Ακόμα δεκατέσσερα κρούσματα του νέου κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, έντεκα από την ομάδα των ταξιδιωτών στους Αγίους Τόπους και τρία ακόμα κρούσματα από επαφές τους.

Ο ιός είναι πάρα πολύ εύκολο να περάσει τα σύνορα και διαδίδεται κάτω από τη μύτη μας, ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου και εξήγγειλε την απαγόρευση των οργανωμένων εκδρομών.

Υπενθυμίζεται πως χθες ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας ακόμα 21 κρούσματα του κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων του ιού στη χώρα στα 31. Είχαν προηγηθεί δέκα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την Πάτρα.

Τα 21 τελευταία κρούσματα ήταν όλα από την ομάδα εκδρομέων που είχε επισκεφθεί τους Άγιους Τόπους. Η ομάδα επέστρεψε στις 27 Φεβρουαρίου όταν και το Ισραήλ δεν είχε επίσημο κρούσμα.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας όλοι οι ασθενείς (οκτώ) βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση, πλην του 66χρονου από την Αμαλιάδα, ο οποίος νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε καταστολή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, και η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σοβαρή.

Παράταση και νέα μέτρα

Όσον αφορά τα μέτρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι:

-Παρατείνονται για δύο εβδομάδες τα μέτρα στους τρεις νομούς που έχουν πληγεί περισσότερο. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 4/3 είχε ανακοινωθεί ότι κλείνουν σχολεία, αθλητικά κέντρα, αρχαιολογικοί χώροι, κινηματογράφοι, θέατρα και γενικά, χώροι συναθροίσεων για 48 ώρες στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου.

-Αθλητικές Ομάδες από τους τρεις νομούς θα παίζουν, πλέον, κεκλεισμένων θυρών

-Αναστέλλονται όλες οι οργανωμένες εκδρομές από και προς τις πληττόμενες περιοχές.

-Παρατείνεται και μετά τις 13 Μαρτίου η αναστολή για τις οργανωμένες εκπαιδευτικές εκδρομές στο εξωτερικό.

Στα 45 ανέρχονται πλέον τα συνολικά κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση του Σωτήρη Τσιόδρα, ειδικού λοιμωξιολόγου του ΕΟΔΥ.

Και τα 14 νέα κρούσματα είναι άτομα που συμμετείχαν στην εκδρομή στην Ιερουσαλήμ.

Όπως είπε ο κ.Τσιόδρας, οι ομάδες των νομών Ζακύνθου, Ηλείας και Αχαΐας που θα δίνουν παιχνίδια εκτός έδρας, αυτά θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών.

Ακόμη, παρατείνεται μέχρι τις 14 Μαρτίου το μέτρο της αναστολή σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό.

Αναμένεται να νοσήσει το 5%-10% των Ελλήνων

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο πραγματικός αριθμός είναι πολλαπλάσιος καθώς η νόσος εκδηλώνεται και με ήπια συμπτώματα ή και χωρίς συμπτώματα. Εκτιμά δε πως θα νοσήσει από τη νόσο το 5-10% του πληθυσμού εφέτος, και ανέφερε προκειμένου να προλάβει, όπως είπε, την επιδημία του φόβου και του πανικού που είναι πολύ χειρότερες, πως από την εποχική γρίπη νοσεί το 15% των Ελλήνων.

Οι ευπαθείς ομάδες στο επίκεντρο των μέτρων

Οι άνθρωποι με σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά, καρδιολογικά, μεταβολικά, ανοσοκατασταλμένοι, απειλούνται από τα ήπια ή και ανύπαρκτα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το 80% εκείνων που νοσούν. Για αυτές τις ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού τα μέτρα υγιεινής αλλά και τα μέτρα αυτοπεριορισμού αποκτούν πραγματικά άλλη σημασία, καθώς γίνονται το πιο ισχυρό όπλο τους.

Τέλος ανέφερε ότι συμπτώματα όπως ο πυρετός και ο βήχας πρέπει να μας κρατούν στο σπίτι για να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και αυτούς με τα χρόνια νοσήματα.


πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.