της Πάττης Πασχαλίδου *

Πόσοι άραγε από εμάς γνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή εκπονείται Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη ΕΠΜ και Σχέδιο Διαχείρισης ΣΔ για τις περιοχές Natura 2000 του Δήμου μας;

Μήπως ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας ακόμη χαμένης ευκαιρίας, ίσως και της μοναδικής, να αποφασίσει ο δημότης - ο κάτοικος του Δήμου, και όχι άνθρωποι που δεν ζουν και δεν αφουγκράζονται τις ανάγκες και τις προοπτικές της περιοχής μας;

Ή μήπως τελικά το έργο είναι στημένο, και θα κληθούμε στο τέλος να αποδεχτούμε αποφάσεις ποιων άραγε για την περιοχή μας, που ασφαλώς θα εξυπηρετούν και θα στοχεύουν πιθανώς σε μονοπάτια, που ουδόλως θα είναι αρεστά στους κατοίκους;

Ας το πιάσουμε όμως από την αρχή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέθεσε βάσει σχετικών συμβάσεων τη σύνταξη 11 Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών ΕΠΜ και Σχεδίων Διαχείρισης ΣΔ για όλη την Ελλάδα, -σε διαφορετικούς αναδόχους-, οι οποίοι θα συνεργάζονται με ένα συντονιστή του έργου στο πλαίσιο της μελέτης «Τεχνικός και επιστημονικός συντονισμός της εκπόνησης ΕΜΠ, σχεδίων ΠΔ και Σχεδίων Διαχείρισης ΣΔ για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000».

Σε αυτό το πλαίσιο εκπονείται και η μελέτη Μ2 «Εκπόνηση ΕΜΠ και ΣΔ για τις περιοχές Natura της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Ε. Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Σερρών και Χαλκιδικής)».
Αντικείμενο αυτής της μελέτης θα αποτελέσει η βέλτιστη διαχείριση των προστατευμένων περιοχών, με την εκπόνηση των ΕΠΜ, των πολυπόθητων ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΩΝ Π.Δ. για την οριοθέτηση και τον καθορισμό επιμέρους ΧΡΗΣΕΩΝ και ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ, αλλά και των Σχεδίων Διαχείρισης (ΚΥΑ) για τη διατήρηση των προστατευμένων περιοχών.


Στο Δήμο μας είναι γνωστές οι περιοχές που είναι προστατευμένες ΠΟΤΑΜΟΣ - ΦΑΝΑΡΙ, ΑΓΓΕΛΟΧΩΡΙ, ΛΙΜΝΕΣ (Πάλιουρα) και αποτελούν τα μοναδικά ίσως μέρη που μπορούν να αναπτυχθούν σωστά, θέτοντας βάσεις ορθολογικής ανάπτυξης, τηρώντας τις αρχές της αειφορείας και της βιωσιμότητας. Αποτελούν την βιτρίνα του Δήμου μας, που θα μπορέσει με προσεκτικές κινήσεις να εκτοξεύσει την αναγνωρισιμότητα και την επισκεψιμότητα του Δήμου μας στα ύψη. Είναι αυτά τα μέρη που σε συνδυασμό με την ήδη διαμορφωμένη τουριστική ανάπτυξη του πρώην Δήμου Θερμαϊκού, θα ενδυναμώσουν και πιστέψτε με, μπορεί και να αποτελέσουν την ανερχόμενη τουριστική βιομηχανία της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ναι κύριοι και κυρίες, μέσω της θεσμοθέτησης των χρήσεων γης σε αυτές τις περιοχές, θα υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης όλων αυτών των υποδομών που όλοι μας γκρινιάζουμε για την έλλειψη τους, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, αφού επί της ουσίας αυτό θα πρέπει να αναδείξουμε.

Δεν πρέπει όμως αυτή η Χρυσή Ευκαιρία, να αποτελέσει «αλισβερίσι» κανενός. ΚΑΝΕΝΑΣ κύριοι δεν έχει το δικαίωμα να περιφέρεται ως πρώιμος κτηματομεσίτης, ή και Τουριστικός Πράκτορας, μοιράζοντας οικόπεδα, ξενοδοχεία, bungalows εξυπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα αλλά και την τσέπη του………… ΧΩΡΙΣ να έχει ασφαλώς ΚΑΜΙΑ θεσμική εξουσιοδότηση, και χωρίς να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Δήμου μας ως θα όφειλε !!!

ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί τα μάτια μας είναι στραμμένα επάνω σας, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να παιχτεί στα ζάρια η αξιοποίηση των περιοχών αυτών, ούτε σε τοπικό, αλλά ούτε και σε υπερτοπικό τραπέζι …. –ξέρετε εσείς-.

Για το λόγο αυτό, κρίσιμο θα ήταν η σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή όλων των φορέων του Δήμου μας, έχοντας ως μοναδικό θέμα την εκπόνηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης των ευαίσθητων αυτών οικολογικών περιοχών, ΤΩΡΑ που είναι σχετικά ΝΩΡΙΣ.

Και να μη ξεχνάτε ότι, για τον τόπο που ζούμε,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ και ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ!!


* Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ.
   MSc Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, Πόλεων και Κτιρίων
   MSc Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων στη Μεσόγειο




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.