Απάντηση σε δημοσίευμα της real news το οποίο διαπιστώνει υπέρβαση στο όριο της περιεκτικότητας νιτρικών που περιέχονται στο πόσιμο νερό 27 περιοχών της χώρα, δίδει σήμερα η ΔΕΥΑΘέρμης σχετικά με την υδροδότηση του Δήμου Θέρμης, που συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση.

Ως γνωστόν η Ε.Ε. αν και έχει τεθεί ως όριο τα 50 mg/L, ωστόσο στη νομοθεσία συνολικά 7 χωρών-μελών (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Κροατία) συστήνεται οι καταναλωτές να αποφεύγουν να καταναλώνουν νερό με νιτρικά άνω των 10 mg/L.
Η απάντηση του Δήμου Θέρμης αντικρούει το δημοσίευμα αναφέροντας:

Απολύτως ασφαλές το πόσιμο νερό στο δήμο Θέρμης

Με αφορμή δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας σχετικά με την καταλληλότητα του πόσιμου νερού στο δήμο Θέρμης η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Θέρμης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας (Real News) σχετικά με την καταλληλότητα του πόσιμου νερού, έχει συμπεριλάβει, αδίκως και χωρίς τεκμηρίωση, τον δήμο Θέρμης, μεταξύ περιοχών για τις οποίες το ίδιο δημοσίευμα θεωρεί ότι το νερό είναι “επικίνδυνο!”. Επειδή το δημοσίευμα έχει προκαλέσει αναστάτωση σε μερίδα πολιτών η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης δήμου Θέρμης κρίνει σκόπιμο να προβεί στις ακόλουθες διευκρινίσεις.

1. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η περιεκτικότητα σε νιτρικά του πόσιμου νερού στο δήμο Θέρμης ανέρχεται σε 19,94 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (mg/L), χωρίς μάλιστα να διευκρινίζει ποια ακριβώς περίοδο αφορά αυτό το στοιχείο και από ποια πηγή προέρχεται. Ωστόσο το στοιχείο αυτό δεν είναι αληθές και δημιουργεί εντελώς εσφαλμένη και παραπλανητική εικόνα.

2. Η ΔΕΥΑΘ ελέγχει στενά, σε τακτά χρονικά διαστήματα, όλες τις ποιοτικές παραμέτρους (συνολικά 35!) στο πόσιμο νερό, σε όλες τις πηγές υδροδότησης των οικισμών του δήμου Θέρμης.
3. Οι οικισμοί του δήμου Θέρμης υδρεύονται από 22 διαφορετικές πηγές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων ελέγχων του Δεκεμβρίου 2020, εξ αυτών οι οκτώ, από τις οποίες υδροδοτείται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχουν περιεκτικότητα νιτρικών στο πόσιμο νερό έως 10 mg/L. Σε τρεις, μάλιστα, περιπτώσεις τα νιτρικά δεν είναι καν ανιχνεύσιμα. Από τις υπόλοιπες 14 πηγές υδροδότησης, σε οκτώ η περιεκτικότητα σε νιτρικά κυμαίνεται μεταξύ 11 έως 15 mg/L, τρεις είναι μεταξύ 16 έως 20 mg/L και μόνον τρεις υπερβαίνουν τα 20 mg/L (22,9 mg/L, 27,1 mg/L, 29,5 mg/L). 4. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει τα 50 mg/L, ως το ασφαλές όριο κατανάλωσης του πόσιμου νερού. Καμία από τις 22 πηγές υδροδότησης των οικισμών του δήμου Θέρμης δεν υπερβαίνει αυτό το όριο. Αντιθέτως, περίπου το 90% των κατοίκων υδροδοτείται από πηγές των οποίων η περιεκτικότητα δεν υπερβαίνει τα 15 mg/L.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. Καλό είναι ο δήμος να ασχοληθεί και με το καρκινογονο εξασθενες χρώμιο στα χωριά γύρο από την παλιά χωματερή Σύμφωνα με την νέα οδηγία ΕΕ βρησκονται πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.