του Γιώργου Χατζηβαλάση *

Το 2022 το 65% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα παράγεται ψηφιακά. Σήμερα βρισκόμαστε στο 19%.
Σύμφωνα με ανάλυση της IDC το 70% των οργανισμών επιταχύνει τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών ενώ οι επενδύσεις σε τεχνολογίες, που επιτρέπουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 6,8 τρισ. δολάρια παγκοσμίως, έως το 2023.

Επίσης όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ οι άμεσες επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό εκτιμάται ότι θα αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 15,5% παγκοσμίως, μεταξύ 2020 και 2023.

Σύμφωνα με το Σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπει 4,2 δις για την Ψηφιακή Μετάβαση και άλλα 4,1 δις θα αφιερωθούν από το ΕΣΠΑ. Τα ποσά και οι παραπάνω ταχύτητες εξέλιξης είναι πραγματικά δυσθεώρητα και αυτό σημαίνει ότι σε τρία χρόνια από τώρα τίποτα δεν θα λειτουργεί πια όπως σήμερα. Το Υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έβγαλε σε διαβούλευση τη Βίβλο της Ψηφιακής Μετάβασης, όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει προεξέχοντα ρόλο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ενισχύεται η ζήτηση για υπηρεσίες ανέπαφων πληρωμών, για λύσεις cloud και εφαρμογές τηλεργασίας, καθώς οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις προσπάθησαν να εξορθολογήσουν το κόστος πληροφορικής και να εξασφαλίσουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο προσωπικό, που εργάζεται εξ αποστάσεως.

Το μεγάλο στοίχημα όμως και πραγματική ψηφιακή μετάβαση παίζεται στην Διαπληροφοριακή Διακυβέρνηση και στην αξιοποίηση των Big Data. Η παγκόσμια αγορά των Big Data έχει σήμερα ξεπεράσει τη παγκόσμια αγορά πετρελαίου, διότι αλλάζει εντελώς τα δεδομένα στην διοίκηση.

Οι δημοτικές αρχές καλούνται να καταλάβουν ότι η «Εξυπνη Πόλη» δεν είναι οι αισθητήρες, αλλά η επεξεργασία των δεδομένων που συλλέγουν αυτοί οι αισθητήρες και η υπολογιστική τους αξία μέσω αλγορίθμων. Τα ευφυή συστήματα θα αποτελέσουν την λυδία λίθο για μια τεράστια ομάδα δυσεπίλυτων προβλημάτων του παρελθόντος.

Η ψηφιακή διασύνδεση στα λεγόμενα ευφυή συστήματα, όλων των μελετών, (πολεοδομικές, κυκλοφοριακές, διαχείρισης απορριμάτων, σχολικής στέγης κλπ), μπορεί να δώσει λύσεις που θα ήταν αδύνατον να επεξεργαστούν από άνθρωπο.

Η δεύτερη μεγάλη επανάσταση που αναμένεται είναι η επικοινωνία με τους πολίτες. Οι δυνατότητες αλληλεπίδρασης με τους πολίτες, η κατανόηση των μεγεθών και των προβλημάτων από αυτούς, η on line εξυπηρέτηση και πληροφόρηση και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μιας τοπικής κοινωνίας -μετά και την μεγάλη ώθηση του κορονοϊού- αλλάζει και εδώ τα δεδομένα. Οι εστιασμένες αναφορές από ειδικές πλατφόρμες και οι αλγοριθμικές επεξεργασίες ranking μαζί με τις εφαρμογές για κινητό και το 5G θα επιτρέπουν μια συνεχή και μόνιμη διασύνδεση δήμου και δημότη, σε μια ανοιχτή και διαρκή επικοινωνία.

Όλα αυτά βέβαια είναι εντελώς αδύνατο να τα διαχειριστούν και να τα αξιοποιήσουν οι δημοτικές αρχές. Ενας γιατρός, ένας δικηγόρος, ένας μηχανικός ή ένας δάσκαλος σε καμία περίπτωση δεν διαθέτει τις γνώσεις, όχι για να εγκαταστήσει τέτοιες λειτουργίες, αλλά έστω να τις συλλάβει, δεδομένου ότι οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες που είναι πολύ πιθανόν, αυτά που γράφονται σήμερα, σε ένα μήνα να έχουν είδη ξεπεραστεί.

Ο Σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αναδεικνύεται σε νούμερο ένα απαραίτητο ειδικό συνεργάτη. Όχι με μια ευκαιριακή ανάθεση σε «κολλητό» για συγκεκριμένο έργο, αλλά σε μια μόνιμη σχέση συνεργασίας, που σκοπό θα έχει βασικά την καθημερινή πληροφόρηση της δημοτικής αρχής για τις δυνατότητες αλλα και τους κινδύνους της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ειδικά σε θέματα διαχείρισης προσωπικών δεδομένων.


Πολλοί, όμως, θα αναρωτιέστε πού βρίσκεται ο Δήμος μας; 

Παρά τους βαρύγδουπους τίτλους «Αντιδημαρχίας Ψηφιακής Διακυβέρνησης» η αλήθεια είναι ότι είμαστε ψηφιακά αναλφάβητοι. 
Ακόμη και οι πολυδιαφημισμένες δράσεις και συνεργασίες για ψηφιακή έκδοση πιστοποιητικών, λόγω εσφαλμένων επιλογών που έγιναν κυριολεκτικά στο πόδι, μέχρι σήμερα δεν λειτουργούν! 

Φανταστείτε λοιπόν ότι αυτές οι δράσεις αποτελούν το νηπιακό στάδιο της επερχόμενης ψηφιακής εποχής και αναλογιστείτε που βρισκόμαστε...



* Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Θερμαϊκού, επικεφαλής της παράταξης "Δράσης Πολιτών"



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.