Ο κύριος Δήμαρχος Θερμαϊκού, έχει επιλέξει να διοικεί και να αντιμετωπίζει το Δήμο ως προσωπικό του φέουδο. Το έχουμε καταγγείλει πολλές φορές. Αδιαφορώντας με περισσή αλαζονεία για τους κανόνες λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δυστυχώς όμως γι’ αυτόν δεν μπορεί ούτε να κρυφτεί, ούτε να επικαλεστεί φανταστικές δικαιολογίες, γιατί οι κανόνες λειτουργίας υπάρχουν. Τους ορίζει «το ευαγγέλιο» της Αυτοδιοίκησης, ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων. Και φυσικά όλοι οι εκλεγμένοι της Αυτοδιοίκησης πρέπει να τους εφαρμόζουν πιστά.

Όπως στην περίπτωση των ετήσιων απολογισμών των Δημοτικών Διοικήσεων, για τα πεπραγμένα τους σχετικά με τη χρονιά που πέρασε.

Είμαστε στο δεύτερο μήνα του 2023 και οι ΟΤΑ, έχουν υλοποιήσει την υποχρέωση τους να οργανώσουν ειδικές δημόσιες συνεδριάσεις για να παρουσιάσουν τον απολογισμό τους της προηγούμενης χρονιάς.

Την περασμένη Δευτέρα κατά τον ίδιο τρόπο, παρουσιάστηκε ο απολογισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2022. Σε μια συνεδρίαση όπου έγινε συνολική παρουσίαση, αλλά και θεματικά ανά αντιπεριφέρεια, ενώ όλες οι υπηρεσίες της ΠΚΜ συνέταξαν απολογισμούς πεπραγμένων, στη διάθεση οποιουδήποτε τους αναζητήσει.

Τήρησαν και σεβάστηκαν το …γράμμα του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων , που στην περίπτωση των Δήμων άνω των 50.000 κατοίκων, όπως ο Δήμος Θερμαϊκού, προβλέπει η ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να πραγματοποιείται μέχρι την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Ο Ιανουάριος όμως παρήλθε και ο κύριος Δήμαρχος Θερμαϊκού, είναι για άλλη μια φορά καθυστερημένος και πίσω από τα γεγονότα.

Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τo στυλ "κάνε πως δεν καταλαβαίνεις" που σταθερά έχει υιοθετήσει ;

Άγνοια; Αποκλείεται, Παράβλεψη, Αδιαφορία, Αλαζονεία;

Φόβος επειδή υποχρεούται να εκτεθεί απέναντι στους συλλογικούς φορείς και τους πολίτες ; Πολύ πιθανόν. Μήπως η διαφάνεια και οι ανοιχτές διαδικασίες δημιουργούν πρόβλημα;

Φόβος γιατί δεν έχει να παρουσιάσει τίποτα το ουσιαστικό για το 2022, εκτός από κακοδιαχείριση και σπατάλες; Το πιθανότερο.

Φόβο για την κριτική που θα δεχτεί εξαιτίας της απραξίας του; Το πιθανότερο.

Είτε το θέλει όμως είτε όχι είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε απολογισμό για το 2022, να τον ανακοινώσει «πριν από δεκαπέντε (15), τουλάχιστον, ημέρες με κάθε πρόσφορο μέσο» και να καλέσει τους θεσμοθετημένους συλλογικούς φορείς της πόλεως, όπως, επιστημονικούς, εμπορικούς, συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς, «για την ευρύτερη, δυνατή, εκπροσώπηση των κατοίκων».

Αν δεν το κάνετε εσείς κύριε Δήμαρχε ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων προβλέπει ότι μπορούν «οι δημοτικές παρατάξεις ή οι δημοτικοί σύμβουλοι να προκαλέσουν τη συνεδρίαση αυτή».

Αν τυχόν το είχατε ξεχάσει…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. μαυροματη κοφτο επιτέλους. χρησιμοποιεις τον ¨Ακτιβιστη¨ σαν φέουδο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.