Συγκλονιστικές είναι οι περιγραφές του Πνευμονολόγου και Διευθυντή της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, κ. Νίκου Καπραβέλου για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτήν, καθώς και το ενδεχόμενο τρίτου κύματος της πανδημίας τους επόμενους μήνες. 

Αναλυτικά όσα δήλωσε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1: 
«Πρέπει τώρα να συζητήσουμε τι έγινε λάθος, όχι το επόμενο καλοκαίρι. Γιατί δεν προβλέφθηκε η σφοδρότητα της πανδημίας. Δεν προβλέφθηκε ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα αυτοπροστασίας, δεν υπάρχει μηχανισμός ανίχνευσης και απομόνωσης του κρούσματος που δεν έχει συμπτώματα για να οδηγηθεί σε νοσοκομείο. Γι’ αυτό έγινε η τρομακτική διασπορά. Η Επιτροπή βασίζεται σε δείγματα, αλλά ουσιαστικά μας κατέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. 

Ο ιός υπήρχε, έκανε τη δουλειά του, δεν τον ανιχνεύσαμε και αύξανε τον αριθμό των ατόμων που έμπαιναν στα νοσοκομεία. Φτάσαμε στο αμήν. Εμείς στις ΜΕΘ να θέλουμε να διακινήσουμε ασθενή και να μην μπορούμε. Δεν είναι έτοιμος να φύγει και να πρέπει να τον διώχνουμε. Οι συνάδελφοι στα τμήματα να προσπαθούν να κρατήσουν έναν άνθρωπο στη ζωή και να μην μπορούν να τον στείλουν στη ΜΕΘ ως όφειλαν. Αυτό σημαίνει αύξηση της θνητότητας. 
Χάσαμε περισσότερες ζωές, επειδή δεν προβλέψαμε το σφοδρό κύμα της πανδημίας. Εμείς χάνουμε τους ανθρώπους, εμείς ξέρουμε τι μπορούμε να τους προσφέρουμε. Και μηδέν κρούσματα να υπάρχουν, καμία εισαγωγή στα νοσοκομεία, εμείς στις ΜΕΘ για να ηρεμήσουμε θέλουμε τέσσερις εβδομάδες. 

Δεν είναι τα κρούσματα που μετράνε. Αλλά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, που δείχνουν μεγάλη διασπορά του ιού. 80 άτομα βαριά ασθενών εισάγονται σε κάθε εφημερία. Δεν έχουμε αφήσει ανεκμετάλλευτη καμία υποδομή. Έχουμε χάσει τον ύπνο μας. Το Παπανικολάου έχει 44 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Εμείς είχαμε πει στην Πολιτεία ότι θα έρθει το δεύτερο κύμα. 

Το Παπανικολάου ζήτησε επίσημα να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ, όπως έγινε στο Σωτηρία στην Αθήνα. Έπρεπε να δρομολογηθεί. Εάν μας πετύχει το τρίτο κύμα πανδημίας, έστω και αν δεν είναι σφοδρό, δεν ξέρουμε τι θα γίνει, χωρίς προσλήψεις που γίνονται με ρυθμούς “χελώνας”. Δεν θα μας δώσει περιθώρια ο ιός. 

Με μεγάλο ψυχολογικό φορτίο μιλάω για να ακούσουν κάποιοι ότι κινδυνεύουν οι ζωές τους εάν δεν τηρούν τα μέτρα, αλλά και από την Πολιτεία να είναι πιο αποφασιστική. Εάν δεν με ακούει κανένας, δεν υπάρχει νόημα. Πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν χτες. 
Και να έρθουν άτομα τώρα στα νοσοκομεία να τα ενισχύσουν χρειάζονται χρόνο να εκπαιδευτούν. Ακόμη και τα σχέδια της Πολιτείας θέλουν δύο χρόνια για να υλοποιηθούν».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.