του Γιώργου Ροδάκογλου

Τα κριτήρια επιλογής των δημοτών στην προτίμηση δημάρχου στο Δήμο Θερμαϊκού δείχνουν ότι στην πλειοψηφία τους απομακρύνονται πλέον από τις μεθόδους του μικρορουσφετιού και της προσωπικής εξυπηρέτησης και ανεβάζουν τον πήχη πολύ ψηλά αναζητώντας την αποτελεσματικότητα στη διοίκηση του δήμου κάτι που δεν πέτυχαν οι προηγούμενες διοικήσεις. Παρατηρώντας την προεκλογική καμπάνια των επικρατέστερων υποψηφίων δημάρχων της περιοχής, Θοδωρή Τζέκου, Γιάννη Μαυρομάτη, και Γιώργου Τσαμασλή, αυτό που διαπιστώνει κανείς εύκολα είναι ότι στις επερχόμενες εκλογές το φαινόμενο που κερδίζει έδαφος και θα κάνει την έκπληξη ονομάζεται Τζέκος. Πρόκειται για ένα πρόσωπο νέο ηλικιακά περίπου 40 χρόνων, μορφωμένο και πολιτικά άφθαρτο που δεν έχει βαθειά ριζωμένα πολιτικά συμφέροντα, κάτι που τον καθιστά ικανό να αντιληφθεί τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και της περιοχής. Συγκριτικά με τους δυο αντιπάλους του, που ήδη έχουν δοκιμαστεί, ο Τζέκος δεν έχει φθαρεί και δεν αποτελεί κατεστημένο στην κοινωνία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα επιχειρήματα που προτάσσει έχουν λογική συνέπεια και βασίζονται καθαρά στην επεξεργασία των ζητημάτων όπως αυτά προβάλλονται κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά που αξίζει να τονίσουμε είναι η προσωπική του παρουσία σε πολλά θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος, όπως: Αμέα Επιβατών, Ακτιον, Πίκπα, Κάππα, Ατ. Επανομής, Κτηνιατρείο Επανομής, Πολιτιστικό Κέντρο Περαίας, Λιμάνι, Πρανή Μηχανιώνας, καθώς και άλλα. Αυτό δείχνει ότι είναι δραστήριος και ενδιαφέρεται για τα προβλήματα της περιοχής και των κατοίκων. Η δε δράσεις του υποδηλώνουν ότι ξέρει τι θέλει, και έτσι κερδίζει την εμπιστοσύνη του κοινού.

Επιπλέον, η αναφορά στον όρο νέος και μορφωμένος είναι ενδεικτική του γεγονότος ότι ο Τζέκος είναι μια φρέσκια, εκπαιδευμένη προσωπικότητα. Αυτό αναδείχθηκε με επιτυχία και σε άλλους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως στον Απόστολο Τζιτζικώστα ή τη Βούλα Πατουλίδου και σε συνεργάτες που τους περιέβαλλαν. Και αυτοί πέτυχαν, επειδή ακριβώς είναι νέοι και μορφωμένοι ενώ οι πολίτες τους έδωσαν την ευκαιρία να διοικήσουν. Το ερώτημα όμως είναι τι θα γίνει στον Δήμο Θερμαϊκού και κατά πόσο αυτό το κλίμα που επικρατεί θα εκφραστεί ως επιλογή στην κάλπη; Ήδη οι Τσαμασλής και Μαυρομάτης δοκιμάσθηκαν ως δήμαρχοι και προσέφεραν ότι μπορούσαν στον τόπο, με αιχμή του δόρατος το πολυσυζητημένο ζήτημα της καθαριότητας που προβάλλεται και αυτοπροβάλλεται και από τους δυο. Αυτό το θέμα όμως αποτελεί κάτι αυτονόητο, εφόσον όλα τα χρήματα πληρώνονται από τους δημότες και κανένας δήμαρχος δεν δίνει δεκάρα από την τσέπη του. Αντιθέτως στα ζητήματα που προτάσσει ο Τζέκος , οι ευθύνες και των δυο είναι τεράστιες, καθώς δεν έπραξαν το παραμικρό.

Ένα επιπλέον ερώτημα είναι, γιατί όλη αυτή η γενιά των 70άρηδων δεν απομακρύνεται και δεν δίνει τόπο στους νέους; Γιατί επιμένει τόσο; Για ποια εμπειρία μιλούν όταν έδειξαν ήδη με τις επιλογές τους ότι δεν κατάφεραν επί των διοικήσεων τους να αναβαθμίσουν τον Δήμο Θερμαϊκού, συγκριτικά με τους άλλους δήμους τη περιοχής, ενώ αντιθέτως τον οδήγησαν σε οπισθοδρόμηση και στασιμότητα! Αιτία όλων αυτών η έλλειψη γνώσεων η έλλειψη στρατηγικής και η έλλειψη κατάλληλων συνεργατών.
Η δε επιλογή των μικροσυμφερόντων, που ήταν το εργαλείο μιας άλλης πολιτικής γενιάς, φαίνεται πως παρέμεινε στις πολιτικές στρατηγικές ορισμένων, παρόλο που οι τακτικές αυτές είναι αδιάφορες για το σύνολο των κατοίκων της περιοχής.

Αυτό λοιπόν που μένει, είναι να δούμε τι μπορεί να αλλάξει ο Θοδωρής Τζέκος. Για να το διαπιστώσουμε όμως θα πρέπει να επιλεγεί από το κοινό και οι ψηφοφόροι θα πρέπει να του δώσουν την ευκαιρία, κάτι που φαίνεται ότι το κερδίζει με το σπαθί του και με μια καθαρότητα ως προσωπικότητα, η οποία δεν χωράει αμφισβήτηση.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. Το κριτηριο του νεου ανθρωπου δεν αρκει . Μην ξεχναμε οτι ο συγκεκριμένος ήταν και δημοτικος συμβουλος του κ. Μαυροματη . Τι το νέο πρεσβέυει ; Ενω ο Κοσμας Στεφανίδης και η Λαικη Συσπείρωση είναι το διαφορετικό . Πρωτοπόρος αγρότης στους αγωνες , μελος της Ενωσης Γονεών , θα είναι δίπλα στους αγωνες των κατοικων του Δήμου μας... Αυτο είναι το αληθινα διαφορετικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.