Του Γιώργου Νικολαΐδη

Με αυτόν τον τίτλο και σε συνεργασία με τον Χρήστο Ιβάνοβιτς (Blog «Ακτιβιστής»), επιθυμούμε να δημιουργήσουμε ένα «Αρχείο αφηγήσεων». Αφηγήσεων πραγματικών γεγονότων, περιστατικών και βιωμάτων των υπερηλίκων κατοίκων του Δήμου μας και οι οποίες θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο. Απευθυνόμαστε εν πρώτοις στους συνδημότες του Δήμου Θερμαϊκού, χρήστες του διαδικτύου, που θα διαβάσουν το μικρό αυτό άρθρο και θα δουν το σχετικό μας βίντεο ως παράδειγμα.

Εάν νομίζουν ότι κάποιος ή κάποια γνωστά τους άτομα άνω των 90 ετών, συγγενείς, γνωστοί, φίλοι τους είναι σε θέση και θέλουν να μας διηγηθούν συμβάντα άλλων εποχών, που είδαν, έζησαν ή ήταν μάρτυρες γεγονότων, ας έρθουν σε επικοινωνία μαζί μας. Η βιντεοσκόπηση της αφήγησης (σαν απλή συνέντευξη) θα γίνει στο σπίτι του/της αφηγητή-αφηγήτριας σε εξωτερικό χώρο μετά το Πάσχα και θα είναι έκαστη διάρκειας περ. 20 λεπτών στο τελικό μοντάζ. Πρόκειται για διήγηση, περιγραφή τρόπου ζωής (παιχνίδια, μαθητική ζωή, συνήθειες, τρόποι διασκέδασης, ποιήματα, γείτονες, εργασία, περίοδος κατοχής κλπ) ή απλών έστω γεγονότων που συνέβησαν και θυμούνται και θα άξιζε μια ταπεινή αναφορά σ΄αυτά.

« Διά στόματος...» λοιπόν, για να κρατήσουμε τον τόπο μας ζωντανό. Ζωντανές τις αναμνήσεις και κοντά τους την (εν πολλοίς) άγνωστη ιστορία του. Συνάμα θα κάνουμε αναφορά σε παλαιά κτίσματα της περιοχής μας, μιας και αυτά είμαι συνδεδεμένα με την ιστορία του τόπου. Ευελπιστούμε να μπορέσουμε να αποτυπώσουμε και στιγμές του παρελθόντος και με το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό που θα έχουν οι αφηγητές. Το εγχείρημα νομίζουμε πως θα είναι κάτι που το οφείλουμε στον τόπο που ζούμε και στους νεότερους συνδημότες. Η απλούστερα, ως μια κληρονομιά που την σεβόμαστε και που επιζητεί τους κληρονόμους της… Και θα την τιμήσουμε!

Επικοινωνία : 6945333259 Γιώργος Νικολαΐδης
6948482008  Χρήστος Ιβάνοβιτς

Δείτε το σχετικό μας βίντεο πατώντας ΕΔΩ





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.