Για την παραχώρηση των 760 στρεμμάτων και τη συμμετοχή του Δήμου Θερμαϊκού στη μετοχική σύνθεση της υπό σύσταση εταιρίας ΕΑΝΕΠ ThessIntec

1. Από θέση αρχής τοποθετούμαστε ενάντια στην εμπλοκή της Τοπικής Διοίκησης σε επιχειρηματικά σχέδια, ΑΕ, εταιρίες ανάπτυξης. Διαχρονικά αυτή η εμπλοκή έχει ως αποτέλεσμα την βαθύτερη προσαρμογή της λειτουργίας των Δήμων στις απαιτήσεις επιχειρηματικών ομίλων και στη μετατροπή τους σε τροχονόμους μεγάλων συμφερόντων χωρίς κάποιο όφελος για τους δημότες.

Αποτελεί μια μορφή επιχειρηματικότητας που προωθείται συστηματικά, με βάση και το ενισχυμένο θεσμικό πλαίσιο που εισήγαγε η κυβέρνηση Σύριζα και η ΝΔ σήμερα με στόχο η ΤΔ να συνδράμει και με τέτοιου είδους εργαλεία στην προσέλκυση κεφαλαίων, την είσοδο τους σε σειρά από τους παραπάνω τομείς

Σ’ αυτή τη φάση για την υποβοήθηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης φαίνεται ότι προωθείται η επιχειρηματική «αξιοποίηση» της δημοτικής γης και υποδομών.

2. Όσον αφορά την παραχώρηση των 760 στρεμμάτων μιλάμε επί της ουσίας για ιδιωτικοποίηση ενός «φιλέτου» γης με ευθύνη διαδοχικών κυβερνήσεων πάνω στη γνωστή λογική της παραχώρησης μέσω ΕΤΑΔ κλπ. Η ίδια η μετοχική σύνδεση της ΕΑΝΕΠ είναι αποκαλυπτική με το 58% να πάει σε ιδιώτες, χωρίς βέβαια αυτό να είναι το μόνο πρόβλημα αφού οι επιχειρηματίες έχουν μάθει να κάνουν τη δουλειά τους και έμμεσα. Είναι όμως προκλητικό να μπαίνει ο Δήμος και τα πανεπιστήμια της περιοχής ως «βιτρίνα» σε ένα εταιρικό σχήμα στο οποίο τον αποφασιστικό λόγο θα τον έχει ο ΣΒΕ, ο ΣΕΒΕ και μεγάλες επιχειρήσεις.

Είστε υπόλογοι και αναλαμβάνετε σοβαρές πολιτικές ευθύνες όλοι όσοι στηρίζεται αυτό το σχέδιο.

3. Η ανάπτυξη δεν είναι ουδέτερος όρος. Ο τρόπος που είναι σχεδιασμένη σήμερα η οικονομία υπηρετεί τη δράση του κεφαλαίου με σκοπό το κέρδος. Το κέρδος δεν πέφτει από τον ουρανό, αλλά βγαίνει από τη δουλειά των εργαζομένων που παράγουν όλο αυτό το πλούτο.

Ο ισχυρισμός για τα πολλαπλά οφέλη της τοπικής κοινωνία από τις επενδυτικές κινήσεις, ακόμα και όταν αυτές παρουσιάζονται με το μανδύα της καινοτομίας, θρυμματίζεται από την ίδια την πραγματικότητα.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη έχει ως προαπαιτούμενο γενικά την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, τους χαμηλούς μισθούς, ωράρια λάστιχο κ.λπ., γιατί για την κερδοφορία του κεφαλαίου όλα αυτά αποτελούν κόστος που πρέπει να μειωθεί, αλλά και φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, διευκολύνσεις όπως αυτή που συζητάμε και που τελικά τα φορτώνεται η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Στην προκειμένη περίπτωση τα οφέλη είναι προφανή για τους λεγόμενους επενδυτές:

- Τους παραχωρείται μια έκταση φιλέτο δίπλα στο αεροδρόμιο η οποία με την επέκταση του μετρό και άλλων ΜΜΜ θα αποκτήσει ακόμα περισσότερη αξία.

- Στην περιοχή μας γενικότερα συγκεντρώνεται πολυάριθμο, φθηνό, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

- Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο (σύμφωνα και με τις γενικότερες προθέσεις της κυβέρνησης) για τη λειτουργία της περιοχής ως μια εν δυνάμει ειδική οικονομική ζώνη με φοροαπαλλαγές, κίνητρα κ.λπ.

- Τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν έρευνα αλλά και να κατευθύνουν την ερευνητική δραστηριότητα των Πανεπιστημίων και του ΕΚΕΤΑ ακόμα πιο άμεσα στις εφήμερες ανάγκες της αγοράς, με βασικό κριτήριο πάντα την κερδοφορία. (εφήμερες με την έννοια ότι έχουν ημερομηνία λήξης άρα δεν αποτελούν εγγύηση για τη διαρκή σταθερή αξιοποίηση επιστημονικού δυναμικού)

Άρα, από μια τέτοια επένδυση δε θα κερδίσουν όλοι !!! Υπάρχουν χαμένοι και κερδισμένοι. Χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής και πολλαπλά κερδισμένο το μεγάλο κεφάλαιο που εμπλέκεται στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

4. Αλήθεια, αν μιλάμε για ανάπτυξη της περιοχής με στόχο την λύση οξυμένων λαϊκών προβλημάτων, δεν θα μπορούσε να αξιοποιήσει ο Δήμος ολόκληρο ή τμήμα του «φιλέτου», με την απαραίτητη βέβαια κρατική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη των υποδομών παιδείας, αθλητισμού και πολιτισμού, να αξιοποιηθεί χώρος για την ανάπτυξη νέων υποδομών υγείας;

5. Το ΚΚΕ, η «Λαϊκή Συσπείρωση» αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την αύξηση της πενιχρής χρηματοδότησης της ερευνητικής δραστηριότητας των πανεπιστημίων και κρατικών ερευνητικών κέντρων και τον προσανατολισμό της έρευνας στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών όπως για παράδειγμα η προστασία της δημόσια υγείας, η αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση, η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής με την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας. Αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την κατοχύρωση και ανάπτυξη σύγχρονων εργασιακών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους και τους ερευνητές αλλά και τους επιστήμονες που εργάζονται στα τμήματα R&D των μεγάλων επιχειρήσεων.

6. Σε αυτή την ελπιδοφόρα προοπτική μπαίνει εμπόδιο η κυριαρχία του κέρδους ως βασικού κριτηρίου για το τι και πόσο παράγεται, ποια κατεύθυνση παίρνει η έρευνα.

Μπαίνει εμπόδιο ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που όλοι στηρίζετε και φέρνει κρίσεις, φτώχεια, ανεργία, υπονόμευση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.

Με τη μια ή άλλη αφορμή έρχεται διαρκώς στο προσκήνιο η ανάγκη ριζικών αλλαγών σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας που θα κατοχυρώσουν ανεπίστρεπτα τα συμφέροντα των εργαζόμενων και τον προσανατολισμό - αξιοποίηση της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι των λίγων.


Με βάση τα παραπάνω ψηφίζουμε κατά στην πρόταση σας.





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.