Επισημαίνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος *
Εγώ θα σου προσφέρω την σημειολογία του Eurogroup, τον λογαριασμό ας τον κάνει ο Γιάνης! Και αυτό ως «ανθρώπινη αντίδραση»: δεν μπορείς εσύ κύριε Βαρουφάκη να κάνεις σημειολογία και εγώ να τρέχω μετά να κάνω τον λογαριασμό του πλαισίου αναμόρφωσης του ελληνικού προγράμματος! Και αυτό επειδή δέχθηκες πως πρόγραμμα υπάρχει και αυτό είναι η βάση των διαπραγματεύσεων. Άρα, η ευθύνη του λογαριασμού περνά αποκλειστικά σε εσένα και σε εμένα η σημειολογία του δράματος.

Τι είναι το Eurogroup; Μια έκθεση εθνικών και υπερεθνικών οικονομικών εργαλείων και μηχανών που λειτουργούν ως εμπορεύματα. Όποιος έρχεται σε επαφή με αυτά τα οικονομιστικά εμπορεύματα εντός του Eurogroup-Bureaucratic Habitus, χάνει κάθε επαφή με την χρηστική τους αξία, για να καταλήξουν αυτά σε απλά συνδηλωτικά σημεία με μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση. Ουάου, λοιπόν, το Eurogroup!

Οι στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεις του Eurogroup αποτελούν μια ωδή στο πρόγραμμα διάσωσης, στη χαρά της κατανάλωσης - και όχι δυστυχώς της παραγωγής - όπως αυτή ορίζεται περιοριστικά δια του τρέχοντος ατομικού μηχανισμού.

Πρόσεξε, τα εμπορεύματα του Eurogroup εκθέτουν την ελληνική εθνική οικονομία για να εκτεθούν με τη σειρά τους και αυτά, όχι στην όποια κριτική για απόρριψη, αλλά στη βιτρίνα της κοινής γνώμης προς πώληση! Οι αποφάσεις του Eurogroup είναι ad hoc σύνθετα οικονομικά προϊόντα προς πώληση. To ελληνικό κοινοβούλιο αγοράζει τα προϊόντα του Eurogroup, όπως του τα πλασάρει η ελληνική κυβέρνηση.

Την χρηστική αξία αυτών θα ανακαλύψει στην πράξη - αν ασφαλώς έχει κουράγιο και γνώσεις ο επιτήδειος, πονηρεμένος, τελικός καταναλωτής: ο ανήσυχος και ιδιαίτερα επιμελής έλληνας πολίτης. Λίγοι δηλαδή, καταθλιπτικά λίγοι! Οι υπόλοιποι θα μείνουν στα ουάου, ή στην μοιρολατρία και στις κατάρες, μπορεί και σε κάποια συλλαλητήρια για να δείξουμε αποτυπωμένα πάνω σε πλακάτ στην κυρία Μέρκελ αυτά που δυστυχώς υπολειτουργούν σήμερα στον τόπο μας! Η σχέση κοινωνικού κόστους/αξίας χρήσης για παραγωγή είναι η σχέση που θα έπρεπε να απασχολεί τον έλληνα που βρίσκεται μπροστά στη νέα Έκθεση-Εμπορευμάτων του Eurogroup, προς ελληνική κατανάλωση!

Πάντως ρόλος του Eurogroup είναι να μας προσφέρει πάντα μια κάποια ικανοποίηση! Όχι ακριβώς σε εμάς τους πολίτες, αλλά στην εκάστοτε κυβέρνηση και στα εξαρτημένα από αυτήν ΜΜΕ. Η ικανοποίηση της κυβέρνησής μας αποτελεί ωστόσο και μια κάποια ανακούφιση για όλους εμάς του πολίτες. Γιατί; Μα, επειδή κάτι ακόμη αξίζουμε και εμείς ως καταναλωτικές αξίες ! Μας υπολογίζουν ακόμη ως καταναλωτές! Άρα οι ισχυροί ευρωπαίοι εταίροι μας συνεχίζουν να επενδύουν στην καταναλωτική μας ικανοποίηση, δηλαδή στην εσωτερική μας ζήτηση.

Πρέπει να νοιώθουμε ευχαριστημένοι ως καταναλωτές! Τα προϊόντα του Eurogroup έρχονται να προσφέρουν καταναλωτική ανάπτυξη σε καλές τιμές, προσθέτοντας έναν ακόμη παράγοντα στους δύο νεοφιλελεύθερους που ρυθμίζουν την ανάπτυξη: στην αποκατάσταση της λεγόμενης καταναλωτικής εμπιστοσύνης και του επιχειρηματικού κλίματος προστίθεται τώρα και ο σοσιαλιστικός παράγων, η κοινωνική προστασία των άπορων κάθε μορφής. Είναι και αυτό μορφή προόδου, μόνον που με τα εμπορεύματα του Eurogroup η πρόοδος δεν συνοδεύεται από την ευημερία, με την έννοια ασφαλώς μιας προοδευτικής «welfare regime»! Είναι που εγώ, όπως και εσύ, δεν διανοηθήκαμε να κατασκευάσουμε το προϊόν που ποθήσαμε σαν καταναλωτές, καθώς έχουμε ξεφύγει από την λογική της παραγωγής. Αν δεν είχαμε ξεφύγει, το Eurogroup δεν θα ήταν κάτι περισσότερο από μια ευρω-λέσχη λογιστών.

Ξέρεις γιατί φτάσαμε οι λογιστές να κάνουν πολιτική και εγώ σημειολογία αντί πολιτική; Επειδή, φίλε μου, είμαστε θεατές και άβουλοι χρήστες της τεχνολογίας, όπως και των πολιτικών θεσμών. Επειδή προσεγγίζουμε μυθικά την μηχανή, όπως και τον θεσμό και τον θεό. Επειδή στο Μουσείο Τεχνολογίας της Στοκχόλμης αισθάνθηκα δέος ως καταναλωτής και όχι σοκ σαν παραγωγός που ήρθε αντιμέτωπος με την ιστορία. Την ύλη της ιστορίας και όχι τον κοινωνικό της μύθο ή την πολιτική του αφήγηση που έρχεται να νομιμοποιήσει καπιταλιστικές ή σοσιαλιστικές ηγεμονίες!Η ύλη του Eurogroup είναι ένα ιστορικό τέρας με παραγωγικούς όρους, το οποίο ωστόσο μπορεί ως εμπόρευμα να γητεύσει κάθε καταναλωτή. Το ζήτημα της ελληνικής συμφωνίας στο Eurogroup είναι να μην καταρρεύσει η εσωτερική ζήτηση, ενώ το ζήτημα που μας καίει είναι πως θα αναστηθεί με σύγχρονους τεχνολογικά όρους η παραγωγή!...

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.