Δύσκολα θα μάθουμε ποιος τελικά έδωσε την εντολή στον χειριστή του σκαπτικού μηχανήματος να σπάσει το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη, για να προστατευτεί η Λάρισα και η Καρδίτσα, αλλάζοντας την ροή και στέλνοντας τα νερά στην κωμόπολη του Παλαμά.

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει οι εξελίξεις και οι αποκαλύψεις σχετικά με τις πληροφορίες πως στη Θεσσαλία έγιναν «χειρουργικές τομές» σε φράγματα, προκειμένου να μην πλημμυρήσουν πόλεις, όπως η Καρδίτσα και η Λάρισα.

«Μου δόθηκε εντολή να κάνω παρέμβαση», δήλωσε χωματουργός στην τηλεόραση του Alpha, ο οποίος παραδέχθηκε ότι έπειτα από εντολή της περιφέρειας, έσπασε το φράγμα του ποταμού Καλέντζη, λίγο έξω από τον Παλαμά. «Η εντολή μου δόθηκε από εκεί που είμαι μισθωμένος. Εμάς μας καλεί για επιφυλακή η περιφέρεια. Έγινε κάποια ελεγχόμενη τομή…» 

Από την πλευρά τους, οι αρμόδιες αρχές αρνούνται ότι έδωσαν εντολές για σπάσιμο φραγμάτων, με τον περιφερειάρχη Κώστα Νούσια να αρνείται ρητά και κατηγορηματικά ότι έδωσε οποιαδήποτε άδεια για να ανοιχτεί το ανάχωμα, τονίζοντας επίσης ότι δεν γνωρίζει ποιος το έκανε.

Όλα αυτά την ώρα που έχουν πάρει τη νομική οδό οι καταγγελίες ότι το φράγμα του Ενιπέα έσπασε εσκεμμένα, με τριάντα κατοίκους του κατεστραμμένου χωριού της Φαρκαδόνας να καταθέτουν ομαδική μήνυση που στρέφεται κατά όλων των αρμοδίων αρχών, ανάμεσά τους και το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ο δικηγόρος των εναγόντων κατηγόρησε ευθέως την τοπική αυτοδιοίκηση ότι έσπασε το φράγμα του ποταμού προκειμένου να σωθεί η Καρδίτσα από τα ορμητικά νερά, με αποτέλεσμα τα νερά των πλημμυρών να πνίξουν τα γύρω χωριά.


Ο διάλογος του χωματουργού και του περιφερειάρχη με τον δημοσιογράφο


Σε ρεπορτάζ του Alpha, ο χειριστής του μηχανήματος που ήταν μισθωμένος από την περιφέρεια και ήταν σε επιφυλακή δίπλα στο ανάχωμα, απαντά πως πήρε εντολή να σπάσει στο ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη και να αλλάξει τη ροή του νερού.

Δημοσιογράφος:

-«Σας δόθηκε εντολή να κάνετε παρεμβάσεις σε ανάχωμα;»

-«Ναι μου δόθηκε η εντολή να κάνω παρέμβαση.»


Δημοσιογράφος:

-«Από ποιον σας δόθηκε αυτή η εντολή;»

-«Εντάξει, τώρα αυτά είναι, αυτά είναι… Από εκεί που είμαι μισθωμένος.»

Δημοσιογράφος:

-«Από τον κ. Νούσιο δηλαδή; Από την αντιπεριφέρεια;»

-«Ακούστε με. Εμείς πάντοτε μας καλεί, μας επιτάσσει η Περιφέρεια για επιφυλακή. Από εκεί παίρνουμε και τις εντολές μας.»


Δημοσιογράφος:

– Άρα η περιφέρεια σας έδωσε την εντολή, μου λέτε, να ανοίξετε αυτό το ανάχωμα, να σπάσετε αυτό το ανάχωμα;»

-«Εγώ σας είπα τι ακριβώς γίνεται και από πού παίρνουμε τις εντολές μας και από που είμαστε καθοδηγούμενοι…»


Δημοσιογράφος:

«Άρα όντως έγινε άνοιγμα τρύπας σε αυτό το ανάχωμα για να παροχετευτούνε νερά…»

-«Έγινε κάποια ελεγχόμενη τομή…»


Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Νούσιος αρνείται τα πάντα:

– «Ουδέποτε έδωσα εντολή για να ανοιχτεί το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη. Ουδέποτε. Εμένα μου ζήτησαν απλά ένα μηχάνημα. Ανάμεσα στα 30 μηχανήματα που έδωσα εκείνο το βράδυ σε όλα τα χωριά μου ζήτησαν ένα μηχάνημα…»

Δημοσιογράφος:

«Το ανάχωμα ποιος το άνοιξε δηλαδή;»

Κώστας Νούσιος:

«Δε γνωρίζω. Εγώ δεν έδωσα εντολή πάντως. Εγώ ουδέποτε έδωσα εντολή να σπάσει το ανάχωμα στον Κοσκινά…»

Δημοσιογράφος:

-«Και ποιος το έσπασε το ανάχωμα;»

Κώστας Νούσιος:

-«Δεν γνωρίζω»

Δημοσιογράφος:

-«Εγώ γνωρίζω από το ρεπορτάζ που έχω κάνει ότι στο σημείο βρισκόταν μηχάνημα μισθωμένο από εσάς, το οποίο ήταν εκεί καθ’ όλη την διάρκεια του φαινομένου και λίγη ώρα αργότερα το μηχάνημα αυτό- και υπάρχουν φωτογραφίες γι’ αυτό- έκανε τη συγκεκριμένη διατομή. Εσείς λέτε ότι δε δώσατε εντολή»

Αντιπεριφερειάρχης:

-«Με ρωτήσατε αν έδωσα εντολή και σας είπα ότι δεν έδωσα εντολή να κοπεί το ανάχωμα. Εμένα μου ζητήθηκε ένα μηχάνημα για να βοηθήσει την περιοχή»

Δημοσιογράφος:

-«Άρα την εντολή την έδωσε κάποιος άλλος ή αυτοβούλως προχώρησε ο χειριστής του μηχανήματος σ’ αυτή την κίνηση.»

Αντιπεριφερειάρχης:

-«Αυτοβούλως ο χειριστής αποκλείεται. Αυτοβούλως ο χειριστής αποκλείεται». 


Πηγή: www.rosa.gr

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.