Δύο νέες έρευνες, μία από τη Δανία και μία από τον Καναδά δείχνουν ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Ο έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν με Covid-19 και να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα, εν αντιθέσει με όσους έχουν ομάδα αίματος Α και ΑΒ, οι οποίοι παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν με σοβαρά κλινικά συμπτώματα (π.χ. εμφανίζοντας επιπλοκές σε άλλα όργανα) και να χρειασθούν εισαγωγή σε ΜΕΘ και διασωλήνωση.

Οι δύο αυτές έρευνες δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Blood Advances» της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας και έρχονται να επιβεβαιώσουν αποτελέσματα προγενέστερων μελετών, ότι – δηλαδή- ο τύπος του αίματος παίζει ρόλο σε σχέση τόσο με το αν θα κολλήσει κάποιος τον κορονοϊό SARS-CoV-2 όσο και πόσο σοβαρά θα αρρωστήσει εξαιτίας του.

Στη μελέτη που διενήργησαν ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Νότιας Δανίας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Οντένσε, με επικεφαλής τον δρα Τόρμπεν Μπάρινγκτον, συνέκριναν στοιχεία από 473.000 άτομα που είχαν κάνει τεστ αίματος για κορονοϊό με τα στοιχεία αίματος 2,2 εκατομμυρίων ατόμων από τον γενικό πληθυσμό. Τα αποτέλεσμα που συνάχθηκε από αυτή την σύγκριση, ήταν πως σε σχέση με την κατανομή των ομάδων αίματος στον πληθυσμό της χώρας, αναλογικά λιγότεροι άνθρωποι με ομάδα Ο έχουν Covid-19. Η συγκεκριμένη μελέτη δεν βρήκε σημαντικές διαφορές στα ποσοστά λοίμωξης για τις ομάδες Α, Β και ΑΒ.

Η δεύτερη μελέτη, η οποία διεξήχθη στον Καναδά, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Εντατικολογίας δρα Μαϊπίντερ Σεκχόν του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, εξέτασε στοιχεία από 95 σοβαρά νοσούντες με Covid-19, οι οποίοι νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο του Βανκούβερ. Η τελική διαπίστωση ήταν ότι όσοι ασθενείς είχαν ομάδα Α ή ΑΒ, ήταν πιθανότερο -σε σχέση με όσους ανήκαν στις ομάδες αίματος Ο και Β- να χρειασθούν διασωλήνωση, λόγω σοβαρότερης βλάβης στους πνεύμονες, καθώς και ότι είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστούν αιμοκάθαρση εξαιτίας σοβαρής νεφρικής ανεπάρκειας.


πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.