Δικαστήριο στην πολιτεία του Μιζούρι των ΗΠΑ διέταξε την Johnson & Johnson (J & J)  να πληρώσει 72 εκατομμύρια δολάρια   στην οικογένεια μιας γυναίκας που ισχυρίστηκε ότι ο θάνατός της οφειλόταν στη χρήση του σκόνη baby ταλκ της εταιρείας.
H Jackie Fox από το Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών πέρυσι, σε ηλικία  62 ετών, και χρησιμοποίησε το ταλκ για δεκαετίες.
Η οικογένειά της υποστήριξε ότι η εταιρεία γνώριζε τους κινδύνους που προκαλούσε η χρήση ταλκ αλλά δεν φρόντισε  να προειδοποιήσει τους χρήστες.
Η J & J αρνήθηκε το αίτημα και δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η σύνδεση του ταλκ με τον καρκίνο των ωοθηκών είναι αναπόδεικτη.
Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε: «Δεν έχουμε καμία ευθύνη, νοιαζόμαστε για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών, και είμαστε απογοητευμένοι με την έκβαση της δίκης.

Και άλλες υποθέσεις εκκρεμούν

Η ετυμηγορία μετά από μελέτη και διαδικασία  τριών εβδομάδων  ήταν η πρώτη φορά που έχουν επιδικαστεί αποζημίωση από δικαστήριο των ΗΠΑ σε ενάγοντα κατά της J &J.
Περισσότερες από 1.000 παρόμοιες υποθέσεις εκκρεμούν σε εθνικό επίπεδο και οι δικηγόροι είπαν πως αναμένεται να κατατεθούν  χιλιάδες ακόμη.


Είναι το ταλκ είναι ασφαλές;

Υπήρξαν ανησυχίες για χρόνια πως η χρήση ταλκ, ιδιαίτερα στα γεννητικά όργανα, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για καρκίνο των ωοθηκών.
Αλλά τα στοιχεία δεν είναι πειστικά. Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο ταξινομεί το ταλκ που χρησιμοποιείται στα γεννητικά όργανα ως «πιθανώς καρκινογόνο».

Γιατί γίνεται η συζήτηση;

Το ορυκτό τάλκης στη φυσική του μορφή  περιέχει αμίαντο που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, ωστόσο, το ταλκ χωρίς αμίαντο  χρησιμοποιείται σε σκόνη για μωρά και σε άλλα καλλυντικά από το 1970. Αλλά οι μελέτες για τον ταλκ χωρίς αμίαντο έχει δώσει αντιφατικά αποτελέσματα.
Έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο καρκίνου σε ορισμένες μελέτες, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι η έρευνα μπορεί να ήταν μεροληπτική, δεδομένου ότι βασίζονται συχνά σε ανθρώπους που έπρεπε να θυμούνται την ποσότητα  τάλκη που χρησιμοποιούσαν χρόνια πριν. Άλλες μελέτες έχουν υποστηρίξει δεν υπάρχει καμία σύνδεση   και δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ ταλκ σε αντισυλληπτικά, όπως τα διαφράγματα και τα προφυλακτικά (που θα είναι κοντά στις ωοθήκες) και του καρκίνου.
Επίσης, δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση «δόσης - απόκρισης" για το ταλκ, σε αντίθεση με τις γνωστές καρκινογόνες ουσίες όπως ο καπνός, όπου όσο περισσότερο καπνίζετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Περισσότερα για το θέμα μπορείτε να βρείτε εδώ


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.