Γράφει ο
mitsos175

“Περίεργο ένας λαός που γιορτάζει το «όχι» να μην καταλαβαίνει τι ακριβώς σημαίνει” (Αριστοτέλης Ρήγας)

Από τους κωμικούς με ταλέντο ακούς τα πιο σοβαρά πράγματα. Θα πούμε σήμερα τι σημαίνει ΟΧΙ για όσους δεν ξέρουν.

Το “όχι” δεν σημαίνει ούτε “ναι” ούτε “ίσως”. Είναι το κύριο μόριο αρνητικής απάντησης στη νεοελληνική γλώσσα. Όπως το “μη” και το “δε θέλω”, πάει να πει “δε γουστάρω”, “είμαι αντίθετος - αντίθετη σε αυτό που λες ή κάνεις”. Πόσο πιο απλά να το πούμε;

Το όχι σημαίνει επίσης “σταμάτα αμέσως”, “μαζέψου”, “πάρε τα ξερά σου από πάνω μου”. Κι όποιος δεν καταλαβαίνει είναι μαλάκας, κάθαρμα, εγκληματίας και βιαστής.

Όπως επίσης το όχι μπορεί να εκφραστεί με μια κίνηση, με ένα μορφασμό αποδοκιμασίας, ακόμα και με το πάγωμα, τη σιωπή! Κάνεις οτιδήποτε μόνο εφόσον έχεις την έγκριση του άλλου, τη συμφωνία. Πρέπει ακόμα να είναι ενήλικος, αλλιώς το “ναι” του δεν πιάνεται!

Ούτε έχει σχέση με το τι φορά ο άλλος, ή αν σου φαίνεται προκλητικός (-ή). Πρέπει να ερωτηθεί και να είσαι σίγουρος. Επίσης, αν δεν είναι σε θέση να δώσει απάντηση (πχ κοιμάται) τότε θεώρησε την απάντηση “ΟΧΙ”! Ακόμα κι αν είπε κάποτε ναι σε σένα ή οποιονδήποτε άλλο έχει το δικαίωμα της αλλαγής γνώμης. Το ΟΧΙ πάντα υπερισχύει του ΝΑΙ.

Δεν τα λέμε μόνο για τα σεξουαλικά εγκλήματα. Ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Γιατί κείνος που δεν λαμβάνει υπόψη τη θέληση του άλλου είναι φασίστας, όπως κι αν αυτοχαρακτηρίζεται.

Τρανταχτό παράδειγμα το δημοψήφισμα. Είπαμε ΟΧΙ, να μην κοπούν οι συντάξεις και οι μισθοί μας. Αλλά τα καθάρματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων συμμοριών μας έγραψαν κανονικά. Δεν έχει σημασία, αν μας έκλεψαν οι νεοφιλελέ ή ρεφορμιστές. Το αποτέλεσμα είναι ίδιο.

Όπως επίσης το ναι κατόπιν πίεσης δεν πιάνεται. Πχ “θέλεις να δουλέψεις ανασφάλιστος; Αν δε θες έχει ανεργία”. Είναι ουσιαστικά το ίδιο με το “θέλεις να μου πάρεις πίπα; Αν δε θες, θα βρω άλλη”. Πρόκειται για εκβιασμό! - Δε θέλω, τράβα συνουσιάσου μόνος σου.

Πίσω από κάθε βιασμό είναι η εξουσία. Είναι η άθλια αντίληψη της δήθεν ανωτερότητας που δίνει η ισχύ. Είτε είναι σωματική δύναμη ή η θέση. Γι αυτό σιχαινόμαστε τους βιαστές κάθε είδους. Και η απάντηση πρέπει να είναι η άμυνα, η βία στη βία της εξουσίας.

Γιατί δεν υπάρχει πιο αισχρό από το να λέει ο ισχυρός στον αδύναμο “καταδίκασε τη βία” δηλαδή “μην αντιστέκεσαι”!

Κατανοώ όμως ο θύμα που δεν μιλά αμέσως. Γιατί κάτι που είναι φρικτό, δεν θες να το συζητάς. Χρειάζεται πολύ θάρρος για να μιλήσεις. Και χρόνος. Γιατί ο βιασμός σπάνια τιμωρείται καθώς τα πάντα είναι με το μέρος του ισχυρού.

Ακόμα και η θρησκεία. Η κουλτούρα του βιασμού ξεκινά από κει. “Να ντύνεσαι σεμνά”. Τράβα στο διάολο, ρε τράγε! Ο Αδάμ και η Εύα ήταν ευτελώς γυμνοί και δεν ντρέπονταν! Δεν ξέρει ο Θεός τι κρύβει ο άλλος στην ψυχή του και χρειάζεται το σεμνό φόρεμα; Υποκριτές!

“Ο Χριστός συγχώρεσε την μοιχαλίδα”. Ναι, αλλά για το μοιχό δεν είπε τίποτα. Γιατί για να γίνει μοιχεία, χρειάζονται τουλάχιστο δυο, έτσι δεν είναι; Αλλά μόνο τη γυναίκα πήγαν να λιθοβολήσουν! Πάει με πολλούς, είναι “πουτάνα”! Πάει με πολλές, είναι “μάγκας”! Βρε δεν πάτε να πνιγείτε! Η προίκα καταργήθηκε το 1983! Ήταν μέχρι τότε “θεσμός”.

Από μικροί διδασκόμαστε την ανισότητα. Την υποταγή στον ισχυρό. Την υπακοή στα αφεντικά. Είτε είναι ο άντρας, είτε ο εργοδότης. Είτε ο χειρότερος όλων, ο κηφήνας πολιτικός που παρασιτεί εις βάρος μας!

“Άντρας είναι”. Αλήθεια; Σκάσε τότε και δούλευε! Κι αν σου πιάσει τον κώλο, “αφεντικό είναι”. Για να δούμε πως θα σου φανεί, άντρακλα μου, αν σε χούφτωνε ο γέρο σιχαμένος για να μείνεις στη δουλειά; Θα τον έκανες τ' αλατιού ή θα του καθόσουν; Μπορεί και να του καθόσουν. Εδώ δουλεύεις ανασφάλιστος 10 ώρες και πληρώνεσαι για 4! Αυτό πως λέγεται;

Οι γυναίκες υποφέρουν πολύ περισσότερο. Γιατί η κοινωνία εκτός από καπιταλιστική, είναι και πατριαρχική. Αυτά τα κακά πάνε πακέτο. Γι αυτό πρέπει να αγωνιστούμε να αλλάξει ριζικά ο κόσμος. Και βέβαια είμαστε δίπλα σε κάθε θύμα καταπίεσης, εκμετάλλευσης, βιασμού κάθε είδους. Χωρίς “αλλά”.


πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.