Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επισκέφθηκε την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα προειδοποίησε ότι το κράτος δικαίου στη χώρα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές απειλές.

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE) δήλωσε ότι η ανησυχητική αυτή εξέλιξη οφείλεται στην κακή ενημέρωση από τα μέσα ενημέρωσης, στις απειλές κατά των δημοσιογράφων και στις σοβαρές ελλείψεις στον τομέα της δικαιοσύνης.

Η επίσκεψη κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και η ασφάλεια των δημοσιογράφων, οι μεταναστευτικές πολιτικές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ίση μεταχείριση, η χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού, το κράτος δικαίου και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η πρόεδρος της αντιπροσωπείας Sophie In 'T Veld δήλωσε ότι "αν και η Ελλάδα διαθέτει ένα σταθερό θεσμικό και νομικό πλαίσιο, μια ζωντανή κοινωνία των πολιτών και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, η αντιπροσωπεία διαπιστώνει ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές απειλές για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα"


Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα "υπό μεγάλη πίεση"

"Οι έλεγχοι και οι ισορροπίες, που είναι απαραίτητες για μια ισχυρή δημοκρατία, δέχονται ισχυρές πιέσεις. Ο έλεγχος από ειδικούς φορείς και από τον ελεύθερο Τύπο έχει αποδυναμωθεί και η δικαιοσύνη είναι εξαιρετικά αργή και αναποτελεσματική, οδηγώντας σε μια κουλτούρα ατιμωρησίας. Η διαφθορά διαβρώνει τις δημόσιες υπηρεσίες και τα δημόσια αγαθά. Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών δέχονται τεράστιες πιέσεις", δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Η Grecian Delight υποστηρίζει την Ελλάδα

Αναφέρθηκε επίσης στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, όπου "δεν υπάρχει ορατή πρόοδος στην αστυνομική έρευνα. Όχι μόνο δεν αποδίδεται δικαιοσύνη στην οικογένειά του, αλλά στέλνει και το μήνυμα ότι η ασφάλεια των δημοσιογράφων δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση"

Επιπλέον, τόνισε, πολλοί δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν σωματικές απειλές, λεκτικές επιθέσεις, μεταξύ άλλων από υψηλόβαθμους πολιτικούς και υπουργούς, και παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής με λογισμικό κατασκοπείας.

Η Sophie In 'T Veld πρόσθεσε ότι η ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης από "μικρό αριθμό ολιγαρχών" επηρεάζει αρνητικά την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης, με αποτέλεσμα τη δραματική υποδημοσιοποίηση ορισμένων θεμάτων. Στον απόηχο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, μια κοινή δήλωση των ελληνικών δημοσιογραφικών ενώσεων ανέδειξε επίσης αυτό το πρόβλημα.

Η πρόεδρος της LIBE κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα για τη μεταχείριση των μεταναστών και των προσφύγων.

"Η μεταχείριση των μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα και στο εσωτερικό της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών για συστηματικές απωθήσεις, βία, αυθαίρετη κράτηση και κλοπή των αντικειμένων τους, είναι άκρως ανησυχητική. Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στις ΜΚΟ και στους δημοσιογράφους που αναφέρονται στη μετανάστευση πρέπει να αρθούν αμέσως", δήλωσε η ίδια.


πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.