Ο προϋπολογισμός που παρουσίασε η Δημοτική Διοίκηση Θερμαϊκού για το 2023 στην Οικονομική Επιτροπή, αναδεικνύει σε όλο της το μεγαλείο, την παταγώδη αποτυχία της τετραετούς θητείας της.

Όντας ο προϋπολογισμός της τελευταίας προεκλογικής χρονιάς, είναι αδιάψευστος μάρτυρας των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής. Και ταυτόχρονα αποκαλυπτικός της συστηματικής εξαπάτησης των πολιτών με «κάλπικες» υποσχέσεις.

Μπορεί ο σημερινός Δήμαρχος Θερμαϊκού, να δεσμεύτηκε για μια σειρά από κρίσιμα έργα, όπως η υδροδότηση από το δίκτυο της ΕΥΑΘ, η απομάκρυνση του οικισμού των Ρομά, η κατασκευή νέων Κοιμητηρίων στην Περαία, η δημιουργία θεματικού πάρκου στην Επανομή και ενυδρείου στη Ν. Μηχανιώνα, η έξοδος από τον ΣΥΠΠΑΖΑΘ, η ανάδειξη του Δήμου Θερμαϊκού σε…Ριβιέρα της Β. Ελλάδας, κανένα όμως δεν υπήρχε στους προϋπολογισμούς των προηγούμενων χρόνων και δεν περιγράφεται στον προϋπολογισμό του 2023.

Πέραν του ότι ο φετινός Π/Υ, δεν περιλαμβάνει μια σειρά έργων που υπήρχαν στους προηγούμενους. Όχι επειδή ολοκληρώθηκαν, αλλά επειδή τα κονδύλια που είχε δεσμεύσει η δική μας Διοίκηση από συγκεκριμένα χρηματοδοτικά προγράμματα, εξαιτίας των τραγικών καθυστερήσεων των σημερινών Διοικούντων, δεν απορροφήθηκαν και τα έργα απεντάχθηκαν ενώ άλλα βρίσκονται στο "κόκκινο".

Είναι ένας πλασματικός προϋπολογισμός, χωρίς αναπτυξιακή πυξίδα.

Οι πομπώδεις εξαγγελίες του κυρίου Δημάρχου, για μείωση των δημοτικών τελών κατά 24% στο σύνολο της τετραετίας έμειναν κενές περιεχομένου. Η μείωση δεν ξεπέρασε το 12%. Παρόλο που τα έσοδα του Δήμου αυξήθηκαν κατά 4,2 εκ. ευρώ και οι κρατικές επιχορηγήσεις έως και 2εκ. ευρώ.

Ως προς τα έσοδα, από τα στοιχεία του προϋπολογισμού προκύπτει ότι δεν γίνεται καμιά προσπάθεια για την αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων, ενώ αγγίζει τα όρια του εξωφρενικού, η ανεξήγητη …χαλαρότητα των Διοικούντων, στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει στη διάθεση της η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως π.χ. το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης».

Την ίδια ώρα, οι δαπάνες και τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Οι αλόγιστες σπατάλες, στις οποίες επιδίδεται η Διοίκηση, αποτυπώνονται με σαφήνεια στους προϋπολογισμούς της τελευταίας τετραετίας, αποδεικνύοντας το μέγεθος της κακοδιαχείρισης.

Οι διαγωνισμοί για την εξασφάλιση διάφορων υπηρεσιών με «φουσκωμένα» τιμολόγια, με μία μόνο προσφορά και μηδενικές εκπτώσεις, είναι στην… ημερήσια διάταξη.

Όταν σε άλλους Δήμους κηρύσσονται άγονοι και επαναλαμβάνονται, για να εξασφαλιστούν περισσότερες προσφορές και υψηλότερες εκπτώσεις, στο Δήμο Θερμαϊκού, εγκρίνονται και επικυρώνονται.

Οι επιλογές του Δημάρχου για πλήρη ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, η παραχώρηση της διαχείρισης των ογκωδών, ακόμη και του πρασσίνου και των κλαδεμάτων αλλά και του ηλεκτροφωτισμού, σε ιδιώτες, έχουν γίνει θηλειά που «πνίγει» το Δήμο.

Τα υπέρογκα ποσά που διαθέτει για αυτό το σκοπό (άνω των 12 εκ. ευρώ), απομυζούν τη ρευστότητα των δημοτικών ταμείων και περιορίζουν δραστικά τα περιθώρια ανάληψης πρωτοβουλιών από την επόμενη Διοίκηση για τον προγραμματισμό έργων και υποδομών που έχει ανάγκη ο τόπος.

Εξάλλου, η λήξη των «φαραωνικών» συμβάσεων με τους ιδιώτες, θα φέρει ξανά στην επιφάνεια τα προβλήματα, αφού δεν έγινε καμιά ενέργεια για την ενίσχυση και την αναβάθμιση του δημοτικού στόλου στην καθαριότητα, κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας.

Η …διάλυση στην οποία επιδίδεται η παρούσα Δημοτική Αρχή, δεν άφησε όρθιες ούτε τις Κοινωνικές Υπηρεσίες. Ο τελευταίος αυτός πρόχειρος και άνευρος προϋπολογισμός, παρουσιάζει με τον πλέον σαφή τρόπο την πλήρη απαξίωση του οργανωμένου δικτύου Κοινωνικής Πολιτικής (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Συσσίτιο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Ιατρείο, ΚΕΠ Υγείας, Κοινωνικό Φροντιστήριο, ΚΔΑΠ) που της «προικοδοτήσαμε».

Σήμερα, τα ΚΔΑΠ όπως και αρκετές από τις υπόλοιπες δομές υπολειτουργούν.

Ο προϋπολογισμός του 2023, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της κακοδιαχείρισης της σημερινής Δημοτικής Διοίκησης και των ανεκπλήρωτων δεσμεύσεων της.
Είναι η απόδειξη για να κάνουν οι πολίτες το δικό τους «ταμείο».




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.