Με διάγγελμα στις 5/11, ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε το δεύτερο κλείσιμο της ελληνικής οικονομίας μέσα στη χρονιά. Έχοντας στο πλευρό του τον Τσιόδρα, ο οποίος πλέον παίζει τον ρόλο του κυβερνητικού καθαρτή (καθώς έχει δικαιολογήσει πολλές εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης) ο Μητσοτάκης με περίσσεια υπεροψία ανακοίνωσε το δεύτερο lockdown διάρκειας τριών εβδομάδων. Ουσιαστικά βάζει ταφόπλακα στην ελληνική οικονομία και στέλνει στην εξαθλίωση τον κόσμο της δουλειάς. Με την κυβέρνηση να αλλάζει τρεις φορές κατεύθυνση μέσα σε τέσσερις μέρες όσον αφορά το θέμα του lockdown, και τις διάφορες κυβερνητικές πηγές να φάσκουν και να αντιφάσκουν επί του θέματος, η παντελής ανικανότητα της έχει σπείρει τον φόβο και την ανασφάλεια στους εργαζόμενους. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ενόψει του Lockdown έχουν ως εξής:

Αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους. Συγκεκριμένα, η αναστολή θα ξεκινάει με την έναρξη του Lockdown(6/11) και θα ισχύει για όλο τον Νοέμβριο. Δεν αναφέρεται πουθενά εάν οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζόμενων που είχαν πριν το lockdown (την περιβόητη «απαγόρευση των απολύσεων»), όπως είχε συμβεί στο πρώτο κλείσιμο της οικονομίας. Βέβαια, και να ισχύσει αυτό, δεν εξασφαλίζεται με κανέναν τρόπο το αν οι εργαζόμενοι θα είναι οι ίδιοι με πριν. Έτσι χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν ξεκρέμαστοι.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού με βάση υπολογισμού το ποσό των 800 ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο 2020. Ο Μητσοτάκης στο διάγγελμα του ανακοίνωσε σαν άλλος Μεσσίας, την αύξηση του επιδόματος των 534 ευρώ στα 800. Βέβαια αυτά τα χρήματα θα υπολογιστούν αναλογικά με τις μέρες που θα διαρκέσει το lockdown, ποσό που ανέρχεται στα 26,6 ευρώ ημερήσιας αποζημίωσης, και θα αποδοθούν στις 20 Δεκέμβρη όπως δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Σταϊκούρας. Ο εμπαιγμός των εργαζόμενων είναι ξεκάθαρος, και πολλοί θα οδηγηθούν στην εξαθλίωση. Δεν πρέπει να παραβλέπεται και το γεγονός ότι το δώρο Χριστουγέννων θα υπολογιστεί όχι επί του κανονικού μισθού, αλλά επί των επιδομάτων των 534 ευρώ και 800 που δίνεται μηνιαία την περίοδο των αναστολών. Ας μην ξεχνάμε πως οι περισσότεροι από τους ιδιωτικούς υπαλλήλους που έχουν βγει σε αναστολή έχουν ήδη απολέσει ή θα απολέσουν μέχρι το τέλος του έτους από 2 έως 4 ολόκληρους μισθούς.

Υποχρεωτική τηλεργασία 50% για όσους εργαζόμενους η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Αυξάνοντας το ποσοστό που ίσχυε μέχρι πρότινος από 40% σε 50%, το μέτρο αυτό επιβάλλεται από την κυβέρνηση είτε η επιχείρηση έχει πληγεί είτε όχι, οδηγώντας βίαια τους εργαζόμενους στην εξ αποστάσεως εργασία. Πατώντας πάνω στο άρρωστο ιδεολόγημα του «εργαζόμενου- συνεργάτη», οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν τον ατομικό εργαζόμενο, ανήμπορο να επικοινωνήσει και να συνεννοηθεί με τους συναδέλφους του και ανίκανο να ξεχωρίσει τον ελεύθερο χρόνο από τον εργασιακό.

Όλα αυτά τα μέτρα δεν έσκασαν σαν κεραυνός εν αιθρία. Είναι η αντίληψη που έχει η κυβέρνηση των ούλτρα-νεοφιλελεύθερων της Νέας Δημοκρατίας για την εργασία και για τους εργαζόμενους που τους θέλει πειθήνια όργανα στις ορέξεις των εργοδοτών και επαίτες των διάφορων επιδομάτων- ψίχουλων. Αυτό δείχνει και το εργασιακό νομοσχέδιο του Βρούτση, που νομοθετεί την 10ωρη εργασία, αυξάνει το όριο των νόμιμων υπερωριών, καταργεί το πενθήμερο και χτυπάει το δικαίωμα στον συνδικαλισμό και την απεργία. Έχοντας καταργήσει το άσυλο, έχοντας απαγορέψει τις διαδηλώσεις και με τις συμμορίες του Χρυσοχοΐδη να οργιάζουν χτυπώντας μέχρι και πεντάχρονα, το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης είναι εδώ για να επιβάλει το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης και τους εργαζόμενους- φτωχούς, με το δόγμα «Νόμος και Τάξη».

Δεν θα ζήσουμε σαν δούλοι!

Η κυβέρνηση έχει δείξει την λύσσα της για τους εργαζόμενους και τους φτωχούς. Καιρός να δείξουμε και εμείς την δικιά μας! Με την αυτοοργάνωση μας, με την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά της τάξης μας, με σκληρούς και ανυποχώρητους αγώνες, να τσακίσουμε τα νεοφιλελεύθερα κατακάθια της ιστορίας που μας θέλουν ταπεινωμένους σκλάβους, να πάρουμε την ζωή μας στα χέρια μας. Πλέον είναι θέμα επιβίωσης. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να ετοιμάσουμε την Αντεπίθεση μας, διαδηλώσουμε την 17 Νοέμβρη και να σπάσουμε στον δρόμο την τρομοκρατία και τις απειλές της Κυβέρνησης. Ή αυτοί ή εμείς!


Όχι στην τηλεργασία
Να απαγορευτούν οι απολύσεις
Μέτρα προστασίας για όλους (δωρεάν μάσκες, μαζικά τεστ κ.α.)
Άμεση ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας




ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.