Συνάντηση με τους εκπροσώπους φορέων καθώς και με κατοίκους των κοινοτήτων Τριλόφου και Πλαγιαρίου πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης 12 Οκτωβρίου ο δήμαρχος Θέρμης. Ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το έργο κατασκευής της γέφυρας στην οδό Περικλέους που συνδέει τις δύο κοινότητες και η οποία παραμένει κλειστή από τις 21 Μαΐου 2020 όταν σημειώθηκε καθίζηση εξ αιτίας ισχυρής νεροποντής.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος η διοίκηση του δήμου προχώρησε σε άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή της γέφυρας, ενέργεια η οποία, όπως είπε, κρίθηκε επιβεβλημένη μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία απορρίφθηκε το σχέδιο σύμβασης ανάθεσης του έργου στον προσωρινό ανάδοχο ο οποίος είχε επιλεγεί μέσα από την κατ΄ επείγουσα διαδικασία της διαπραγμάτευσης. «Οι διαδικασίες για τη διενέργεια του διαγωνισμού έτρεξαν ταχύτατα, λίγες μόνο μέρες μετά την κοινοποίηση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο διαγωνισμός βγήκε στον ‘αέρα’ την Τρίτη 11 Οκτωβρίου και ως καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προσφορών από τους υποψήφιους αναδόχους ορίστηκε η 31η Οκτωβρίου».

Ο δήμαρχος Θέρμης τόνισε ότι επί δύο και πλέον χρόνια η διοίκηση του δήμου επιδόθηκε σε έναν μαραθώνιο ενεργειών και πρωτοβουλιών προκειμένου να γίνει το ταχύτερο δυνατό η αποκατάσταση του δρόμου. «Μέσα σε μία διετία καταφέραμε, ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο, αλλά και απρόβλεπτες καταστάσεις όπως η πανδημία καθώς και η εκτίναξη του κόστους όλων των υλικών που αφορούν τα δημόσια έργα, να έχουμε ανάδοχο του έργου, έτοιμο να το ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι του 2022, με χρόνο ολοκλήρωσης τους δώδεκα μήνες.
Το σχέδιο σύμβασης με τον ανάδοχο υπογράφηκε στο τέλος Μαΐου του 2022 και στις 17 Ιουνίου εστάλη προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο σχεδόν τρεις μήνες μετά, με την πράξη 715/2022 (21/9/2022) του Ε’ Κλιμακίου, απέρριψε το σχέδιο σύμβασης. Ο λόγος ήταν, σύμφωνα με την απόφαση, ότι η κατασκευή της γέφυρας υπερέβαινε τον αναγκαίο στόχο της αποκατάστασης του δρόμου, και ότι ουσιαστικά επρόκειτο για ένα καινούργιο έργο και γι’ αυτό θα έπρεπε να γίνει με ανοιχτό διαγωνισμό και όχι με την κατ’ επείγουσα διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους υποψήφιους αναδόχους».

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως πρόκειται για μια κακή εξέλιξη, τονίζοντας ότι «κατά τη γνώμη μας η κρίση αυτή του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι εσφαλμένη». Παρουσιάζοντας τους λόγους για τους οποίους το έργο έπρεπε να γίνει με την κατεπείγουσα διαδικασία της διαπραγμάτευσης ο δήμαρχος Θέρμης εξήγησε ότι:

1. Η περιοχή όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το έργο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας μετά την καθίζηση που σημειώθηκε στο κατώτερο σημείο της οδού Περικλέους και τον αποκλεισμό του δρόμου. Το καθεστώς αυτό της “κατάστασης έκτακτης ανάγκης” εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς το σκοπό, δηλαδή την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών (μελέτες, προμήθειες, επιλογή αναδόχου, εργασίες), στον ταχύτερο δυνατό χρόνο.

2. Σε όλο το χρονικό διάστημα που ακολούθησε μετά την καθίζηση του δρόμου τον Μάιο του 2020, ο δήμος συνέπτυξε όλες τις διαδικασίες, όπου είχε τη δυνατότητα, περιορίζοντας τους χρόνους μελετών, αλλά και των λοιπών διαδικασιών (λήψη αποφάσεων, εγκρίσεων κ.λπ.) στο ελάχιστο.

3. Η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του δρόμου με την κατασκευή της γέφυρας θα επιτρέψει στους κατοίκους του Τριλόφου και του Πλαγιαρίου να μετακινηθούν από τον έναν οικισμό στον άλλον, χωρίς την περιπορεία μέσω των αγροτικών οδών που μερίμνησε και ασφαλτόστρωσε ο δήμος Θέρμης. Οι δύο οικισμοί οι οποίοι ανήκουν στην ίδια δημοτική ενότητα (Μίκρας) έχουν σημαντικούς δεσμούς μεταξύ τους (επαγγελματικούς, οικογενειακούς, κοινωνικούς) και εκτελούν μεγάλο αριθμό ημερήσιων μετακινήσεων. Επιπλέον, στον Τρίλοφο λειτουργεί το δημοτικό κατάστημα της Δ.Ε. Μίκρας, ενώ στο Πλαγιάρι λειτουργεί το ΚΕΠ Μίκρας του δήμου Θέρμης, δύο δημοτικές υπηρεσίες στις οποίες προσέρχεται μεγάλος αριθμός δημοτών. Τέλος, στον Τρίλοφο λειτουργούν το γυμνάσιο και το λύκειο Μίκρας στα οποία φοιτούν όλοι οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το Πλαγιάρι. Επίσης ο δρόμος αυτός εξυπηρετεί και πολλούς επαγγελματίες εκτός δήμου Θέρμης οι οποίοι μετακινούνται από και προς την ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας.

4. Για την ανάθεση και ολοκλήρωση του έργου της κατασκευής της γέφυρας συντρέχει κατεπείγουσα περίπτωση και για τον επιπλέον λόγο επειδή τα μέτρα αποκλεισμού της επικίνδυνης οδού Περικλέους παραβιάζονται συνεχώς από οδηγούς δικύκλων αλλά και πεζούς με αποτέλεσμα να υφίσταται συνεχές πρόβλημα οδικής ασφάλειας.

«Για όλους αυτούς τους λόγους ο δήμος έκρινε ότι η κατασκευή της γέφυρας αποτελεί έργο το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί κατεπειγόντως, με όσο το δυνατόν πιο σύντομες διαδικασίες, εντός φυσικά των προβλέψεων της νομοθεσίας την οποία και ακολούθησε» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος. Προσέθεσε δε, ότι «την ίδια γνώμη είχε και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, όπως βεβαίως και οι κάτοικοι των δύο Κοινοτήτων οι οποίοι πιέζουν, με το δίκιο τους, τα έργα αποκατάστασης του δρόμου να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν. Το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε δυστυχώς διαφορετική γνώμη».

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Θέρμης η διοίκηση του δήμου, παρά τις διαφωνίες της, είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί αυτήν την απόφαση μετά την οποία είχε δύο επιλογές: είτε να την εφεσιβάλλει, αναλαμβάνοντας έτσι το ρίσκο να χαθούν άλλοι δύο, τρεις μήνες σε περίπτωση που η έφεση δεν γινόταν αποδεκτή από το Ελεγκτικό Συνέδριο είτε να προχωρήσει στην άμεση δημοπράτηση του έργου. «Επειδή κρίναμε ότι δεν θα έπρεπε να χαθεί πιθανότατα και άλλος χρόνος, σε περίπτωση απόρριψης της έφεσης, και επειδή, στο μεταξύ, έχουν αλλάξει προς το καλύτερο οι συνθήκες, μετά την απόφαση της Πολιτείας να δοθούν αναθεωρήσεις στις τιμές βασικών υλικών που αφορούν την κατασκευή δημοσίων έργων, γεγονός που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον περισσότερων εργολάβων, για τους λόγους αυτούς αποφασίσαμε και προχωρήσαμε αμέσως στη διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου, με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών την 31η Οκτωβρίου».



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.