Εικόνες πύρινης κόλασης μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας. Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισε να αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής από τη μεγάλη πυρκαγιά που καίει στη Βορειανατολική Αττική.

Μετά από μια ολονύχτια μάχη που έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις για να περιορίσουν τη φωτιά, από το ξημέρωμα πετάνε τα εναέρια μέσα.

Πυροσβέστες αποκαμωμένοι, όχι μόνο από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, αλλά και από αυτές των προηγούμενων ημερών, δίνουν έναν ηρωικό αγώνα με τις φλόγες, την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση.
Πηγή: Associated Press

Η εικόνα είναι κάπως πιο βελτιωμένη σε σχέση με το βράδυ, ωστόσο υπάρχουν πολλές εστίες σε μια μεγάλη έκταση που περιλαμβάνει τη Βαρυμπόμπη, τους Θρακομακεδόνες, το Τατόι, τις Αδάμες και το Κρυονέρι.

Ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να περιορίσουν τη φωτιά πριν το μεσημέρι.
Πηγή: Eurokinissi

Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές στη Βαρυμπόμπη και στις Αδάμες, όπου έχουν καεί πολλά σπίτια, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις και μια τεράστια δασική έκταση.

Εάν φύσαγε ισχυρός άνεμος, η φωτιά πού θα είχε φτάσει;





Τη νύχτα εκκενώθηκε τμήμα του Κρυονερίου, με μήνυμα από το 112.

Αυτό ήταν και το μόνο σχέδιο: «Τρέξτε να σωθείτε». Κανένα απολύτως σχέδιο ολοκληρωμένης αντιπυρικής προστασίας από το κράτος και την κυβέρνηση. Καμία απολύτως μέριμνα αν και εδώ και μέρες είχε προαναγγελθεί ένας από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων ετών.

Η αντιπυρική προστασία μπαίνει στο ζύγι του κόστους – οφέλους, η εμπορευματοποίηση της γης στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης λειτουργεί ως προσάναμμα και ο αντιεπιστημονικός διαχωρισμός της πρόληψης από την καταστολή, που έχει θέσει στο περιθώριο τις Δασικές Υπηρεσίες, υπονομεύσει κάθε προσπάθεια προστασίας του δάσους.





Ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, επισκέφθηκε τη Βαρυμπόμπη και τα βρήκε όλα «καλώς καμωμένα» αποδίδοντας την καταστροφή -την πολλοστή για φέτος- στον ακραίο καύσωνα.

Η συνταγή είναι ίδια από όλες τις κυβερνήσεις, πότε φταίνε οι υψηλές θερμοκρασίες, πότε ο ισχυρός άνεμος, πότε η «κλιματική αλλαγή» και πότε τα «ακραία καιρικά φαινόμενα». Κάθε τι που σχετίζεται με την προστασία του λαού θεωρείται κόστος, σε αντίθεση με τα έργα και τις υποδομές που βοηθούν την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Αυτός είναι και ο λόγος που το καλοκαίρι καιγόμαστε και το χειμώνα πνιγόμαστε…


Πηγή: Eurokinissi

Την ώρα που χάθηκαν τεράστιες εκτάσεις δάσους και περιουσίες, ο Κυρ. Μητσοτάκης διαπίστωνε από τη Βαρυμπόμπη ότι οι εκκενώσεις «έγιναν με υποδειγματικό τρόπο» και στάθηκε στο γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής και ότι οι κρίσιμες υποδομές «άντεξαν».

Όμως, οι δεκάδες άνθρωποι που απεγκλωβίστηκαν από τα σημεία της πυρκαγιάς, τα σπίτια που έγιναν στάχτη, οι μεγάλες βιομηχανίες που βρίσκονταν δίπλα από το μέτωπο δείχνουν ότι για ακόμη μια φορά δημιουργήθηκε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για το λαό της Αττικής.
Πηγή: Associated Press

Κλιμάκια του ΚΚΕ βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή των πυρκαγιών και συνεχίζουν να βρίσκονται στα πύρινα μέτωπα, ενώ με παρεμβάσεις του το Κομμουνιστικό Κόμμα απαίτησε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και τη φροντίδα των πληγέντων κατοίκων στις περιοχές, που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται.
Πηγή: Eurokinissi

Η ατμόσφαιρα στην Αττική είναι αποπνικτική. Ο καπνός έχει φτάσει χιλιόμετρα μακριά και η μυρωδιά από τα καμένα είναι έντονη. Αυτό, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, έχει δημιουργήσει μια τοξική κατάσταση, ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες.



Η μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση του Λεκανοπεδίου. Η διακοπή της ηλεκτροδότησης έθεσε εκτός λειτουργίας το αντλιοστάσιο στο ρέμα της Χελιδονούς, με αποτέλεσμα να γίνονται διακοπές στην υδροδότηση. Tελικά, σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, το πρωί της Τετάρτης αποκαταστάθηκε η υδροδότηση.



Ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης δήλωσε πως σύμφωνα με τις ενδείξεις, η φωτιά ξεκίνησε από μετασχηματιστή της ΔΕΗ.
Στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους, σπίτια, περιουσίες, αλλά και οι κυβερνητικές θριαμβολογίες

Περισσότερα από 12.500 στρέμματα έκαψε η πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη (σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις), όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, ενώ τεράστιες είναι οι καταστροφές που έχει υποστεί η περιουσία των κατοίκων της περιοχής, κάνοντας στάχτη τα «σύγχρονα επιχειρησιακά σχέδια» της κυβέρνησης που παρουσιάστηκαν με τυμπανοκρουσίες στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου.

Συγκεκριμένα, 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 18 έχουν μερικές ζημιές, 150 περίπου οχήματα καταστράφηκαν και 27 επιχειρήσεις έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, η δουλειά που έγινε όλη τη νύχτα από τα πεζοπόρα τμήματα έχει βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση, καθώς «από τα τέσσερα μέτωπα που αντιμετωπίσαμε τη νύχτα, το ξημέρωμα μας βρήκε με ένα ενεργό και τα υπόλοιπα σε ύφεση». Πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν διάσπαρτες αναζωπυρώσεις «χωρίς όμως ιδιαίτερα προβλήματα» και εξέφρασε την «ελπίδα» ότι «μέσα στη μέρα θα έχουμε τουλάχιστον οριοθέτηση της κατάστασης».

Επίσης, ο Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως το Πυροσβεστικό Σώμα θα ενισχυθεί με δυνάμεις από την Κύπρο και την Σουηδία. Έτσι, 40 Κύπριοι πυροσβέστες με δύο ψεκαστικά αεροσκάφη «air tractor» καθώς και άλλα δύο ίδιου τύπου από τη Σουηδία θα αρχίσουν να επιχειρούν άμεσα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τέσσερα χθεσινά και το ένα νέο μέτωπο φωτιάς, καθώς η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση της Πυροσβεστικής, σε συνδυασμό με τον διαχωρισμό της πρόληψης από την καταστολή, κάνει πρακτικά αδύνατη την ταυτόχρονη διαχείριση πολλών πυρκαγιών.

Τέλος, και σήμερα, όπως άλλωστε και χθες, η κυβέρνηση και ο Ν. Χαρδαλιάς επικαλέστηκαν ως δικαιολογία για τις τεράστιες καταστροφές τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Πηγη: 902




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.