Σε κλίμα αποφασιστικότητας και με τη μαζική συμμετοχή πλήθους πολιτών που κατέκλυσαν το Δημοτικό Θέατρο Επανομής, πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 28 Ιανουαρίου, η κεντρική ενημερωτική εκδήλωση του Δήμου Θερμαϊκού για το μείζον ζήτημα της σχεδιαζόμενης αμμοληψίας από την περιοχή «Φανάρι».

Παρουσία του συνόλου των Αντιδημάρχων του Δήμου, πολιτικών προσώπων, πολιτευτών, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, η Δημοτική Αρχή, συνεπικουρούμενη από την επιστημονική κοινότητα και τους επαγγελματίες της περιοχής, ανέλυσε τα δεδομένα που καθιστούν τον σχεδιασμό περιβαλλοντικά επισφαλή και θεσμικά διάτρητο. Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Επανομής, κ. Νίκος Τσιούλας, ενώ στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν ο Δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Θεόδωρος Τζέκος, ο Ομότιμος Καθηγητής Παράκτιας Τεχνικής & Ωκεανογραφίας του ΑΠΘ κ. Γιάννης Κρεστενίτης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Επανομής κ. Νίκος Σακκάς και ο Πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Μηχανοτρατών Νέας Μηχανιώνας "Η Αγία Παρασκευή", κ. Κώστας Νταουλτζής. 

Θ. Τζέκος: «Θεσμική παράκαμψη μέσω ΤΕΠΕΜ – Αγνοήθηκε η Τοπική Κοινωνία» 

Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Θεόδωρος Τζέκος, καυτηρίασε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, τονίζοντας πως επιλέχθηκε η οδός της Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΤΕΠΕΜ) αντί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), με προφανή στόχο την παράκαμψη της δημόσιας διαβούλευσης.
«Η ΤΕΠΕΜ δεν περνάει υποχρεωτικά από το στάδιο της διαβούλευσης με τον Δήμο και την Περιφέρεια. Αυτό αποτελεί θεσμικό φάουλ. Αγνοήθηκε ο Δήμος, αγνοήθηκε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, υπογραμμίζοντας πως ενώ το έργο της επέκτασης του 6ου Προβλήτα είναι εθνικής σημασίας, υπάρχουν εναλλακτικές πηγές υλικών που δεν απαιτούν την περιβαλλοντική θυσία της Επανομής. 

Γ. Κρεστενίτης: «Τεράστια ποσότητα, ασαφείς συντεταγμένες»


Τεχνοκρατικά δεδομένα που προκαλούν ανησυχία παρουσίασε ο Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ, κ. Γιάννης Κρεστενίτης. 
Ο κ. Κρεστενίτης επεσήμανε τα εξής κρίσιμα σημεία: 
* Όγκος Υλικών: Απαιτείται η εξόρυξη 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων υλικού. 
* Έκταση Επέμβασης: Η αμμοληψία θα επηρεάσει άμεσα μια θαλάσσια ζώνη 3.000 στρεμμάτων, μήκους περίπου 3 χλμ και πλάτους 1 χλμ. 
* Ασάφεια Χωροθέτησης: Στην εγκριτική απόφαση της ΤΕΠΕΜ απουσιάζουν οι ακριβείς γεωγραφικές συντεταγμένες, δημιουργώντας ένα θολό πεδίο αυθαιρεσίας κατά την εκτέλεση του έργου. 
* Βάθη Εξόρυξης: Η μελέτη προβλέπει εξόρυξη σε βάθη περίπου 20 μέτρων, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές που ορίζουν την ασφαλή αμμοληψία σε βάθη άνω των 50 μέτρων για την αποφυγή διάβρωσης της ακτογραμμής. 

Κ. Νταουλτζής: «Θα νεκρώσει ο βυθός» 

Σημαντική ήταν η παρέμβαση του Κώστα Νταουλτζή, ο οποίος κατέθεσε την εμπειρία 48 ετών στη θάλασσα. Ο κ. Νταουλτζής προειδοποίησε για την ολοκληρωτική καταστροφή του βυθού και του τοπικού οικοσυστήματος, παρόμοια με αυτή που έχει συμβεί σε άλλες περιοχές του Θερμαϊκού κόλπου. 

Συμπεράσματα 

Κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων ήταν η ανάγκη για άμεση νομική και κοινωνική κινητοποίηση. Ο Δήμος Θερμαϊκού δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα που υπονομεύουν το περιβάλλον και την τοπική οικονομία, απαιτώντας την ακύρωση της απόφασης και την ουσιαστική διαβούλευση για την εύρεση εναλλακτικών λύσεων. 

Η μαζική παρουσία των πολιτών της Επανομής έστειλε το μήνυμα ότι η τοπική κοινωνία παραμένει σε εγρήγορση και ενωμένη απέναντι σε κάθε σχεδιασμό που απειλεί τον τόπο.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Next
Αυτό είναι το τελευταίο.
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.