Εκατοντάδες Αλβανοί βγήκαν στους δρόμους των Τιράνων ζητώντας δικαιοσύνη για τον θάνατο του 25χρονου Klodian Rasha. Βίαια επεισόδια στο κέντρο της πόλης.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν την Τετάρτη (9/12) στην Αλβανία, όταν εκατοντάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της αστυνομίας και της κυβέρνησης, μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό ενός 25χρονου από αστυνομικό.
Επεισόδια στην Αλβανία μετά τη δολοφονία 25χρονου από αστυνομικό AP

Ο 25χρονος Klodian Rasha πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε την Τρίτη (08/12) κατά τις ώρες της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στη γειτονιά του, λίγα μέτρα από το σπίτι του, με την αστυνομία να ισχυρίζεται ότι κρατούσε όπλο.

Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα, η αστυνομία δήλωσε πως "ο νεαρός προσπάθησε να ξεφύγει κρατώντας ένα αντικείμενο που έμοιαζε με όπλο", ενώ εμφάνισε ως αποδεικτικό στοιχείο ένα πυροβόλο μετά από έρευνα στη γύρω περιοχή. Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων (ShCBA) ανέτρεψε τους ισχυρισμούς της αστυνομίας, ενώ ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον Rasha συνελήφθη και κατηγορείται για ανθρωποκτονία.

Το περιστατικό προκάλεσε την οργή των πολιτών που ζητούν δικαιοσύνη και κάνουν λόγο για αστυνομική αυθαιρεσία, ζητώντας από τα αρμόδια όργανα και την κυβέρνηση να λογοδοτήσουν για τον θάνατο το 25χρονου.

Οι διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση της κυβέρνησης για δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων λόγω της πανδημίας και ξεχύθηκαν στους δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα για τον Rasha και πετώντας πέτρες στην αστυνομία και τα κυβερνητικά κτίρια. Επίσης, έβαλαν φωτιά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο που είχε στηθεί στην πρωτεύουσα.Επεισόδια στην Αλβανία μετά τη δολοφονία 25χρονου από αστυνομικό AP

Ομάδες διαδηλωτών κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Εσωτερικών και το γραφείο του Πρωθυπουργού, ζητώντας την παραίτησή τους, ενώ προσπάθησαν να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις. Οι πολίτες συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έριξαν δακρυγόνα για να "σπάσουν" τη διαμαρτυρία.

Μέχρι στιγμής τραυματίστηκαν 8 αστυνομικοί και 2 διαδηλωτές από τα επεισόδια.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.