Οι Ενεργοί Πολίτες Βόλου με το πέρας του ολέθρου αισθάνονται την ανάγκη να ενημερώσουν τον κόσμο για τις ευθύνες που υπάρχουν για αυτήν τη μεγάλη καταστροφή. Πάνω από 3000 ζώα παραγωγής έχουν καεί, εκατοντάδες επιχειρήσεις είναι κατεστραμμένες, νεκροί άνθρωποι και δεκάδες τραυματίες, χιλιάδες στρέμματα, βλάστηση και ζώα καμένα, μία σημαντική στρατιωτική βάση της χώρας μας διερρηγμένη και το κυριότερο, μία ολόκληρη πόλη σε απόγνωση και πανωλεθρία.
Τις πταίει;
Από την έναρξη της φωτιάς υπήρχε μία υποτίμηση του φαινομένου, αλλά κυρίως έλλειψη δυνάμεων και υδροφόρων μηχανημάτων της πυροσβεστικής. Στα μέτωπα της φωτιάς πυροσβεστικοί κρουνοί και γεωτρήσεις που είναι σε ευθύνη της ΔΕΥΑΜΒ και του Δήμου Βόλου και θα έπρεπε να ήταν σε λειτουργία ή με εφεδρικές γεννήτριες ήταν νεκρά. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 18-7-2023 είχε ξεσπάσει φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο Σέσκλου και σβήστηκε από 5 οχήματα και 30 πυροσβέστες. Όταν τα πυροσβεστικά χρειάστηκαν επιπλέον νερό διαπίστωσαν ότι σε ολόκληρο χωριό υπήρχαν μόνο δύο κρουνοί. Ο ένας δεν λειτουργούσε και ο άλλος έβγαζε νερό με άμμο (ευθύνη ΔΕΥΑΜΒ-Δήμου Βόλου). Στη Β’ ΒΙΠΕ, μια βιοτεχνική και βιομηχανική περιοχή υπήρχαν ελάχιστοι κρουνοί και από αυτούς λειτουργούσε μόνο ένας. Επιπλέον πολλές επιχειρήσεις προσπάθησαν μόνες τους να σβήσουν τη φωτιά με αποθηκευμένο νερό, αλλά όταν τελείωσε είδαν ότι και το νερό του δικτύου είχε διακοπεί.
Ο Δήμος Βόλου και η Δημοτική Αρχή Βόλου προκήρυξαν διαγωνισμό για την αντιπυρική προστασία στις 8 Ιουνίου 2023 όταν η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου! Το έργο προέβλεπε καθαρισμούς ξερόχορτων και οδοποιία στις περιοχές Αισωνίας, Σέσκλου, Διμηνίου, Μικροθηβών, Νέας Ιωνίας και Αγχιάλου. Δηλαδή στις περιοχές που κάηκαν ουδέποτε έγιναν έργα αντιπυρικής προστασίας από τον Δήμο Βόλου. Ήξεραν όμως για τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια να προκηρύξουν διαγωνισμό στις 23 Μαΐου, δηλαδή 7 μήνες πριν τα Χριστούγεννα. Τα λαμπάκια κόστισαν 332.000 ευρώ και η αντιπυρική προστασία μόλις 200.000! Ήξερε επίσης ο Δήμαρχός μας, καλός γνώστης του ελαφρού χιούμορ και έχων πολύ θράσος, να κάνει και να λέει τα εύκολα. Να φωνάζει καιγόμαστε μπροστά στις κάμερες (όπως φωνάζει ο κλέφτης…), να μοιράζει νεράκια, να κάνει τον τροχονόμο προκαλώντας σύγχυση στους κανονικούς τροχονόμους και να λέει αστειάκια στο εκθεσιακό κέντρο ευθυμώντας τους πυρόπληκτους. Αυτούς δηλαδή που δεν γνώριζαν ότι για τα δεινά τους ένας από τους υπαίτιους είναι ο Δήμαρχος Βόλου.
Από την άλλη η κ. Κολυνδρίνη σε τηλεοπτική εκπομπή στον ASTRA TV ισχυρίστηκε ότι δεν έχει απολύτως καμία ευθύνη, είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα και είχαν κοπεί τα ξερόχορτα στο διάζωμα και εκατέρωθεν της εθνικής Βόλου-Βελεστίνου. Ψεύδεται! Δημοσιεύουμε φωτογραφίες όπου φαίνεται το αντίθετο ακόμη και σήμερα. Ξερόχορτα που φθάνουν τα δύο μέτρα παντού μέχρι και σήμερα. Επίσης ψευδώς δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει μετρήσεις για διοξίνες. Ισχυρίστηκε ότι χρειάζονται 48 ώρες για να κατακάτσουν. Άλλη μία δοκησισοφία από το μυαλό της για να δικαιολογηθεί. Επίσης, ο κύριος Αγοραστός που βλέπει ρώσους κατασκόπους παντού και δεν σταματά να λαϊκίζει, αν και γνώριζε το πόσο επικίνδυνη είναι η μονάδα των πλαστικών που κάηκε στη Β’ ΒΙΠΕ έστειλε αυτοκίνητο για επιχωμάτωση μόλις την Παρασκευή 28-7-2023, δηλαδή με δύο μέρες καθυστέρηση. Η αντιπεριφερειάρχης Βόλου ισχυρίστηκε ψευδώς ότι έπεσε χώμα από την πρώτη μέρα. Γνώριζαν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία αν ξεσπούσε φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών και δεν έκαναν τίποτε. Δεν αναλογίζονται επίσης ότι καθυστέρησαν να ενημερώσουν τους πολίτες του Βόλου για την έκλυση επικίνδυνων αερίων τις μέρες της φωτιάς.
Το προκλητικό στην ιστορία αυτής της καταστροφής είναι ότι μέχρι και σήμερα η κ. Κολυνδρίνη ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία ευθύνη και κατηγορεί την πυροσβεστική και ο κ. Μπέος περνά από τη μεριά των αγανακτισμένων και διαμαρτυρόμενων, λες και αυτός δεν είναι υπόλογος στον Βολιώτικο λαό. Σε αυτό το ξέπλυμα των ευθυνών μεγάλο ρόλο έπαιξαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πανελλήνιας και τοπικής εμβέλειας, που είτε δεν παρουσίαζαν το μέγεθος της καταστροφής είτε προσπαθούσαν να φιμώσουν διαμαρτυρίες προς υπουργούς όπως έκανε σε ζωντανή εκπομπή του ASTRA TV η δημοσιογράφος Β. Σαμακοβλή.
Τέλος ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της πυροσβεστικής που είχε αρωγό Δήμο και Περιφέρεια ήταν ένα απέραντο αλαλούμ. Είναι αλήθεια ότι μετά το απόγευμα είχαν δημιουργηθεί πολλά μέτωπα και φυσούσαν ισχυροί άνεμοι. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί την ολιγωρία τους στην αρχή της φωτιάς και ειδικά όταν ο άνεμος άλλαξε την πορεία της φωτιάς από κατεύθυνση προς Βόλο σε κατεύθυνση προς Αγχίαλο. Σώθηκε η πόλη μας, αλλά επλήγει το γόητρο της εθνικής άμυνας. Δεν θέλουμε να δημοσιοποιήσουμε ευαίσθητα στοιχεία που αφορούν την προστασία της 111 πτέρυγα μάχης όπως έκανε ο κ. Χαρδαλιάς, αλλά αυτό που φαίνεται είναι ότι όλοι τους ήταν απλά ανίκανοι. Πυρομαχικά εκατομμυρίων ευρώ δεν προστατεύθηκαν και παραδόθηκαν στο θερμικό φορτίο της φωτιάς. Η Ν. Αγχίαλος θα ζήσει τις συνέπειες αυτών των εκρήξεων για πολλά χρόνια ακόμη.
Αξίζουν συγχαρητηρίων οι προσπάθειες των πυροσβεστών μας που με αυτοθυσία προσπαθούσαν να καλύψουν τα κενά της διοίκησης. Πολλά συγχαρητήρια και στις εθελοντικές ομάδες των πολιτών, όπως η ομάδα πυροπροστασίας των Σταγιατών, που αφιερώθηκε με ζήλο στην κατάσβεση της φωτιάς, ενώ τόσο έχει λοιδορηθεί από τον «ερασιτέχνη τροχονόμο της πόλης μας».


Άρα αυτό που είναι αυτονόητο και ζητάμε είναι ένα:
Κύριε Αγοραστέ, κυρία Κολυνδρίνη, κύριε Μπέο, παραιτηθείτε εδώ και τώρα. Αναμένουμε την παραίτηση επίσης του Υπουργού και του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας. Δεν φταίει μόνο ένας διοικητής. Ζητούμε από την Εισαγγελία Βόλου να ελέγξει αν τηρήθηκε το σχέδιο «Ιόλαος 2» και η νομοθεσία για την αντιπυρική προστασία. Η μη τήρηση της νομοθεσίας σε αυτά τα θέματα αποτελεί κακούργημα για τους αιρετούς και υπηρεσιακούς.
Αν δεν υπάρχει αρκετό φιλότιμο για να παραιτηθείτε, ευτυχώς υπάρχουν οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου. Για την ολιγωρία και τη μη λήψη προληπτικών μέτρων στις φωτιές φταίτε μόνο εσείς. Αν ο κόσμος του Βόλου σας ξαναεκλέξει, τότε φταίμε εμείς.


Όσοι τους αντικαταστήσουν θα πρέπει:
• Να πραγματοποιήσουν άμεσες και σε τακτά διαστήματα μετρήσεις σε ζωικό κεφάλαιο, φυτά και έδαφος διοξινών, φουρανίων και βαρέων μετάλλων.
• Αποκατάσταση όλων των επιχειρήσεων μικρών και μεγάλων που επλήγησαν.
• Αντιπλημμυρικά έργα προστασίας πριν τις βροχές του φθινοπώρου.
• Δημιουργία οργανωμένης πολιτικής προστασίας και παλλαϊκής άμυνας για περιπτώσεις καθαρισμών.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.