"Τη στιγμή που η κυβέρνηση βγαίνει μπροστά ως υπερασπιστής της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας και ρίχνει "κροκοδείλια" δάκρυα για το μέλλον του λαού μας, την ίδια στιγμή νομοθετεί με fast track διαδικασίες τον καρκίνο του λαού και της εργατικής τάξης, την καταστροφή του περιβάλλοντος, αδειοδοτώντας τσιμεντοβιομηχανίες να καίνε πετ κοκ και σκουπίδια δίπλα στις γειτονιές μας!"


Ανάστατη βρίσκεται η κοινωνία της Δυτικής Θεσσαλονίκης μετά την επιβεβαίωση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία τροποποιείται η σύμβαση του ομίλου ΤΙΤΑΝ και ανοίγει ο δρόμος για την καύση RDF - SRF.

Έτοιμοι να δώσουν μάχη για να μην αρχίσουν οι καύσεις σκουπιδιών στο ΤΙΤΑΝ, δηλώνουν πολίτες της Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στην Καύση Απορριμάτων. Με ανακοίνωση, η επιτροπή καταδικάζει την αδειοδότηση καύσης RDF - SRF και καλεί τα δημοτικά συμβούλια και το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας να πάρουν θέση και να σταματήσουν κάθε ενέργεια.

Η ανακοίνωση της Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στην Καύση Απορριμάτων:

«Η πανδημία, όπως συμβαίνει συνήθως με κάθε ανθρωπιστική κρίση, αξιοποιείται από την οικονομική και πολιτική εξουσία για τη νομιμοποίηση λύσεων που σε άλλες περιόδους θα ήταν πολύ δύσκολο ή αδύνατο να υιοθετηθούν. Καθόλου τυχαία, λοιπόν, εν μέσω πανδημίας (13 Μαρτίου), το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αποφάσισε την αλλαγή των όρων και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχετικά με την αίτηση που (για άλλη μια φορά) υπέβαλε η τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ», ζητώντας την καύση απορριμμάτων (SRF-RDF) ώστε να μειώσει το κόστος των καυσίμων στο εργοστάσιό της στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης. Το τρικ είναι ότι με την «τροποποίηση» των περιβαλλοντικών όρων, δεν προβλέπεται διαδικασία διαβούλευσης, αλλά μόνον ενημέρωσης!

Για το ΥΠΕΝ μικρή σημασία φαίνεται πως έχουν όλες οι επιστημονικές μελέτες (π.χ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας), που αποδεικνύουν τις βλαβερές συνέπειες της καύσης απορριμμάτων στην υγεία ή και τη ζωή ακόμη των κατοίκων. Ελάχιστη σημασία έχουν οι πολύχρονοι αγώνες των κατοίκων του Βόλου ενάντια στη ρύπανση που προκαλεί η καύση στην εκεί τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ. Καμιά σημασία δεν έχει ακόμη ότι το εργοστάσιο της «ΤΙΤΑΝ» στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην ουσία μέσα σε κατοικημένη περιοχή, στην ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά Ευκαρπία και τη Δυτ. Θεσσαλονίκη, όπου και δεύτερη ενεργοβόρα βιομηχανία, η «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ» στη Σίνδο, έχει ζητήσει σχετική άδεια και όπου τα ΕΛ.ΠΕ. ήδη ρυπαίνουν καθημερινά την ατμόσφαιρα. Για το ΥΠΕΝ το μόνο που φαίνεται να έχει σημασία είναι η προώθηση αρχικά της «καύσης υπολειμμάτων ανακύκλωσης», όπως δηλώνουν, και τελικά το συνολικό πλασάρισμα των εργοστασίων καύσης, υποσκάπτοντας έτσι κάθε έννοια ανακύκλωσης και στοχεύοντας αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Και βέβαια η πανδημία, με την απαγόρευση κυκλοφορίας και συγκεντρώσεων που επιβλήθηκε, είναι η κατάλληλη εποχή για να περάσει μια τέτοια απόφαση χωρίς αντιδράσεις.

ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΙ! Οι κάτοικοι όλης της Θεσσαλονίκης και μαζί τους και η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, θα δώσουμε με κάθε τρόπο τη μάχη για την ανάκληση της περιβαλλοντοκτόνας αυτής πολιτικής του ΥΠΕΝ, την ακύρωση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και κάθε σκέψης για αδειοδότηση της καύσης απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας.

Καλούμε τα Δημοτικά Συμβούλια της πόλης και το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντ. Μακεδονίας να ταχθούν με τη βούληση της κοινωνικής πλειοψηφίας και να εναντιωθούν έμπρακτα στην αδειοδότηση της καύσης.

Καλούμε όλους τους κατοίκους της πόλης, τα σωματεία και τις κοινωνικοπολιτικές συλλογικότητες να δηλώσουν με κάθε πρόσφορο μέσο την εναντίωσή τους στα σχέδια για την καύση των απορριμμάτων και τη δημιουργία των άμεσα σχετιζόμενων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) στον Αγ. Αντώνιο Θέρμης και τη Δυτ. Θεσσαλονίκη και να συμμετάσχουν έμπρακτα στους αγώνες που θα οργανωθούν για να τους σταματήσουμε».

Με ανακοίνωσή της η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβερνητική αυθαιρεσία που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών:

«Με Υπουργική Απόφαση προχωρά η υλοποίηση του σχεδιασμού του κεφαλαίου στην περιοχή μας, στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι "πράσινες μπίζνες" των μονοπωλίων φέρνουν στο προσκήνιο αρνητικές εξελίξεις για τον λαό και την εργατική τάξη. Με το γράμμα του νόμου, ο όμιλος "ΤΙΤΑΝ", ύστερα από αίτημά του στην κυβέρνηση το αμέσως προηγούμενο διάστημα, πέτυχε την τροποποίηση της σύμβασης καύσης που είχε μέχρι πρότινος και προχωρά στην "πολυπόθητη" καύση RDF - SRF.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τους ταχύτατους ρυθμούς με τους οποίους προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ την υλοποίηση του φιλομονοπωλιακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενός κλάδου που αποτελεί πόλο προσέλκυσης επενδύσεων για το μεγάλο κεφάλαιο σε εφαρμογή των σχετικών Οδηγιών και κατευθύνσεων της ΕΕ.

Ως αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτών των κατευθύνσεων της διαχείρισης των απορριμμάτων, επιταχύνεται η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Από τον περασμένο Νοέμβρη, με τοποθετήσεις και παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών σηματοδοτείται η ολοκληρωτική παράδοση της διαχείρισης των αποβλήτων στους επιχειρηματικούς ομίλους και η αξιοποίησή τους από αυτούς, το φόρτωμα περισσότερων βαρών στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, η ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου. Μια πολιτική που υλοποιήθηκε πιστά και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν διαμόρφωσε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων τον Δεκέμβρη του 2015. Άλλωστε, η ίδια η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της νέας αδειοδότησης στον "ΤΙΤΑΝ" επιβεβαιώνει ότι κινείται απαρέγκλιτα του παραπάνω σχεδιασμού που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί αυτήν τη στιγμή η ΝΔ. Στις ίδιες ράγες η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε, λοιπόν, στην αναβάθμιση της υφιστάμενης “εθελοντικής” συμφωνίας ΥΠΕΝ - ΕΤΕ (Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδας) για την προώθηση της χρήσης "εναλλακτικών καυσίμων". Επίσης, έχει εξαγγείλει αλλαγές στην διαχείριση αποβλήτων με στόχο την αποφασιστική προώθηση της καύσης απορριμματογενών καυσίμων, όχι μόνο στην τσιμεντοβιομηχανία, αλλά και για την παραγωγή Ενέργειας στο πλαίσιο της "απολιγνιτοποίησης" .

Η καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων, λοιπόν, έρχεται ως συνέχεια της Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με την οποία θα προχωρήσει η δημοπράτηση 17 νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) σε ολόκληρη τη χώρα, μέσα στο 2020, μεταξύ των οποίων και η ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, για τη μεγαλύτερη τέτοια μονάδα στην Ελλάδα και ήδη έχουν "κλειδώσει" τα πιθανά σημεία εγκατάστασης. Βασικό προϊόν των ΜΕΑ θα είναι το SRF-RDF, το οποίο θα αξιοποιείται ως φθηνό καύσιμο, κυρίως, στις τσιμεντοβιομηχανίες, όπως στον "ΤΙΤΑΝ". Η καύση του προκρίνεται ως η πιο γρήγορη και κερδοφόρα ενεργειακή αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών. Ήδη ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Γεράνης, προετοίμασε το "έδαφος" σε πρόσφατη ημερίδα γνωστής εφημερίδας, μιλώντας για "αλλαγή στάσης του πολίτη" απέναντι στην καύση, για "αξιοποίηση" της τεχνολογίας προς όφελος της ενεργειακής αξιοποίησης των σκουπιδιών και κάλεσε τον λαό "να μη βλέπει δαίμονες" (!), εννοώντας βέβαια τις αποδεδειγμένες επιπτώσεις που έχει η καύση στην υγεία των ανθρώπων και στο περιβάλλον. Προχωρώντας μάλιστα παραπέρα, ο ΦΟΔΣΑ Κ. Μ. προτείνει σχέδια για τη γενικευμένη ενεργειακή αξιοποίηση των σκουπιδιών της Β. Ελλάδας ως τη "διέξοδο" από τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία.

Σε συνθήκες όξυνσης της πανδημίας του "νέου κορονοϊού", η κυβέρνηση και η αστική τάξη σχεδιάζει την επόμενη μέρα

Την στιγμή που η κυβέρνηση αφήνει "ανοχύρωτο" το ΕΣΥ με 30.000 κενά υγειονομικού προσωπικού, με μόλις 6 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, με μείωση 50% των κρατικών δαπανών για την Υγεία σε σχέση με το 2010 και "άοπλο" το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, την ίδια στιγμή θωρακίζουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων, ενισχύουν πολύμορφα την εργοδοτική επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση βγαίνει μπροστά ως υπερασπιστής της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας και ρίχνει "κροκοδείλια" δάκρυα για το μέλλον του λαού μας, την ίδια στιγμή νομοθετεί με fast track διαδικασίες τον καρκίνο του λαού και της εργατικής τάξης, την καταστροφή του περιβάλλοντος, αδειοδοτώντας τσιμεντοβιομηχανίες να καίνε πετ κοκ και σκουπίδια δίπλα στις γειτονιές μας!

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι για όλες αυτές τις εξελίξεις καθοριστικό παράγοντα αποτελεί η "ατομική ευθύνη". Από τη μία οι κυβερνήσεις φέρουν την καύση έξω από την πόρτα του σπιτιού μας και μας κατηγορούν ότι δεν κάνουμε ανακύκλωση, ότι δεν χρησιμοποιούμε πλαστικές σακούλες, ότι μαγειρεύουμε περισσότερο από όσο τελικά τρώμε! Προσπαθούν να μας πείσουν για τα οφέλη της καύσης σκουπιδιών σε σχέση με άλλα επικίνδυνα συμβατικά καύσιμα, όπως το πετ κοκ, ενώ η περιβαλλοντική νομοθεσία κόβεται και ράβεται στα μέτρα των συμφερόντων μονοπωλιακών ομίλων, με βολικά για αυτούς όρια εκπομπών ρύπων, παροχή κατ’ εξαίρεση υπερβάσεων και χωρίς πραγματικούς ελέγχους τήρησης των όποιων ορίων τελικά θεσπίζονται. Από την άλλη, για το ζήτημα της πανδημίας, η κυβέρνηση για να κρύψει κάτω από το χαλί τις δικές της μεγάλες κρατικές ευθύνες βάζει μπροστά ως τον μοναδικό παράγοντα εξάπλωσης του ιού την "ατομική ευθύνη" του καθενός. Και στις δύο περιπτώσεις, βέβαια, προσπαθούν να βγάλουν στη "σέντρα" ως τον μοναδικό υπαίτιο για τα δεινά που βιώνει τον ίδιο τον λαό και να συσκοτίσουν τον πραγματικό ένοχο που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον καπιταλισμό.

Φοβούνται την λαϊκή κατακραυγή και αντίδραση και για αυτό τον λόγο "τρέχουν" τους αντιλαϊκούς αυτούς σχεδιασμούς τώρα, σε μια συγκυρία όπου ο λαός βρίσκεται σε συνθήκες απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Ωστόσο, το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης μόνο σε καραντίνα δεν βρίσκεται αυτή την περίοδο, καθώς πασχίζει να μην περάσει μέρα που δεν θα προσφέρει μια σειρά από "διευκολύνσεις" για το κεφάλαιο, όπως αναστολή καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, επιδοτήσεις επιτοκίων δανείων και πρόσβαση σε διάφορα "χρηματοδοτικά εργαλεία" για την "παροχή πρόσθετης ρευστότητας στις επιχειρήσεις" κ.ά.

Ως ΚΚΕ καλούμε τον λαό να εμπιστευτεί τη δύναμή του και να βάλει αυτός σε καραντίνα τα νέα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης που στρέφονται ενάντια στη ζωή του. Να σηκώσει κεφάλι, να μείνει δυνατός σε αυτές τις συνθήκες, γιατί όντως έχουμε "πόλεμο" και αυτός είναι με αυτούς που καθημερινά εκμεταλλεύονται τον πλούτο που παράγει ο λαός και τον ιδρώτα του».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.