Σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση συμμετείχαν όσοι παραβρέθηκαν χθες το βράδυ στο αμφιθέατρο του ΚΑΠΠΑ.
Έξι επιστήμονες, που προσκλήθηκαν από τους διοργανωτές της εκδήλωσης,  ξεδίπλωσαν τις γνώσεις τους, παρέχοντας στοιχεία για την ιστορικότητα της περιοχής στην οποία βρίσκεται ο Δήμος Θερμαϊκού. Μιας περιοχής που κατοικείτο ήδη από τη νεολιθική εποχή. Μιας περιοχής που είχε την ονομασία Κρουσίς και συμπεριλάμβανε διάφορους οικισμούς στην ευρύτητά της. Μιας περιοχής που ανάμεσα στους οικισμούς της φέρεται σύμφωνα με την "Αθηναίων Πολιτεία" του Αριστοτέλη να συγκαταλέγεται και η Ράκηλος, η πόλη που έφτιαξε ο Πεισίστρατος τον 5ο αιώνα πχ όπου βρήκε καταφύγιο μετά την εξορία του. Μιας περιοχής που σύμφωνα με εκτιμήσεις που παρασχέθηκαν από τους επιστήμονες στην χθεσινή εκδήλωση, δραστηριοποιείτο έντονα μέχρι και το 315 πχ, όταν ο Κάσσανδρος ίδρυσε την Θεσσαλονίκη εντάσσοντας σ' αυτήν τα γύρω απ' αυτήν πολίσματα (πόλεις και οικισμούς).


Σημαντικές οι τοποθετήσεις και οι ανακοινώσεις των ιστορικών, αρχαιολόγων και άλλων επιστημόνων που μας ταξίδεψαν από την αρχαία κρουσίδα, στην κλασική Ελλάδα, στην αρχαία Αίνεια και έφτασαν μέσω της παλαιοχριστιανικής βασιλικής στο Μπιγιαδούδι στην πρόσφατη ιστορικότητα της περιοχής με τα οχυρά του μεγάλου εμβόλου.
Αναμφίβολα θα αξιολογηθεί θετικά η προσπάθεια του Δήμου να αποκαλύψει και να ανακαλύψει ιστορικά στοιχεία του τόπου μας που εκτός της γενικής παραδοχής ότι το παρελθόν μας δείχνει το μέλλον ίσως θα μπορέσει να δώσει ταυτότητα σε μια περιοχή που την αναζητεί.


Οι επιστήμονες που συμμετείχαν, καταθέτοντας τις πολύτιμες γνώσεις τους ήταν οι :
Αποστόλου Μαρία Αρχαιολόγος, Τσιούμας Μιχάλης, Τοπογράφος, Νίγδελης Παντελής, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας, Τσόκας Γρηγόρης, Καθηγητής εφαρμοσμένης γεωφυσικής, Παζαράς Θεοχάρης καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Δεληγιάννη Όλγα,  Αρχιτέκτων.


Την Αρχαιολογική Ημερίδα διοργάνωσε ο ΔHMOΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ, το ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ και η Τ.Ε.Θ
.
Συνδιοργάνωση: 
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΠΑΝΟΜΗΣ 
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΓΕΛΟΧΩΡΙΟΥ

Οργανωτική Επιτροπή Ημερίδας:
ΚΑΡΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Δημοτικός Σύμβουλος Θερμαϊκού
ΜΠΟΥΜΠΑΡΑ ΑΝΤΑ, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας ΑΠΘ 
ΚΥΡΓΙΑΦΙΝΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, Αρχαιολόγος 
ΤΣΟΥΡΓΙΑΝΝΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, Ιδιωτική Υπάλληλος
ΚΟΣΜΙΔΗΣ ΑΒΡΑΑΜ, Δικηγόρος, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Αγγελοχωρίου

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.