Διακεκριμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο με ανοιχτή επιστολή τους, που δημοσιεύεται στην WSJ, επειδή θεωρούν πως δεν είναι αξιόπιστα κι αντικειμενικά τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη από επιτροπή του ΠΟΥ στην Κίνα, καλούν την διεθνή κοινότητα να σπεύσει να διεξάγει μια διεξοδική, αξιόπιστη και διαφανής έρευνα με ην προσήκουσα δομή και διαδικασία.
Κι αυτό γιατί αν δεν εξεταστεί με τον αντικειμενικότερο και ορθό, θαρραλέο και πλήρως επιστημονικά τρόπο η προέλευση αυτής της πανδημίας, κινδυνεύει η κοινότητα να παραμείνει απροστάτευτη κι απροετοίμαστη σε μια πιθανώς χειρότερη πανδημία στο μέλλον.
Η επιστολή:

Μετάφραση - επιμέλεια: ακτιβιστής

Κάλεσμα για μια πλήρη κι απεριόριστη Διεθνής ιατροδικαστική έρευνα για την προέλευση του COVID-19
4 Μαρτίου 2021

1. Εισαγωγή

Η εύρεση της προέλευσης του SARS-CoV-2 είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την καλύτερη αντιμετώπιση του ρεύματος της πανδημίας και της μείωσης των μελλοντικών κινδύνων. 
Δυστυχώς, πολύ περισσότερο από ένα χρόνο μετά το αρχικό
ξέσπασμα η προέλευση της πανδημίας παραμένει άγνωστη.
Ως επιστήμονες, κοινωνικοί επιστήμονες και επιστήμονες που επικοινωνούν ανεξάρτητα και συλλογικά εξετάζοντας τις ρίζες της πανδημίας COVID-19, πιστεύουμε ότι η απάντηση σ'ατό είναι αναγκαία κι απαραίτητη.
Οι υποθέσεις σχετικά με την προέλευση της πανδημίας πρέπει να εξεταστούν διεξοδικά και να έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλους
παρέχοντας τους απαραίτητους πόρους και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πολιτικές ή άλλες ευαισθησίες.
Με βάση την ανάλυσή μας, και όπως επιβεβαιώνεται από την παγκόσμια μελέτη που συγκλήθηκε από την Παγκόσμια Υγεία
Οργάνωση (ΠΟΥ) και τις κινεζικές αρχές, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να αποδεικνύουν πλήρως την φυσική προέλευση αυτού του ιού. Η υπόθεση της ζωονόσου, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε πρότυπα προηγούμενων γεγονότα ζωονόσου, είναι μόνο μία από τις πιθανές πηγές SARS-CoV-2, παράλληλα με την υπόθεση ατυχημάτων που σχετίζονται με την έρευνα.
Αν και η «συνεργατική» διαδικασία ανακάλυψης που έδωσε εντολή από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάιο του 2020, είχε ως στόχο να επιτρέψει μια πλήρη εξέταση της προέλευσης της πανδημίας, πιστεύουμε ότι οι διαρθρωτικοί περιορισμοί που ενσωματώνονται σε αυτήν την προσπάθεια, καθιστούν αδύνατη, για τον ΠΟΥ, την αποστολή για την πραγματοποίηση αυτής της φιλοδοξίας.
Συγκεκριμένα, θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για το γεγονός ότι η μισή κοινή ομάδα που κλήθηκε στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας αποτελείται από Κινέζους πολίτες των οποίων η επιστημονική ανεξαρτησία μπορεί να είναι περιορισμένη,
ότι τα διεθνή μέλη της κοινής ομάδας έπρεπε να βασίζονται σε πληροφορίες που οι κινεζικές αρχές
επέλεξαν να μοιραστούν μαζί τους και ότι οποιαδήποτε κοινή έκθεση ομάδας πρέπει να εγκριθεί και από τους Κινέζους
και τα διεθνή μέλη της κοινής ομάδας.

Καταλήξαμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η κοινή ομάδα δεν είχε την εντολή, την ανεξαρτησία, ή τις απαραίτητες προσβάσεις για τη διεξαγωγή μιας πλήρους και απεριόριστης έρευνας σε όλες
τις σχετικές υποθέσεις προέλευσης του SARS-CoV-2, είτε πρόκειται για φυσική διαρροή είτε για εργαστηριακό / ερευνητικό συμβάν.

Ανησυχούμε επίσης ότι το έργο της κοινής ομάδας έχει αναφερθεί ανακριβώς από τα μέσα ενημέρωσης ως
ανεξάρτητη έρευνα της οποίας τα συμπεράσματα αντικατοπτρίζουν τα συμπεράσματα της ΠΟΥ.
Στις 9 Φεβρουαρίου 2021 η κοινή συνέντευξη τύπου της Γουχάν ήταν ένα καλό παράδειγμα αυτής της παρανόησης. Παρόλο που το
τα ευρήματα ήταν αυτά της κοινής ομάδας, αναφέρθηκαν ευρέως ότι εκπροσωπούν την ίδια την ΠΟΥ.

Ως ισχυροί υποστηρικτές του ΠΟΥ και της αποστολής του, πιστεύουμε ότι πρέπει να καταστεί σαφές ότι τα συμπεράσματα της μεικτής επιτροπής, αν και ενδεχομένως χρήσιμα σε περιορισμένο βαθμό, δεν αντιπροσωπεύουν ούτε την επίσημη θέση της ΠΟΥ ούτε το αποτέλεσμα απεριόριστης, ανεξάρτητης έρευνας.

Για αυτόν τον λόγο, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο τα περιγράμματα μιας πλήρους και απεριόριστης έρευνας να καθοριστούν για να υπάρξει ένα πρότυπο βάσει του οποίου να μπορούν να αξιολογηθούν οι τρέχουσες και μελλοντικές προσπάθειες.

2. Περιορισμοί της παγκόσμιας μελέτης που πραγματοποίησε η ΠΟΥ

Τα ακόλουθα βασικά προβλήματα υπονομεύουν την υπάρχουσα κοινή μελέτη του WHO:

Οι Όροι Αναφοράς, οι οποίοι διέπουν τους ακριβείς στόχους, καθήκοντα και ευθύνες της κοινής έρευνας διαπραγματεύτηκαν χωρίς επαρκή διαφάνεια (Ιούλιος 2020) και στη συνέχεια δημοσιοποιήθηκαν μετά από σημαντική καθυστέρηση (Νοέμβριος 2020).
• Αυτοί οι Όροι Αναφοράς ήταν σημαντικά περιορισμένοι, για παράδειγμα ορίζοντας ότι οι περισσότεροι της επιτόπιας εργασίας έπρεπε να διεξαχθούν από την κινεζική πλευρά με τα αποτελέσματα απλά να έχουν κοινοποιηθεί στα διεθνή μέλη της κοινής ομάδας για αναθεώρηση και συζήτηση, σε μορφή που επέλεξε η κινεζική πλευρά.
• Οι ενδιάμεσες και τελικές εκθέσεις της κοινής μελέτης βασίζονται σε συναίνεση μεταξύ των 17 Κινεζικών μελών και 17 διεθνών μελών της κοινής ομάδας. Είναι πιθανό, επομένως, ότι οι αναφορές που προκύπτουν από αυτήν τη διαδικασία να αποτελέσουν τελικά έναν απαραίτητο συμβιβασμό που βασίζεται εν μέρει σε πολιτικούς και άλλους περιορισμούς.
• Η διαδικασία επιλογής διεθνών εμπειρογνωμόνων στην ομάδα δεν ήταν κατάλληλη για έλεγχο των συγκρούσεων συμφερόντων.
• Οι δεξιότητες που αντιπροσωπεύονται στην ομάδα επικεντρώνονται αποκλειστικά στη δημόσια υγεία και τη ζωονόσο
εις βάρος εγκληματολογικών δεξιοτήτων κατάλληλων για τη διερεύνηση εργαστηριακών ή σχετικών με την έρευνα
ατυχημάτων
.
• Η ομάδα δεν είχε την εντολή ή την πρόσβαση σε λεπτομερή εργαστηριακά αρχεία, δεδομένα και προσωπικό
σε βαθμό που θα τους επέτρεπε να αξιολογήσουν με βεβαιότητα τις διάφορες υποθέσεις.
• Η ομάδα λειτούργησε στο πλαίσιο μιας ευρείας διάταξης του Κινεζικού Κρατικού Συμβουλίου, που απέτρεψε οποιαδήποτε αυθόρμητη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την πανδημία και
συντόνισε την προσεκτική δημοσιοποίηση οποιωνδήποτε τέτοιου είδους πληροφοριών με την κινεζική κυβέρνηση.
Αυτή η παραγγελία τέθηκε σε ισχύ μια εβδομάδα μετά την αποχώρηση της κοινής επιτροπής της αποστολής του ΠΟΥ τον Φεβρουαρίου 2020 από την Κίνα.
• Τα διεθνή μέλη της κοινής ομάδας, με δική τους αποδοχή, συχνά βασίστηκαν σε προφορικές διαβεβαιώσεις που τους δόθηκαν από τους Κινέζους ομολόγους τους και όχι σε ανεξάρτητη διερεύνηση, ιδίως όσον αφορά την πιθανότητα εργαστηριακού ή σχετικού με έρευνα ατυχήματος .
• Τουλάχιστον ένα μέλος της διεθνούς ομάδας είχε εκφράσει μια ισχυρή πεποίθηση προς την καθαρή υπόθεση ζωονόσου πριν συμμετάσχει στην έρευνα - όταν δεν υπήρχαν δεδομένα σχετικά με
το ότι ο ιός SARS-CoV-2 ήταν διαθέσιμος - και ήταν απορριπτικός για την προέλευση που σχετίζεται με το εργαστήριο.
Αυτές οι δημόσιες δηλώσεις δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες ως προς την επιστημονική αντικειμενικότητά του.

3. Πώς θα μοιάζει μια πλήρης έρευνα

Επειδή η έρευνα της κοινής ομάδας υπολείπεται της σημασίας, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο για τη διεθνή κοινότητα να περιγράψει πώς θα μπορούσε να οργανωθεί μια πλήρης και απεριόριστη έρευνα.
Μια τέτοια έρευνα θα πρέπει:
  • Πραγματοποιείται από μια πραγματικά ανεξάρτητη ομάδα χωρίς ανεπίλυτες συγκρούσεις συμφερόντων και όχι με πλήρη ή μερικό έλεγχο από οποιαδήποτε συγκεκριμένη ατζέντα ή χώρα.
  • Να είναι διεπιστημονική, συμπεριλαμβάνοντας επιδημιολόγους, ιολόγους, ειδικούς σε θέματα άγριας ζωής, ειδικούς δημόσιας υγείας, ιατροδικαστές, ειδικούς βιοασφάλειας και βιοασφάλειας κ.λπ.
  • Να συμπεριλαμβάνει πολλά άτομα με δεξιότητες κινεζικής γλώσσας και με κατανόηση της Κινέζικης κουλτούρας, που μπορεί να βοηθήσει στην ερμηνεία συμπεριφορών κατά τη διάρκεια των πρωτότυπων γεγονότων και επίσης βοήθεια για την αποκωδικοποίηση της δυναμικής κατά την ίδια την έρευνα.
  • Να ξεκινά τη μελέτη της λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιθανά σενάρια για κάθε διαδρομή. Αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν:                                                                                                       o Ένα καθαρό συμβάν ζωονόσου με / χωρίς ενδιάμεσο ξενιστή.   o Λοίμωξη σε ένα σημείο δειγματοληψίας ενός εργαζομένου εργαστηρίου ή κάποιου συνοδευτικού μη εργαστηριακού προσωπικού                                                                    o Μόλυνση κατά τη μεταφορά συλλεγέντων ζώων ή / και δειγμάτων ·                                                                              o Lab Acquired Infection (LAI) σε ένα από τα εργαστήρια στο Wuhan.                                                                            o Διαφυγή εργαστηρίου χωρίς LAI, για παράδειγμα μέσω χειρισμού αποβλήτων ή ζώων που διέφυγαν ή απορρίφθηκαν ακατάλληλα.
• Ακολουθήστε μια κοινή ιατροδικαστική προσέγγιση, με βάση:

o Παραδοσιακή αυστηρή έρευνα επί τόπου ·
o Ο αναλυτής βασίζεται στο γραφείο για να κατανοήσει τα στοιχεία που συλλέγονται.
o Νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα για τη συλλογή πρόσθετων πληροφοριών.
o Επισκόπηση προηγούμενων γεγονότων ζωονόσων και εργαστηριακών ατυχημάτων, από τα οποία μπορούν να αποκτηθούν
τεχνικές και θεσμικές γνώσεις .

• Έχετε πλήρη ή σημαντική πρόσβαση σε όλους τους ιστότοπους, αρχεία, δείγματα και προσωπικό ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων:

o Βασικές αγορές Γουχάν ·
o Όλα τα εργαστήρια και τα ιδρύματα, κινέζικα ή διεθνή, που είναι γνωστό ότι έχουν εργαστεί σε κορονοϊούς ή κοινόχρηστες εγκαταστάσεις ή εξοπλισμό σε ομάδες οι οποίες εργάστηκαν
σε κορονοϊούς 
o Στοιχεία νοσοκομείων από το φθινόπωρο του 2019 πρώιμων ή ύποπτων ασθενών, συμπεριλαμβανομένων συνεντεύξεων
με ασθενείς ή επαφές.
o Σημαντικές τοποθεσίες δειγματοληψίας παθογόνων, όπως το ορυχείο Mojiang.
o Τρέχον και παρελθόν προσωπικό, όπως εργαζόμενοι στα εργαστήρια το 2019 και άτομα παρόντα σε συγκεκριμένους ιστότοπους δειγματοληψίας.

• Έχετε πλήρη πρόσβαση σε όλα τα σχετικά αρχεία των εργαστηρίων και των ιδρυμάτων που εμπλέκονται στην έρευνα για κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένων:

o Περιβαλλοντικές εκθέσεις ·
o εκθέσεις επιθεώρησης ·
o Αρχεία συντήρησης.
o Μητρώα πειραμάτων εργαστηρίου.
o Αναγνώσεις ακατέργαστων ακολουθιών
o Αρχεία αποστολών δειγμάτων  
o Αρχεία καταστροφής δειγμάτων  
o Αρχεία προσωπικού
o Αναφορές περιστατικών
o αρχεία αναπαραγωγής ζώων 
o Αρχεία δειγματοληψίας ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένου του ταξιδιού δειγματοληψίας Mojiang 2013 
o Βασικές βάσεις δεδομένων παθογόνων, δειγμάτων και απομονώσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που λαμβάνονται εκτός σύνδεσης.

• Έχετε πλήρη πρόσβαση σε αναλυτικά δεδομένα, κατά προτίμηση απευθείας από την πηγή και στην αρχική του μορφή, και όχι συνοψιζόμενα δεδομένα. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να ανωνυμοποιηθούν εάν είναι απαραίτητο. δεν πρέπει να υπάρχει νομικός λόγος περιορισμού στην πρόσβασή τους.

• Έχετε πλήρη πρόσβαση σε δείγματα της αγοράς, περιβαλλοντικά δείγματα, δείγματα νοσοκομείων και σε οποιοδήποτε άλλα
πιθανά δείγματα, όπως λύματα και τράπεζες αίματος με πλήρη άδεια εκτέλεσης ανεξάρτητης αλληλουχίας ή άλλες δοκιμές.

• Έχετε πλήρη πρόσβαση στα αρχεία κινεζικών CDC και στο σχετικό πρωτοβάθμιο νοσοκομείο ή / και κλινικά αρχεία.

• Έχετε πλήρη πρόσβαση σε άλλες βάσεις δεδομένων κινεζικών περιπτώσεων που περιγράφουν κρούσματα πνευμονίας.

• Να είναι σε θέση να πραγματοποιεί εμπιστευτικές συνεντεύξεις, συμπεριλαμβανομένων των πρώιμων περιπτώσεων και των συγγενών τους και το πρώην  και το νυν προσωπικό που σχετίζεται με ιστότοπους ή  ιδρύματα ενδιαφέροντος όπως αγορές, νοσοκομεία, τοποθεσίες δειγματοληψιών και εργαστήρια.

• Ανάπτυξη ενός ασφαλούς καναλιού αναφοράς για τα άτομα που συνεισφέρουν εμπιστευτικά πληροφορίες,  οπουδήποτε και αν βρίσκονται, χωρίς φόβο τιμωρίας ή τιμωρίας.

4. Συμπέρασμα και επόμενα βήματα

Αναγνωρίζουμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ως διεθνής οργανισμός που πρέπει να βασίζεται στη συνεργασία των μελών του όπως δηλώνει,  είναι περιορισμένος σε αυτό που μπορεί να επιτύχει με αυτόν τον τύπο έρευνας.

Δεν είναι πρόθεσή μας να υπονομεύσουμε τον ΠΟΥ, ο οποίος λειτουργεί υπό δύσκολες συνθήκες σε μια εποχή τεράστιας παγκόσμιας ανάγκης.

Αν και η κοινή έρευνα ομάδας ήταν μια σημαντική ευκαιρία για τη διεθνή κοινότητα να αποκτήσει κάποιες, περιορισμένες και εξαιρετικά επιμελημένες πληροφορίες, δυστυχώς έχει αποδειχθεί αδιαφανής και περιοριστική, διακυβεύοντας σε μεγάλο βαθμό την επιστημονική εγκυρότητα της έρευνας.

Με περισσότερους από δύο εκατομμύρια θανάτους, περισσότερους από εκατό εκατομμύρια μολυσμένους από το COVID-19 παγκοσμίως, και μια τεράστια παγκόσμια διαταραχή που επηρεάζει μερικούς από τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς του κόσμου, εμείς δεν μπορεί να αποδεχθούμε μια έρευνα για την προέλευση της πανδημίας που είναι κάτι λιγότερο από απολύτως διεξοδική και αξιόπιστη. Εάν δεν εξετάσουμε πλήρως και θαρραλέα την προέλευση αυτής της πανδημίας, κινδυνεύουμε να είμαστε απροετοίμαστοι για μια πιθανώς χειρότερη πανδημία στο μέλλον.

Επειδή πιστεύουμε ότι η κοινή διαδικασία και οι προσπάθειες μέχρι σήμερα δεν αποτελούν διεξοδική, αξιόπιστη και διαφανής έρευνα, καλούμε τη διεθνή κοινότητα να δημιουργήσει την
δομή και την διαδικασία που θα το κάνει.

Υπογράφοντες:

Colin D Butler, Honorary Professor, National Centre for Epidemiology and Population Health, Australian National University, Canberra, Australia (ORCID 0000-0002-2942- 5294) 

Bruno Canard, DR CNRS, molecular virologist, Aix Marseille University, France, (ORCID 0000-0003-4924-1991) 

Henri Cap, PhD, zoologist, Museum of Natural History, Toulouse, France 

Y. A. Chan, Postdoctoral Fellow, Broad Institute of MIT & Harvard, Cambridge, USA (ORCID 0000-0002-0731-637X). 

Jean-Michel Claverie, Emeritus Professor of Medicine, virologist, Aix-Marseille University, France, ( ORCID 0000-0003-1424-0315) 

Fabien Colombo, PhD Candidate, Communication and sociology of science, MICA, Université Bordeaux Montaigne, France. 

Virginie Courtier, Evolutionary geneticist, Institut Jacques Monod, CNRS, France (ORCID 0000-0002-9297-9230). 

Francisco A. de Ribera, Industrial Engineer, MBA, MSc(Res), Data scientist, Madrid, Spain (ORCID 0000-0003-4419-636X) 

Etienne Decroly, DR CNRS, molecular virologist, Aix Marseille University, France, (ORCID 0000-0002-6046-024X) 

Rodolphe de Maistre, MSc engineering, MBA, ex auditor IHEDN, France (ORCID 0000- 0002-3433-2420) • Gilles Demaneuf, Engineering (ECP), Data Scientist at BNZ, Auckland, NZ, (ORCID: 0000-0001-7277-9533) (Co-Organizer) 

Richard H. Ebright, Professor of Chemistry and Chemical Biology, Rutgers University, USA 

André Goffinet, MD, PhD, Emeritus Professor, University of Louvain Med Sch, Belgium 

François Graner, biophysicist, Research Director, CNRS and Université de Paris, France, (ORCID 0000-0002-4766-3579) 

José Halloy, Professor of Physics, Biophysics and Sustainability, Université de Paris, France, (ORCID 0000-0003-1555-2484) 

Milton Leitenberg, Senior Research Associate, School of Public Affairs, University of Maryland, USA 

Filippa Lentzos, Senior Lecturer in Science & International Security, King’s College London, United Kingdom (ORCID 0000-0001-6427-4025) 

Rosemary McFarlane, PhD BVSc, Assistant Professor of Public Health, University of Canberra, Australia (ORCID 0000-0001-8859-3776) 

Jamie Metzl, Senior Fellow, Atlantic Council, USA (Co-Organizer) 

Dominique Morello, Biologist, DR CNRS and Museum of Natural History, Toulouse, France 

Nikolai Petrovsky, Professor of Medicine, College of Medicine and Public Health, Flinders University, Australia 

Steven Quay, MD, PhD, Formerly Asst. Professor, Department of Pathology, Stanford University School of Medicine, USA (ORCID 0000-0002-0363-7651) 

Monali C. Rahalkar, Scientist ‘D’, Agharkar Research Institute, Pune, India 

Rossana Segreto, PhD, Department of Microbiology, University of Innsbruck, Austria (ORCID 0000-0002-2566-7042) 

Günter Theißen, Dr. rer. nat., Professor of Genetics, Matthias Schleiden Institute, Friedrich Schiller University Jena, Germany, (ORCID 0000-0003-4854-8692) 

Jacques van Helden, Professor of bioinformatics, Aix-Marseille University, France, (ORCID 0000-0002-8799-8584)





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΑΦΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΕΦ' ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ. ΑΦΟΥ ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΑΙ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΝΥΧΤΕΡΙΔΩΝ ΕΛΑΒΕ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΑΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΟΧΕΤΥΣΕΙ ΑΝΑ ΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟΝ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙ ΕΝΟΣ ΤΕΡΑΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΑΥΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.