Παλαιότερα, στην δεκαετία του '80, ήταν σπανιότατο το φαινόμενο, στη συνέχεια και μέχρι σήμερα έχει επεκταθεί και καταλάβει όλες πλέον τις παραλίες.
Θυμάμαι πως μου είχε κάνει τρομερά άσχημη εντύπωση, όταν επισκέφτηκα (καλοκαίρι '90) την Κω και κάνοντας τον γύρο του νησιού, για να βρω δωμάτιο,  διαπίστωσα  πως δεν υπήρχε σχεδόν ούτε τετραγωνικό μέτρο παραλίας που να μην είχε καταληφθεί από ξαπλώστρες και ομπρέλες. Ήταν ο μοναδικός λόγος (παρά τις ομορφιές του νησιού) που με έκανε να εγκαταλείψω με το επόμενο πλοίο την γενέτειρα του Ιπποκράτη. Δεν μπορούσα τότε να δεχθώ ότι οι παραλίες αποτελούσαν προϊόν εμπορεύσιμο και ότι αεριτζήδες επιχειρηματίες μπορούν να κερδοσκοπούν εκμεταλλευόμενοι την διάθεση των λουομένων να κάνουν το μπάνιο τους.
Έκτοτε το φαινόμενο πολλαπλασιάστηκε με ραγδαίους ρυθμούς και πλέον είναι σχεδόν ακατόρθωτο να απλώσεις την ψάθα σου σε όποια παραλία επιθυμείς. Το παιχνίδι μεταξύ των δημοτικών αρχόντων και των καλοκαιρινών εργολάβων των παραλιών (βλέπε και beach bars) καλά κρατεί.
Φέτος πλέον ακόμα και στην Αγία Τριάδα, (το ίδιο συμβαίνει σε Περαία και Μπαξέ) είναι αδύνατο να κάνεις το μπανάκι σου χωρίς να πληρώσεις τουλάχιστον ένα 5ευρο.  Εκτός αν πας μεταξύ Άκτιον και ΠΙΚΠΑ, που ακόμα παραμένει ελεύθερη περιοχή.


Δικαίως άρα διαμαρτυρήθηκε, περιγράφοντας την κατάσταση ο Πρόεδρος του Τοπικού της Αγίας Τριάδας κ. Ζευκόπουλος, σε περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο, τονίζοντας πως έχουν καταληφθεί τα πάντα ακόμα και η πλατεία (μάλλον θα εννοεί τον χώρο που βρισκόταν πριν τα περίπτερα). Και το έκανε δεχόμενος πλήθος παραπόνων από επισκέπτες αλλά και κατοίκους του χωριού. Τι το ήθελε; Μαθαίνουμε πως δέχτηκε επίθεση από εξαγριωμένους μαγαζάτορες που έχουν απλώσει τις ξαπλώστρες και τα τραπεζάκια τους έως εκεί που σκάει το κύμα.
Με δεδομένη την αδυναμία της δημοτικής αρχής να ελέγξει την ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί (μετά και την κατάργηση και της δημοτικής αστυνομίας) και πιθανότατα την "απλήρωτη" κατάληψη των πάντων, είναι επόμενο (βάσει και του δαιμόνιου του Έλληνα) να έχει οργιάσει το φαινόμενο.
Αδυνατούμε να σκεφτούμε πως θα μπορέσει να περιοριστεί (ή τουλάχιστον να ελεγχθεί) αφού οι πρώην και νυν δημοτικοί άρχοντες φρόντισαν να δώσουν "γη και ύδωρ" στην "επιχειρηματικότητα" αλλά και οι επόμενοι μάλλον κλείνουν το μάτι στην διαμορφωμένη κατάσταση.

Κάποιος όμως πρέπει να είναι στο πλευρό των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών που επιβάλλεται να έχουν ελεύθερη και ανέξοδη πρόσβαση στις ακτές. ΠΟΙΟΣ;;;


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. Και η μεγάλη πλάκα είναι ότι δεν πληρώνουν στον Δήμο για τον χώρο που καταλαμβάνουν ! Η μήπως δεν είναι έτσι; Απ΄ότι γνωρίζω ο Δήμος έχει να παίρνει γύρω στο 1,3 εκατομ. από δαύτους ! Αλλά είπαμε "το μαγαζί έκλεισε". Καλά μπάνια στους προκομμένους του δημοτικού συμβουλίου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.