Σε αναστάτωση είναι ασθενείς και εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Μεταξά καθώς λόγω έλλειψης κονδυλίων αναβάλλονται χημειοθεραπείες ογκολογικών ασθενών.

Όπως αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ του ιστότοπου ethnos.gr, τόσο το Σωματείο των Εργαζομένων του Νοσοκομείου όσο και η ΠΟΕΔΗΝ, σήμερα στο αντικαρκινικό νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ αναβάλλονται χημειοθεραπείες.

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρει ότι έχουν απομείνει 5.000 ευρώ στο νοσοκομείο για φάρμακα και όποιος ασθενής με καρκίνο μεταβεί σήμερα για χημειοθεραπεία που μπορεί να είναι ακριβότερη, αναβάλλεται.

Και προσθέτει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ: «Έχουμε πολλές φορές πει ότι η δημόσια υγεία δεν φτιάχνεται με 5% δημόσιες δαπάνες υγείας. Ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης είναι 7,5%. Όπου υποχωρεί ο δημόσιος τομέας τα κενά καλύπτει ο ιδιωτικός τομέας με τον πολίτη να βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ τα νοσοκομεία σήμερα εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δις ευρώ. Μάλιστα οι εργαζόμενοι διερωτώνται «γίνεται όμως καλή διαχείριση των λιγοστών χρημάτων που λαμβάνουν τα νοσοκομεία; Ασφαλώς και όχι».

Και παραθέτουν το παρακάτω παράδειγμα: «Σταδιακά από τα νοσοκομεία απολύονται 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης και εγκαθίστανται εργολάβοι.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούν οι εργολάβοι στα νοσοκομεία δουλεύουν σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Λαμβάνουν τα μισά χρήματα από όσα δικαιούνται. «Τα νοσοκομεία όμως πληρώνουν στους εργολάβους τα διπλά από ότι θα πλήρωναν εάν παρέμειναν ή προσλάμβαναν συμβασιούχους» σημειώνεται από την ΠΟΕΔΗΝ.

Οι εργαζόμενοι μάλιστα έθεσαν το συγκεκριμένο ζήτημα στον Υπουργό Υγείας και τον Υφυπουργό οικονομικών κ. Πετραλιά. Ήδη ζήτησαν στοιχεία από τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Παράδειγμα το Νοσοκομείο Νίκαιας. Ανέθεσαν σε εργολάβο τη φύλαξη για δύο μήνες με 10 φύλακες. Το ποσό είναι 71.622,40 ευρώ με το ΦΠΑ.

Δηλαδή οι 10 φύλακες κοστίζουν 35.800 ευρώ το μήνα. Δηλαδή ο κάθε εργαζόμενος κοστίζει 3.500 ευρώ μηνιαίως. Εάν το σύστημα προσλάμβανε συμβασιούχους ή επικουρικούς θα στοίχιζαν ακριβώς τα μισά χρήματα (14.500 ευρώ) και οι εργαζόμενοι θα λάμβαναν μεγαλύτερο μισθό από ότι τώρα μέσω του εργολάβου», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.