"Οι 9 Γιαγιάδες": η ομάδα γυναικών κάπου κοντά στο Graceland του Tennessee (ΗΠΑ) που επί 30 έτη βοηθούσαν ανώνυμα την τοπική τους κοινότητα χωρίς να γίνουν ποτέ αντιληπτές, ούτε καν από τους συζύγους τους, μέχρι που το 2015 ανακαλύφθηκαν κι η ιστορία τους έγινε viral.

Η ιδέα ξεκίνησε από μια γιαγιά στην περιοχή η οποία, όταν διάβαζε για κάποια κηδεία στην εφημερίδα, έστελνε πάντα ένα σπιτικό κέικ στην οικογένεια, είτε την γνώριζε είτε όχι. Η κίνησή της αυτή ενέπνευσε κι άλλες γυναίκες να βοηθήσουν, κι έτσι γεννήθηκαν οι "Γιαγιάδες".

Οι "Γιαγιάδες" ήταν 9 γυναίκες ηλικίας 54 έως 72 ετών, οι οποίες μαζεύονταν στα σπίτια τους στις 4 π.μ. μέχρι μετά το ξημέρωμα για να φτιάξουν εκατοντάδες κέικ τα οποία θα έστελναν ανώνυμα σε σπίτια της γειτονιάς. Μέσα στα πακετάκια έβαζαν πάντα το σημείωμα "Somebody loves you".

Το έργο τους όμως δεν περιορίστηκε σε αποστολή κέικ. Οι γυναίκες αυτές έκαναν ολόκληρη έρευνα στην καθημερινότητά τους: σε κομμωτήρια, σε ουρές σούπερ μάρκετ, σε ταχυδρομεία, είχαν πάντα τεντωμένα τα αυτιά τους για να ακούσουν τις σωστές ιστορίες (μια χήρα μητέρα, ένας μόνος και ζορισμένος πατέρας, ένας/μία νέος/νέα με δυσκολίες, κλπ). Μόλις έπιαναν τις ιστορίες κι έβρισκαν το σωστό όνομα, έψαχναν και τις διευθύνσεις. Όταν είχαν όλα τα στοιχεία, έφτιαχναν λίστες με το κάθε σπιτικό και τις ανάγκες που είχε. Στη συνέχεια, έχοντας μαζέψει οι ίδιες χρήματα από δικές τους οικονομίες (π.χ. ψωνίζοντας με κουπόνια και τραβώντας διακριτικά ποσά από τους λογαριασμούς τους) φρόντιζαν να τα διανέμουν ανάλογα με τις συνθήκες, π.χ. πληρωμή λογαριασμών, αγορά ρούχων για παιδιά, κλπ. Μετά έστελναν τα αντίστοιχα δέματα μαζί με τα σπιτικά τους κέικ και το σημείωμα "Somebody loves you".

Με τον καιρό οι "Γιαγιάδες" έγιναν πιο τολμηρές στην έρευνά τους, προκειμένου να βοηθήσουν κι άλλους. Συχνά οδηγούσαν μέσα από πιο υποβαθμισμένες περιοχές ψάχνοντας για σπίτια που φαίνονταν να μην έχουν ρεύμα ή κλιματιστικό (σημείωση: τα κλιματιστικά εντοπίζονται πιο εύκολα εκεί γιατί είναι σαν "κουτιά" που τα στερεώνουν στα παράθυρα, καθώς στους ξύλινους τοίχους δεν μπορούν να στερεωθούν τα κλιματιστικά που ξέρουμε εδώ). Σε κάθε τέτοιο σπίτι που εντόπιζαν, επέστρεφαν τη νύχτα για να αφήσουν το δεματάκι τους με κέικ και διάφορα καλούδια, πριν εντάξουν το εκάστοτε σπίτι στη λίστα ατόμων με διάφορες οικονομικές ανάγκες. Υπήρξαν βέβαια και φορές που οι "Γιαγιάδες" έστελναν πακέτο με κέικ σε εντελώς άγνωστα σπίτια, ανοίγοντας τον τηλεφωνικό κατάλογο κι επιλέγοντας ένα όνομα στην τύχη, απλώς και μόνο για να τους φτιάξουν την ημέρα.

Μετά όμως από 30 χρόνια, το 2015, οι σύζυγοί τους άρχισαν να υποπτεύονται ότι κάτι τρέχει, όταν είδαν υπερβολικά πολλά χιλιόμετρα στα αυτοκίνητα και κάποια χρήματα να λείπουν από λογαριασμούς. Όταν οι γυναίκες τούς εξήγησαν τι συνέβαινε, εκείνοι με μεγάλη χαρά ζήτησαν να γίνουν μέλη της μικρής τους ομάδας! Έτσι, "Οι 9 Γιαγιάδες" έγινε πλέον μια οικογενειακή υπόθεση. Οι σύζυγοι, συνταξιοδοτημένοι πλέον, άρχισαν να έρχονται μαζί τους όταν οδηγούσαν σε διάφορες συνοικίες κι επειδή για την πληρωμή λογαριασμού κοινής ωφέλειας χρειαζόταν μόνο η διεύθυνση του σπιτιού, τους είχαν βάλει υπεύθυνους να σημειώνουν διευθύνσεις. Μετά από τους συζύγους, οι γυναίκες αυτές αποφάσισαν να ενημερώσουν και τα παιδιά τους (που είχαν πλέον μεγαλώσει), τα οποία δραστηριοποιήθηκαν στο διαδίκτυο, πουλώντας μαζικά τα κέικ ώστε να μαζεύονται περισσότερα χρήματα για να βοηθηθούν ακόμα περισσότεροι άνθρωποι. Πέρα από τα μεμονωμένα σπίτια που συνέχισαν να βοηθούν όπως έκαναν τόσα χρόνια, δώρισαν και είδη πρώτης ανάγκης, αξίας 5.000 δολαρίων, σε ένα καταφύγιο θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Τα τελευταία 35 χρόνια υπολογίζεται ότι δώρισαν σχεδόν 900.000 δολάρια σε καθημερινές πράξεις παροχής βοήθειας σε μέλη της τοπικής τους κοινότητας. Πλέον δεν λειτουργούν όλες μαζί σαν μία ομάδα, οι πράξεις τους όμως ούτε θα ξεχαστούν ούτε αναμένεται να σταματήσουν.



Πηγές: 1) https://understandingcompassion.com/compassion/9-nanas-kept-a-secret-group-for-30-years-sending-care-packages-and-paying-bills-for-those-in-need/, 
2) https://littlethings.com/lifestyle/the-9-nanas-bake-secret-good-deeds/708651-13

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.