Ελεύθεροι αφέθηκαν μέχρι τη δίκη τους και οι τρεις συλληφθέντες που οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί στον εισαγγελέα της Χαλκίδας για το χθεσινό τραγικό δυστύχημα στο Γυμνό της Ερέτριας στην Εύβοια, όπου έχασαν την ζωή τους τρεις εργαζόμενοι από ηλεκτροπληξία.

Ωστόσο, η έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να προσδιοριστούν με σαφήνεια οι πιθανές ευθύνες των τριών κατηγορουμένων.

Για τον εργοδηγό και τον υπεύθυνο μηχανικό του έργου, όπως επίσης και για την επιβλέπουσα τις εργασίες ασκήθηκαν διώξεις για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, βαριές σωματικές βλάβες και για παραβάσεις που έχουν σχέση με την ασφάλεια των εργασιών.

Το πρωί της Παρασκευής, μετά το τρισάγιο που τελέστηκε στην μνήμη των άτυχων ανδρών στο χωριό, πραγματογνώμονας που διορίστηκε από την Εισαγγελία πραγματοποίησε αυτοψία στο σημείο της τραγωδίας, το οποίο βρίσκεται 50 μέτρα μακριά από την πλατεία του χωριού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κλιμάκιο του ΣΕΠΕ βρέθηκε ήδη από χθες στο σημείο, προκειμένου να εξακριβώσει, σε συνεργασία με τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το δυστύχημα και να διερευνήσει κατά πόσο τηρούνταν τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων που προβλέπει η νομοθεσία γι’ αυτού του είδους τις εργασίες.

Τονίζει δε, πως είναι αυτονόητο ότι θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις για τυχόν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Τα θύματα είναι ένας 45χρονος εναερίτης με καταγωγή από την Αλβανία, πατέρας τριών παιδιών, ένας Έλληνας 43χρονος και ένας Έλληνας 55χρονος, επίσης πατέρας τριών παιδιών. Ο τέταρτος εργαζόμενος, που είναι τεχνικός 32 ετών, τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Χαλκίδας και σύμφωνα με τους γιατρούς έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Κεραυνός εν αιθρία στις οικογένειες των νεκρών εργατών που θρηνούν τους ανθρώπους τους.

Σύμφωνα με την  20χρονη κόρη του Άλεξ Μπρούκα, Κέρτα, στο protothema.gr, ο 45χρονος ήταν έμπειρος εναερίτης και μάλιστα αγαπούσε τόσο πολύ τη δουλειά του που σε λίγους μήνες θα ήταν και πτυχιούχος ηλεκτρολόγος: «Ζούμε την απόλυτη τρέλα. Προσπαθούμε να δούμε τι θα κάνουμε με τον πατέρα μας και πως θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο του ταξίδι στην Αλβανία. Την δουλειά αυτή ο πατέρας μου την έκανε πάρα πολλά χρόνια. Μάλιστα φέτος θα τελείωνε και την σχολή του ηλεκτρολόγου. Θα έπαιρνε το πτυχίο του κι έτσι θα σταματούσε να αναβαίνει στις κολόνες. Δυστυχώς άλλοι έκαναν το λάθος, άλλοι δεν ήξεραν την δουλειά και μας πήραν τον πατέρας μας μέσα από τα χέρια».


Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: «Είναι βέβαιο ότι υπήρξαν αμέλειες»

Για αμέλειες που οδήγησαν στο μοιραίο εργατικό δυστύχημα, έκανε λόγο, μιλώντας στο protothema.gr, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης. Όπως τονίζει, προκύπτει ότι οι εργασίες συνεχίστηκαν στο σημείο «χωρίς λόγο» και μετά την επαναφορά του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο το δυστύχημα να προκλήθηκε λόγω της εντατικοποίησης των εργασιών.

«Είναι βέβαιο ότι υπήρξαν αμέλειες στην συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό ακριβώς διερευνάται με επιτροπή που έχει φτάσει ήδη στο σημείο για να διαπιστώσει τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος. Από την πρώτη εκτίμηση και με δεδομένα κάποια απλά πράγματα που είναι στην διάθεση μας μεταξύ 8:00 και 10:18 το πρωί ήταν κομμένη η γραμμή του ρεύματος για να γίνουν οι εργασίες. Αφού τελείωσαν το ρεύμα επανήλθε αλλά είναι βέβαιο πως οι εργασίες συνεχίστηκαν χωρίς λόγο» ανέφερε ο Γ. Αδαμίδης.

«Γύρω στις 14:00 το μεσημέρι που έγινε το κακό, οι τρεις εργάτες ήρθαν σε επαφή με ηλεκτροφόρα δίκτυα, της μέσης τάσης περίπου 20.000 volt. Προφανώς και εργαζόντουσαν υπό τάση και δεν υπήρχε κανένας λόγος να το κάνουν» εξήγησε.

«Δυστυχώς η εντατικοποίηση των εργασιών και η έλλειψη τεχνογνωσίας μπορεί να επιφέρει τέτοια γεγονότα, όμως οι συγκεκριμένοι δεν είχαν έλλειψη τεχνογνωσίας. Πιθανόν να πιέστηκαν από τις προετοιμασίες των εργασιών που θα έκαναν το Σαββατοκύριακο, που θα κοβόταν ξανά το ρεύμα και μάλλον για να τελειώσουν πιο γρήγορα και να βγάλουν περισσότερη δουλειά έκαναν αυτήν την διαδικασία. Έγινε δυστυχώς το μοιραίο, ακούμπησε το καλώδιο που αυτοί τραβούσαν, στο σύρμα της πάνω μέσης τάσης το οποίο πρέπει να κόπηκε γιατί έκανε ταλάντωση και έτσι έγινε ότι έγινε. Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στις τρεις οικογένειες» κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.