Επειδή τα στερεότυπα συχνά καταρρίπτονται και τις περισσότερες φορές - όταν συμβεί αυτό - με πάταγο, καλό είναι να έχουμε ανοιχτές αντιλήψεις, όχι μόνο για την γενική (απόλυτη  δεν υπάρχει) αλήθεια αλλά και γιατί μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει ο καθένας από εμάς, μια διαφορετική κατάσταση από αυτή που έχουμε πιθανόν στα κουτάκια του μυαλού μας.
Και όταν έρθουμε αντιμέτωποι με το ζήτημα που ενδεχόμενα αφορά αγαπητά, συγγενικά ή απλά γνωστά μας πρόσωπα καλό θα είναι να είμαστε οπλισμένοι με γνώση, κατανόηση, αποδοχή και φυσικά στήριξη της διαφορετικότητας (που μπορεί να είναι φυσικότητα).

Εδώ σχετικά με την έμφυλη ταυτότητα ας δούμε όσα αναφέρονται στην wikipedia για το θέμα:
Ταυτότητα φύλου, έμφυλη ταυτότητα ή ταυτότητα γένους[1] είναι η αντίληψη ενός ανθρώπου για το φύλο (βιολογικό ή ψυχολογικό) του.[2] Σε όλες τις κοινωνίες υπάρχει μία φόρμα φύλων που αποτελεί βάση για τη διαμόρφωση της κοινωνικής ταυτότητας ενός ατόμου όσον αφορά στην αλληλεπίδρασή του με τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας.[3]

Στις περισσότερες κοινωνίες, ο βασικός διαχωρισμός των έμφυλων συμπεριφορών διακρίνεται στους άνδρες και στις γυναίκες,[4] ένα δίπολο φύλων, το οποίο και ακολουθούν οι περισσότεροι, το οποίο επιβάλλει συμμόρφωση στις αντιλήψεις της αρρενωπότητας ή της θηλυκότητας σε όλες τις μορφές του φύλου: βιολογικό φύλο, ψυχολογικό φύλο, ταυτότητα φύλου και έκφραση φύλου.[5]

Σε όλες τις κοινωνίες, υπάρχουν άτομα που δεν ταυτίζονται με όλα τα χαρακτηριστικά του φύλου που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση, ορισμένα εκ τον οποίων είναι τρανς ή άτομα με ασαφή ταυτότητα φύλου. Κάποιες κοινωνίες έχουν κατηγορίες τρίτου φύλου. Ο πυρήνας της ταυτότητας του φύλου διαμορφώνεται στην ηλικία των τριών.[6][7] Μετά τα τρία, είναι τρομερά δύσκολο να αλλάξεις και οι προσπάθειες επαναπροσδιορισμού μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία φύλου. Αμφότεροι βιολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες φέρονται να επηρεάζουν τη μορφολογία του φύλου.
Και ας κάνουμε φόκους σε έναν θρύλο του μπάσκετ, τον παλαίμαχο γκαρντ των Λος Άντζελες Λέικερς, τον τεράστιο Μάτζικ Τζόνσον που αντιμετώπισε μια πρωτόγνωρη κατάσταση με την σεξουαλική ταυτότητα του γιου του και ας δούμε πως μιλά γι'αυτό:
 
“Στην αρχή ήμουν σαν όλους τους πατεράδες. Ήθελα να τον βάλω να παίξει ποδόσφαιρο. Μετά, από μικρή ηλικία του άρεσε να ντύνεται με γυναικεία ρούχα. Αν έμπαινα στο δωμάτιο, προσπαθούσε να τα κρύψει. Όσο μεγάλωνε το έβλεπα συχνότερα, όμως ποτέ δεν μου είπε τίποτα. Κάποια στιγμή βρήκε το θάρρος και μου το είπε. Με έκανε να αλλάξω. Δεν έπρεπε να αλλάξει αυτός, αλλά εγώ. Του είπα ότι δεν με ένοιαζε αν ήταν γκέι. Το δέχομαι, τον αγαπάω και τον υποστηρίζω”, ανέφερε.

“Όταν το ανακοίνωσε δημοσίως, έλαβε μηνύματα από πολύ κόσμο παγκοσμίως που πήρε μεγάλη δύναμη από όλο αυτό. Είδα πόσο επηρεάστηκαν γονείς και παιδιά. Τώρα είμαστε οι καλύτεροι φίλοι. Του είπα ότι είμαι περήφανος και του ζήτησα να ζήσει τη ζωή του όπως ακριβώς θέλει. Δάκρυσε με όσα του είπα γιατί είχε ανάγκη να τα ακούσει αυτά τα λόγια. Πολλοί φίλοι του δεν είχαν την ίδια υποστήριξη. Πρέπει να αγαπάμε τα παιδιά μας, ό,τι και αν αποφασίσουν να κάνουν”, υποστήριξε.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.