Έντονη δυσοσμία επικρατούσε χθες το πρωί στη Θεσσαλονίκη προκαλώντας αναστάτωση σε αρκετούς πολίτες.

Το γεγονός κατά τον καθηγητή Κώστα Φυτιάνο στο τμήμα Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης οφείλεται σε ένα συνδυασμό δεδομένων.

Σε συνδυασμό με την κατεύθυνση των ανέμων αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες και τα φύκια που αποσυντίθενται στο Θερμαϊκό Κόλπο παράγοντας στοιχεία που δημιουργούν έντονη δυσοσμία.

«Εδώ και αρκετά χρόνια η πόλη μας έχει θέμα με την δυσοσμία που χειροτερεύει μερικές μέρες κυρίως στο κέντρο και ανάλογα με την πνοή των ανέμων. Κάτοικοι στο Κορδελιό διαμαρτύρονται πως αυτό οφείλεται στα πετρέλαια όμως αν ήταν έτσι θα υπήρχε δυσοσμία καθόλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο μερικές μέρες τον χρόνο. Ουσιαστικά το πρόβλημα δημιουργείται στα αβαθή του Θερμαϊκού μετά την 6η Προβλήτα. Η περιοχή μοιάζει με έναν κινούμενο βούρκο. Εκεί χύνονται ύδατα από το ρέμα του Δενδροποτάμου αλλά και ρυάκια από τα πρώην Βυρσοδεψία. Μπορεί τα βυρσοδεψία να έχουν κλείσει όμως παραμένουν κάποιες συνδέσεις από σπίτια και βιοτεχνίες», εξήγησε ο κ. Φυτιάνος και πρόσθεσε πως «όταν δεν φτάνει το οξυγόνο οι αερόβιες συνθήκες που επικρατούν γίνονται αναερόβιες και αποσυντίθεται τα φύκια. Αυτά βγάζουν υδρόθειο, μεθάνιο και μερκαπτάνες που μυρίζουν έντονα». Το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο όταν έχει υψηλή θερμοκρασία και πνέουν νοτιάδες. «Είναι σίγουρα κάτι το δυσάρεστο και προκαλεί δυσφορία στον κόσμο, όμως δεν είναι τοξικό», τόνισε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι οι υπερήλικοι και τα παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν να κυκλοφορούν όταν υπάρχει τέτοια μυρωδιά. Σε κάθε περίπτωση πρόσθεσε πως είναι κάτι που εξασθενεί σε λίγες μέρες ή ώρες.


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.