Κάτι δεν πάει καλά με το δικαστικό και το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας.
Φυσικά και δεν είμαστε ειδικοί για να κρίνουμε. Απλά καταθέτουμε τους προβληματισμούς μας που προήλθαν, για ακόμη μια φορά από γεγονότα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας με αφορμή την σύλληψη 38χρονου, αποφυλακισθέντος δολοφόνου, βιαστή τριών γυναικών.
Στον συλληφθέντα ασκήθηκε ποινική δίωξη για βιασμό κατά συρροή, αρπαγή, ληστεία, αντιποίηση κατά της Αρχής, οπλοφορία και οπλοχρησία, πράξεις για τις οποίες θα απολογηθεί την Τετάρτη στον ανακριτή. 
Όπως προέκυψε από την έρευνα, θύματά του φαίνεται πως έπεσαν τρεις γυναίκες, ηλικίας 47, 26 και 21 ετών (οι δύο εξαυτών κατήγγειλαν τον βιασμό) το διάστημα από τις 15 έως τις 20 Μαρτίου 2021, στις περιοχές των Γιαννιτσών και των Συκεών. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Αυτό όμως που προκαλεί ερωτηματικά είναι το ιστορικό του δράστη. Πως τα ισόβια γίνονται 15 χρόνια και τελικά σε 10 χρόνια κανείς αποφυλακίζεται.....

Ο κατηγορούμενος είναι σεσημασμένος για δολοφονία που διέπραξε τον Δεκέμβριο του 2010 στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον φόνο 58χρονου ψυχιάτρου, υπόθεση για την οποία είχε καταδικαστεί σε ισόβια μαζί με την κουβανικής καταγωγής αρραβωνιαστικιά του, που ήταν πρώην σύζυγος του θύματος.

Το ζευγάρι είχε τιμωρηθεί από το Εφετείο σε ισόβια κάθειρξη, αλλά προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να τους αναγνωριστεί ελαφρυντικό. Η προσφυγή έγινε δεκτή από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, με αποτέλεσμα η υπόθεση να επιστρέψει στο Εφετείο, μόνο όμως ως προς το σκέλος της χορήγησης ελαφρυντικού, το οποίο τελικώς δόθηκε και τα ισόβια μετατράπηκαν σε κάθειρξη 15 ετών. Με αυτή την απόφαση, ύστερα από περίπου 10 χρόνια στη φυλακή ο 40χρονος αποφυλακίστηκε αφού είχε εκτίσει τα 3/5 της ποινής του.

 


update 24/3/21 11:53

Η εξήγηση στην απορία μας με ποιό τρόπο υπήρξε αυτή η ανεξήγητη μείωση της ποινής δεν άργησε να έρθει, από φίλη δικαστή, που μας υπενθύμισε τους λόγους: Ο νέος Ποινικός Κώδικας που μας φόρτωσε ο Σύριζα πριν φύγει από την κυβέρνηση.

"Χρήστο μου με αφορμή την απορία σου για το πώς τα ισόβια έγιναν 15 έτη και κλπ κλπ, να σου απαντήσω ότι υποθέτω πώς ήθελες στην πραγματικότητα να πεις ότι κάτι δεν πάει καλά καταρχήν με το νομοθετικό σύστημα ε?? Και εξηγώ: Με το νέο ΠΚ που ψηφίστηκε και ισχύει από 1.7.2019 (!!!) το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου έγινε ελαφρυντικό πρότερου σύννομου βίου (άρθ. 84 παρ. 2α νΠΚ). Οπότε πρώτη φορά αδίκημα?? Υποχρεωτικά δέχεσαι το ελαφρυντικό.Αλλιώς η απόφαση αναιρείται από τον Αρειο Πάγο. Μετά λοιπόν την ψήφιση του νέου ΠΚ, προσέφυγε ο καταδικασθείς και ζήτησε το ελαφρυντικό που "δικαιούται" (επαναλαμβάνω με τον νέο ΠΚ!). Συνεχίζω: Με την αναγνώριση (υποχρεωτικά) του ελαφρυντικού, η ποινή της ισόβιας κάθειρξης υποχρεωτικά μειώνεται σε κάθειρξη (άρ. 83 παρ. 1α). Η κάθειρξη είναι από 5 έως 15 έτη (με τον νέο ΠΚ! Με τον παλιό ήταν έως 20). Οπότε του επιβλήθηκε η ανώτερη ποινή. Κατόπιν εφαρμόστηκαν και πάλι οι υποχρεωτικές διατάξεις της υφ΄ όρον απόλυσης του νΠΚ.

Πού να δεις σε πόσο βγαίνεις αν σου αναγνωριστεί ακόμη ένα ελαφρυντικό, πχ το ότι συμπεριφέρθηκες καλά για σχετικά μεγάλο διάστημα μετά την πράξη, ακόμα και κατά την κράτησή σου (στον πΠΚ δεν υπήρχε αυτό το "ακόμα και κατά την κράτηση", οπότε, μπορούσες τουλάχιστον να απορρίψεις το αίτημα με κπ αιτιολογία- τώρα καμία ελπίδα). Είναι αδιανόητα πολλά Χρήστο, όπως καλά θα γνωρίζεις!!

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.