Με δελτίου τύπου η ΔΕΥΑΘ και η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού επιρρίπτουν ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση Μαυρομάτη και στον Covid-19 για την οικονομική δυσπραγία της εταιρείας που την υποχρέωσε να ζητήσει την ενίσχυσή της με δάνειο 396.000 €.
Διαβάστε την άποψη της διοίκησης:

Σε διακοπή του ρεύματος θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια η τακτική των απλήρωτων οφειλών της Δημοτικής Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θερμαϊκού (ΔΕΥΑΘ) στη ΔΕΗ επί δημαρχίας Μαυρομάτη. Αυτό, φυσικά, θα είχε ως αποτέλεσμα την ανήκουστη ταλαιπωρία των πολιτών, αφού δεν θα υπήρχε η δυνατότητα για κατανάλωση πόσιμου νερού, αλλά και των αγροτών και επαγγελματιών, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να ποτίσουν τα χωράφια τους οι μεν και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους οι δε.

Υπενθυμίζεται πως τα χρέη που παρέλαβε η νέα διοίκηση του Γιώργου Τσαμασλή από τη ΔΕΥΑΘ ανέρχονται στα 3.863.129,34€. Ενδεικτικά αναφέρεται πως τα χρέη της εταιρείας στη ΔΕΗ ανέρχονταν σε 725.358,45€. Τα χρέη στην ΕΥΑΘ έφταναν σε 1.875.585,84€, οι απαιτήσεις στην ίδια εταιρεία άγγιζαν τα 620.000€, ενώ οι προμηθευτές δεν είχαν εισπράξει για παροχή διαφόρων υπηρεσιών τους 642.185,05€.

Σε αυτές τις οφειλές δεν αναφέρονται οι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις και οι παραλαβές τιμολογίων ύψους 46.331,36€. Οπότε, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΘ, Γιάννη Βογιατζή, «καλό θα ήταν η αντιπολίτευση να μην εκφράζει αβάσιμα υπονοούμενα για τι μέλλει γενέσθαι με τα χρήματα που ζητάει η ΔΕΥΑΘ ως ενίσχυση από το ταμείο του Δήμου βάσει της ΠΝΠ (ΦΕΚ 75/30-03-2020) και στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού» και καταλήγει «προφανώς, δεν γνωρίζουν ότι ΔΕΥΑ όμορου δήμου ζήτησε ενίσχυση, περίπου, 1.5 εκ. ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα και χωρίς δεύτερες σκέψεις από κανένα μέλος του Δ.Σ.».

Άξιο λόγου αποτελεί το γεγονός ότι η μεγαλύτερη εισπραξιμότητα, αλλά και οι άοκνες προσπάθειες των εργαζομένων και της διοίκησης της ΔΕΥΑΘ είχαν ως αποτέλεσμα την τροποποίηση του αρχικού ποσού των 875.000€, που είχε ζητηθεί ως ενίσχυση της από τον Δήμο, σε 396.000€.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο ποσό (875.000€) υπολογίστηκε με βάση τα στοιχεία εισπραξιμότητας του Μαρτίου 2020 που ήταν μειωμένα, λόγω κορωνοϊού, κατά 67% από το ίδιο περυσινό διάστημα. Το 2ο ποσό (396.000€) εκτιμήθηκε στα έσοδα και των δύο επόμενων μηνών (Απρίλιος και Μάιος) που αν και μειωμένες σε σχέση με το 2019, εντούτοις αποδείκνυαν ότι υπήρχε ανάγκη για μικρότερη ενίσχυση από τον Δήμο. Υπενθυμίζουμε ότι το 2019 το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου είχαμε εισπράξει 939.340€, ενώ το 2020 περιοριστήκαμε, λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών ανά τον κόσμο, στα 555.626€.





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.