Η καταχώρηση και διασφάλιση στο Κτηματολόγιο των δημοτικών περιουσιακών στοιχείων, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, βαρύνουσας σημασίας για κάθε ΟΤΑ. Η διευκρίνιση μάλιστα των δικαιωμάτων του Δήμου, των ιδιωτών ή του Δημοσίου, είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί χρόνο.

Στην περίπτωση δε του Δήμου Θερμαϊκού, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, καθώς στις 31/12/2022, λήγει η προθεσμία για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών για τις περιοχές της Περαίας και των Ν. Επιβατών.

Και ενώ απομένουν λιγότερο από 2,5 μήνες, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Δημοτική Διοίκηση, ζήτησε να εγκρίνουμε το ποσό των 175.000 ευρώ, για δικαστικές αγωγές, προκειμένου να διευκρινιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε 154 μικρά αγροτεμάχια μέσης έκτασης 50 τ.μ..

Παράδοξο 1ο. Η ομάδα εργασίας για τη διασφάλιση της δημοτικής περιουσίας στο Κτηματολόγιο, με έγγραφο της από το Σεπτέμβριο του 2020 (αρ. πρωτ. 15587, Περαία 2/9/20200), ενημέρωνε τη Δημοτική Αρχή και τις αρμόδιες υπηρεσίες για πολλές εσφαλμένες αρχικές κτηματολογικές εγγραφές σε προσκυρούμενα τμήματα δημοτικής περιουσίας στις κοινότητες Περαίας και Ν.Επιβατών που προσκυρώνονται σε ιδιοκτησίες τρίτων, για εσφαλμένες αρχικές κτηματολογικές εγγραφές για ορισμένα δημοτικά ακίνητα (ρέματα) στην κοινότητα Νέων Επιβατών, για τις ανάγκες καταχώρησης στο Κτηματολόγιο μεταγενέστερων εγγραφών της δημοτικής περιουσίας στις κοινότητες Περαίας, Νέων Επιβατών και Αγίας Τριάδας, καθώς και για την προβλεπόμενη προθεσμία, ενώ τις καλούσε να κάνουν άμεσα τις απαραίτητες ενέργειες.

Γιατί λοιπόν ενώ γνώριζαν από το 2020, αποφάσισαν να κινηθούν τους τελευταίους 2,5 μήνες;

Παράδοξο 2ο. Οι πάντες γνωρίζουν ότι είναι αδύνατο να αποδώσουν οι αγωγές μέσα σε 2,5 μήνες. Για να είμαστε ρεαλιστές, αυτό το διάστημα μόλις και μετά βίας επαρκεί για να συνταχθούν και να υποβληθούν αγωγές για 154 ακίνητα.

Η Δημοτική Αρχή, δεν γνωρίζει αυτό που γνωρίζει ο κόσμος όλος; Γιατί λοιπόν τώρα, στο «παρά πέντε»;

Παράδοξο 3ο. Η Δημοτική Διοίκηση απέφυγε να δώσει επαρκείς διευκρινίσεις για τα ιδιοκτησιακά προβλήματα που παρουσιάζουν τα 154 ακίνητα, ώστε να δικαιολογήσει την ανάγκη άσκησης αγωγών και το αντίτιμο των πολλών χιλιάδων ευρώ που ζήτησε να εγκριθεί. Διότι, η άσκηση αγωγής δεν αποτελεί μονόδρομο, ενώ αποκλείει την πολύ πιο σύντομη εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς.

Παράδοξο 4ο. Το ποσό των 175.000 ευρώ, αν μη τι άλλο, είναι πολύ υψηλό για το αντικείμενο που προβλέπεται.

Παράδοξο 5ο. Η Δημοτική Διοίκηση, επέμεινε μέχρι τέλους να ανατεθεί το συγκεκριμένο έργο, σε συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο. Παρά το γεγονός ότι ο χρόνος πιέζει, αρνήθηκε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, προκειμένου να επιμεριστούν οι αναγκαίες νομικές ενέργειες, σε περισσότερα δικηγορικά γραφεία.

Παράδοξο 6ο. Ακροθιγώς, από τη συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έγινε αντιληπτό, ότι, μάλλον, τα συγκεκριμένα ακίνητα ανήκουν στο Δήμο Θερμαϊκού, ως απαλλοτριωτέα, λόγω της πράξης εφαρμογής – τακτοποίησης. Εάν είναι έτσι, ο εκάστοτε δημότης που τμήμα της ιδιοκτησίας του προσκυρώνεται στη δημοτική περιουσία ή προορίζεται για τη δημιουργία κοινωφελών χώρων, θα πρέπει αφού αποζημιωθεί να προβεί σε πράξη μεταβίβασης προς το Δήμο. Εάν όμως δεν έχει αποζημιωθεί, τότε η άσκηση αγωγής από το Δήμο σε βάρος του, δεν θα ευδοκιμήσει. Η Διοίκηση του Δήμου, πριν επιλέξει δικηγορικό γραφείο και καθορίσει το ύψος του τιμήματος, δεν ζήτησε να ενημερωθεί για την αποτελεσματικότητα ή μη των αγωγών;

Έχοντας αυτά ως δεδομένα, εμείς αρνηθήκαμε να εγκρίνουμε τη συγκεκριμένη δαπάνη, σε συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο.

Η Δημοτική Διοίκηση Θερμαϊκού, μπορεί να αποφεύγει σχεδόν συστηματικά να δίνει στοιχεία για τις επιλογές της στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οφείλει όμως να δώσει εξηγήσεις στους πολίτες.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.