιπτώσεις σε μεγάλες πόλεις της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου και της Σαγκάης. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς βρίσκονται στο Wuhan, την κεντρική πόλη των 11 εκατομμυρίων που βρίσκεται στην καρδιά της επιδημίας.Η ασθένεια αυτή εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου έτους και η εστία πιστεύεται ότι συνδέεται με μια αγορά θαλασσινών που πωλεί επίσης ζωντανά ζώα.

Πολλές περιπτώσεις μόλυνσης από τον κορονοϊό εντοπίστηκαν επίσης στο εξωτερικό: δύο στην Ταϊλάνδη, μία στην Ιαπωνία, μία στη Νότια Κορέα και μία στην Ταϊβάν. Οι μολυσμένοι είχαν επιστρέψει πρόσφατα από το Wuhan.

Οι αρχές σε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Σιγκαπούρης, του Χονγκ Κονγκ, της Ταϊβάν και της Ιαπωνίας, ενίσχυσαν τον έλεγχο των επιβατών αεροπορικών μεταφορών από το Wuhan.

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα παρόμοια μέτρα σε αεροδρόμια στο Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη.

Στην Αυστραλία, ένας άνθρωπος που επέστρεψε από το Wuhan έχει τοποθετηθεί σε καραντίνα και ελέγχεται. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη πηγή τουριστών στην Αυστραλία, με περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα να την έχουν επισκεφθεί πέρυσι.

Πόσο γρήγορα εξαπλώνεται;

Υπάρχουν φόβοι ότι ο ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα - και σε όλη τη χώρα - καθώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Κίνα προετοιμάζονται να ταξιδέψουν για τις διακοπές της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, που είναι αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Εκατομμύρια στην Κίνα κατευθύνονται στις πατρίδες τους για το Κινεζικό Νέο Έτος.
Αυτή η μαζική μετακίνηση ανθρώπων θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι οι αρχές δεν θα είναι σε θέση να παρακολουθούν την περαιτέρω εξάπλωση της νόσου.Και οι εμπειρογνώμονες λένε ότι υπάρχουν ήδη πολλές περιπτώσεις που δεν θα εντοπιστούν.

Μια αναφορά από το Κέντρο MRC για την Παγκόσμια Ανίχνευση Λοιμωδών Νοσημάτων στο Imperial College London υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρξουν περισσότερες από 1.700 μολύνσεις.

Ωστόσο, ο Gabriel Leung, ο κοσμήτορας της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, έβαλε τον αριθμό πιο κοντά στα 1.300.

Γιατί υπάρχουν προειδοποιήσεις ενάντια σε πιθανή απόκρυψη;

Το ξέσπασμα της μόλυνσης έχει αναβιώσει μνήμες του ιού Sars - επίσης κορωναϊού που προέρχονται από την Κίνα - που σκότωσε 774 άτομα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε αρκετές χώρες, κυρίως στην Ασία.

Η Κίνα απέκρυψε αρχικά πληροφορίες σχετικά με την επιδημία από το κοινό. Αργότερα, δήλωσε μειωμένο τον αριθμό των ατόμων που είχαν μολυνθεί, υποβάθμισε τον κίνδυνο και δεν κατάφερε να παράσχει έγκαιρα πληροφορίες με συνέπεια όπως λένε οι ειδικοί να έχουν χαθεί ζωές που θα μπορούσαν να σωθούν.

Η ανάλυση του γενετικού κώδικα του νέου ιού δείχνει ότι σχετίζεται στενότερα - από οποιοδήποτε άλλο ανθρώπινο κορονοϊό - με τον Sars.

Ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping ζήτησε "προσπάθειες εξ ολοκλήρου" για τον έλεγχο της εκδήλωσης, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της γρήγορης διάθεσης πληροφοριών και της λήψης μέτρων για την "καθοδήγηση της κοινής γνώμης".

Στο σχόλιό του που δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά την Τρίτη, η Κεντρική Πολιτική και Νομική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος μίλησε για την Κίνα που πήρε ένα «οδυνηρό μάθημα» από την επιδημία Sars και ζήτησε να ενημερωθεί το κοινό.

Η εξαπάτηση, προειδοποίησε, θα μπορούσε να μετατρέψει μια φυσική καταστροφή που μπορεί να ελεγχθεί σε καταστροφή που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Τι γνωρίζουμε για τον ιό;

Ο ιός, γνωστός επίσης ως 2019-nCoV, εννοείται ότι είναι ένα νέο στέλεχος του κοροναϊού που δεν έχει αναγνωριστεί προηγουμένως στον άνθρωπο.Πιστεύεται ότι προέρχεται από μολυσμένα ζώα σε θαλασσινά και πρωτοεμφανίστηκε σε αγορά του 
Wuhan.

Οι κορονοϊοί είναι μια ευρεία οικογένεια ιών, αλλά μόνο έξι (με το νέο θα γίνουν επτά) είναι γνωστό ότι μολύνουν τους ανθρώπους.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συμβουλεύσει τους ανθρώπους να αποφεύγουν την επαφή με ζωντανά ζώα "χωρίς προστασία", να μαγειρεύουν σχολαστικά το κρέας και τα αυγά και να αποφεύγουν τη στενή επαφή με όποιον πάσχει από κρυολόγημα ή γριππώδη συνδρομή.Τα σημάδια της λοίμωξης περιλαμβάνουν αναπνευστικά συμπτώματα, πυρετό, βήχα, δύσπνοια και δυσκολίες στην αναπνοή.


πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.