Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στο δήμο Θέρμης οι οποίες περιλαμβάνουν πολλά παραδοσιακά έθιμα, μουσική και χορό, και θα πραγματοποιηθούν σε πολλές κοινότητες. Η αυλαία των εκδηλώσεων θα πέσει την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου, στο Φράγμα Θέρμης, με πλούσια σαρακοστιανά εδέσματα και το πέταγμα του χαρταετού. Παράλληλα την ίδια μέρα στα Βασιλικά θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη καρναβαλική παρέλαση με πλήθος αρμάτων, ενώ φέτος για πρώτη φορά διοργανώνονται εκδηλώσεις και σε Περιστερά, Σουρωτή, Τρίλοφο, Πλαγιάρι, Καρδία, Κάτω Σχολάρι και Άγιο Αντώνιο.

Στο Φράγμα

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος εκατοντάδες επισκέπτες απ' όλη τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να κατακλύσουν τους χώρους στο Φράγμα της Θέρμης για το πέταγμα του χαρταετού το οποίο θα συνοδεύεται με άφθονα παραδοσιακά εδέσματα και μουσική. Συγκεκριμένα, σαρακοστιανά εδέσματα θα περιμένουν από τις 11:00 τους επισκέπτες ενώ στις 12:00 ξεκινά λαϊκορεμπέτικο πρόγραμμα με τους μουσικούς του δρόμου «Γιαγκίνηδες – Full band». Θα ακολουθήσει Dj Party μέχρι το κλείσιμο της ημέρας (18.00), ενώ παράλληλα θα βρίσκονται στον χώρο του Φράγματος βανάκια με Street Food για όσους θέλουν μια διαφορετική γευστική εμπειρία.
Θα συμμετέχει και το 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης με δράσεις για παιδιά.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στο Φράγμα της Θέρμης θα παρουσιαστεί και θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της εκδήλωσης για πρώτη φορά η μεγαλύτερη τροχήλατη κατσαρόλα διαμέτρου τριών μέτρων και χωρητικότητας 700 λίτρων! Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου STREET FOODS IN GREECE Λάζαρος Πολυχρονόπουλος σε συνεργασία με γνωστή εταιρεία κατασκευής κινητών καταστημάτων, κατασκεύασαν την μεγαλύτερη τροχήλατη κατσαρόλα. Σε αυτή θα ετοιμαστεί η παραδοσιακή φασολάδα που θα προσφερθεί στον κόσμο.



Κυριακή 17 Μαρτίου

Στα Βασιλικά, στις 11:00 θα γίνει αναβίωση του εθίμου “της καμήλας τα πέταλα” στους δρόμους της κοινότητας με τη συνοδεία οργάνων από τον Λαογραφικό Χορευτικό Σύλλογο Βασιλικών.

Στον
Τρίλοφο, στις 11:00, για πρώτη φορά όλοι οι φορείς της Κοινότητας ενώνουν τις δυνάμεις τους και κάνουν την 1η καρναβαλική παρέλαση με τη συμμετοχή όλων των σχολείων. Ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι και αποκριάτικο ξεφάντωμα.

Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου

Tο πρόγραμμα της Καθαράς Δευτέρας 18 Μαρτίου στις υπόλοιπες Κοινότητες του δήμου Θέρμης είναι:
ΒΑΣΙΛΙΚΑ: Οι εκδηλώσεις οι οποίες ξεκίνησαν από την Τσικνοπέμπτη κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα με παραδοσιακό γάμο και τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, με δεκάδες άρματα και το κάψιμο του καρνάβαλου.
ΣΟΥΡΩΤΗ: 11:00, παραδοσιακό γλέντι και σαρακοστιανά κεράσματα. Συμμετέχουν η Κοινότητα Σουρωτής και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σουρωτής «Η ΠΗΓΗ».
ΠΛΑΓΙΑΡΙ: 11:00, παραδοσιακό γλέντι και σαρακοστιανά κεράσματα στη θέση ΤΟΥΜΠΑ Πλαγιαρίου, με παραδοσιακή φασολάδα, μουσική, χορό και άφθονο κέφι και τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων και του Συλλόγου Ιστορικών Στρατιωτικών Οχημάτων (ΣΙ.Σ.Ο.).
ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ: 11.30, παραδοσιακό γλέντι και σαρακοστιανά κεράσματα στην κεντρική πλατεία Αγίου Αντωνίου με συνοδεία ζωντανής μουσικής. Συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Παναγία Σουμελά Αγίου Αντωνίου», η Κοινότητα Αγίου Αντωνίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Προφήτης Ηλίας», ο ΜΑΣ Ατρόμητος Αγίου Αντωνίου και η Νεολαία Αγίου Αντωνίου.
ΚΑΤΩ ΣΧΟΛΑΡΙ: 11:00, παραδοσιακό γλέντι και σαρακοστιανά κεράσματα στο γήπεδο Κάτω Σχολαρίου, με μουσική, χορό και πολύ κέφι και με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων.
ΚΑΡΔΙΑ:Για πρώτη φορά η Κοινότητα Καρδίας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς οργανώνει τον εορτασμό των Κούλουμων της Καθαράς Δευτέρας. Παραδοσιακό γλέντι και πέταγμα χαρταετών στη θέση «Τσαΐρι» πάνω από το γήπεδο Καρδίας, με παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα, μουσική από dj, χορό και πολύ κέφι.

Τις εκδηλώσεις στηρίζουν διαχρονικά ο ΦΟΔΣΑ, Ο «ΜΑΣΟΥΤΗΣ» και το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την πολύτιμη συνδρομή των εθελοντών Πολιτικής Προστασίας καθώς και των Πολιτιστικών Συλλόγων του δήμου.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.