Το “Zero Waste” πάρτι στο 10ο νηπιαγωγείο Κομοτηνής είναι μία από τις δράσεις που έκλεψε τις εντυπώσεις στη διαδικτυακή εκδήλωση της «ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ» η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 καθώς τα κομφετί που χρησιμοποιήθηκαν ήταν από πράσινα φύλλα, τα καλαμάκια από… μπαμπού και τα απορρίμματα που άφησε πίσω του μηδενικά!

Για να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα τα μέλη της ομάδας Kookoonari έκαναν εννέα εργαστήρια για τους μικρούς μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία μιας σχολικής κοινότητας με μηδενικά απορρίμματα.

Στην εκδήλωση της «ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ» με τίτλο «Η περιβαλλοντική εκπαίδευση στην ενεργοποίηση και δέσμευση των πολιτών» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου “Zero Waste Strategy: Methods and Implementation in Black Sea Basin” με ακρωνύμιο “ZeroWasteBSB” η επίκουρη καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ίριδα Τσεβρένη μίλησε για την αποξένωση των παιδιών από τον φυσικό κόσμο.

«Φαίνεται τα παιδιά να μην ανήκουν πια στη φύση και να πρέπει να κάνουμε ενέργειες για να έρθουν πιο κοντά σε αυτήν» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τσεβρένη και έκανε λόγο για γενιές με περιβαλλοντική αμνησία!

«Πολλά παιδιά δεν γνωρίζουν βασικά είδη ζώων και φυτών ενώ φοβούνται και να έρθουν σε επαφή μαζί τους» σημείωσε η κ. Τσεβρένη και πρόσθεσε ότι η απομάκρυνση από τη φύση στερεί από τα παιδιά τη δυνατότητα απόκτησης βασικών αντιληπτικών, συναισθηματικών, κινητικών και πνευματικών ικανοτήτων.

Στο πρόγραμμα «Τα σχολεία προστατεύουν το κλίμα» που υλοποιεί από κοινού με την «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» και το ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου, αναφέρθηκε η εκπρόσωπος του κέντρου Χρυσούλα Αθανασίου. Όπως είπε, τα σχολεία είναι τα δημόσια κτίρια με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας στη χώρα ενώ παρουσίασε καλές πρακτικές που εφαρμόζονται με στόχο τη συμμετοχή της σχολικής κοινότητας στη μείωση της σπατάλης ενέργειας, στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος
.
Η εκπαιδευτικός του Bing Bang School Αμαρυλίς Τσιούπρου, μίλησε για την προσπάθεια να μετατραπούν οι μικροί μαθητές σε… πράκτορες για το Περιβάλλον με καθήκον να το υπερασπίζονται και να το προστατεύουν μέσα από συγκεκριμένες δράσεις όπως η ανακύκλωση η κομποστοποίηση και η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

«Στη φύση δεν υπάρχουν διακρίσεις» είπε από την πλευρά της η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της iSea Αναστασία Χαρίτου, η οποία αναφέρθηκε στη βιωσιμότητα, τη βιοποικιλότητα, τα τρόφιμα, τα ξενικά είδη, τα ευάλωτα είδη και τα απορρίμματα, τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται με αντίστοιχα προγράμματα η οργάνωση.

Για τη σημασία της συμπερίληψης μίλησε η Κωνσταντίνα Πάντζιου από την «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» η οποία με αφορμή περιβαλλοντική εθελοντική δράση που έγινε στο πλαίσιο του έργου Bridges εξήγησε πόσο σημαντική είναι η ένταξη ενός ατόμου, που βιώνει τη διάκριση και τον αποκλεισμό, σε μια ομάδα.
«Ντόπια παιδιά μαζί με παιδιά προσφύγων και μεταναστών καθάρισαν μαζί μια παραλία. Μπροστά στον κοινό στόχο έσβησαν τα χαρακτηριστικά που διαχωρίζουν» σημείωσε.

Τέλος ο πρόεδρος του ΔΣ της «ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ» ομ. καθηγητής του ΑΠΘ Αλέκος Γεωργόπουλος μιλώντας για την περιβαλλοντική και την βιωματική εκπαίδευση τόνισε ότι η πρώτη δεν υπάρχει χωρίς τη δεύτερη.

«Το σύνθημα είναι μαθαίνω πράττοντας» σημείωσε ο κ. Γεωργόπουλος και μίλησε για το περίφημο «ρολόι» το οποίο όπως είπε ως σχήμα λειτουργεί με τον εξής τρόπο: Στις 12 συμβαίνει κάτι που δημιουργεί μια εμπειρία. Στις 3 γίνεται αναστοχασμός, στις 6 έχουμε αναπτύξει μια μικρή θεωρία, στις 9 εφαρμόζουμε τη θεωρία με αποτέλεσμα στις 12 να παράγουμε μια νέα εμπειρία.

Υπενθυμίζουμε ότι η εκδήλωση της Δευτέρας ήταν η 4η ημέρα ευαισθητοποίησης (έχουν προηγηθεί άλλες τρεις εκδηλώσεις) στο πλαίσιο του “ZeroWasteBSB”, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Joint Operational Programme Black Sea Basin 2014-2020” και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Γειτονίας (ΕΝΙ-European Neighbourhood Instrument) και από τις συμμετέχουσες χώρες: Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία, Τουρκία και Ουκρανία.

Ο σκοπός του “ZeroWasteBSB” είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το ζήτημα των περιβαλλοντικών προκλήσεων και της καλής διαχείρισης αποβλήτων που συνδέονται με τη ρύπανση ποταμών και θαλασσών στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, προκειμένου να διασφαλιστεί η βελτίωση της ευημερίας των κατοίκων των περιοχών της Μαύρης Θάλασσας. Στο έργο συμμετέχουν 4 χώρες: Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία, Ουκρανία.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.