Η περίοδος 2020 -2021 ήταν αναμφίβολα μία από τις πιο πιεστικές, κουραστικές και ψυχοφθόρες περιόδους που έχουμε ζήσει στον 21ο αιώνα, μετά την περίοδο 2011 -2013. Το κράτος, οι υπηρεσίες, οι επιχειρήσεις και γενικά οι κοινωνία είχε παραλύσει και είχε μπει σε μία παύση. Κάθε δείγμα οργάνωσης, κινητοποίησης και έκφρασης των πολιτών είχε εξαφανιστεί, αφού όλοι και όλες έπρεπε να μένουμε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας, να δηλώνουμε πότε, που και γιατί βγαίνουμε, έχοντας πάνω μας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Έτσι, λοιπόν, είναι οξύμωρο να λέμε πως ενώ επικρατούσαν αυτές οι συνθήκες στην κοινωνία, οι κάτοικοι του Δήμου Θέρμης, ανέπτυξαν μία δραστήρια Κοινωνία των Πολίτων, συσπειρώνοντας τους εαυτούς τους σε μικρές και μεγάλες ομάδες πρωτοβουλίας πολιτών. Ήδη από το 2020, στο μικρό χωριό της Καρδίας Δήμου Θέρμης οι πολίτες δημιούργησαν μια συλλογικότητα η οποία μέσω παρεμβάσεων κατάφερε να αλλάξει την εικόνα του χωριού της και να βελτιώσει κατά πολύ το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων. Η ομάδα αυτή κατάφερε να ξεκινήσει ακούσια ένα κύμα συμμετοχής και παρεμβάσεων των πολιτών σε διάφορα χωριά του Δήμου Θέρμης, όπως στον Τρίλοφο, στο Πλαγιάρι, στο Νέο Ρύσιο και στην ομώνυμη κωμόπολη της Θέρμης. Οι δράσεις των ομάδων αυτών αφορούν παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους που παρέμεναν χρόνια παραμελημένοι, στην επίλυση ζητημάτων των χωριών που αν και η λύση τους ήταν απλή κανείς δεν ασχολούταν, όπως η φωταγώγηση διασταυρώσεων δρόμων.

Αυτό στο οποίο όμως θα πρέπει να εστιάσουμε είναι στο πως αντιδρά και προσεγγίζει η διοίκηση του Δήμου (θεσμική και γραφειοκρατική) αυτό το πρωτόγνωρο, για τα δεδομένα τόσο του Δήμου Θέρμης όσο και της ευρύτερης περιοχής, φαινόμενο. Σχεδόν σε όλες τις δράσεις συμμετέχουν πρόσωπα αρμόδια για τα ζητήματα τα οποία αποφασίζει να επιλύσει η κάθε ομάδα, προβάλλοντας μάλιστα πως υπάρχει μία αίσθηση συνεργασίας. Ίσως και να υπάρχει και καλώς υπάρχει. Αλλά ένας άνθρωπος που θεωρητικά κατέχει μία θέση όπου μέσω αυτής θα πρέπει να εξυπηρετεί τους συνδημότες του, οι οποίοι τον τοποθέτησαν σε αυτήν την θέση, θα πρέπει το λιγότερο να προβληματίζεται που οι πολίτες παίρνουν το μυστρί, τα τρυπάνια και τα φτυάρια για να διορθώνουν δημόσιους χώρους και όχι απλώς να χαιρετίζει την δράση. Κανένας χειροκροτητής δεν επιβίωσε μπροστά σε ένα πλήθος οπλισμένο με την συνεργασία, την ενότητα και… φτυάρια…

Αυτή η νέα τάση, που εύχομαι να διαρκέσει για αρκετό καιρό θα πρέπει να αποτελέσει για όλους μας, πολίτες και αιρετοί, μία ευκαιρία ανασκόπησης των επιλογών και των αποφάσεων μας, μία ευκαιρία αυτοκριτικής και μία ευκαιρία για ενεργότερη συμμετοχή στα προβλήματα του τόπου μας.

πολίτης δήμου Θέρμης



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.